Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Benedetta se natáčela potají, jinak si ale Verhoeven opět nebere servítky


ikona
KarelR
benedettapaul verhoevenvirginie efirayoung sinner
Jak Paul Verhoeven točil Benedettu? A co vlastně chystá dál? 

Paulu Verhoevenovi je 83 let a klidně by se mohl někde natáhnout na lehátko a užívat si zasloužený odpočinek. Jak ale prozradil v jednom rozhovoru k Benedettě, poslední rok a půl raději strávil studováním Hitchcocka a Bergmana. Verhoeven v covidové éře nakoukal přes 50 filmů, v nichž se snažil najít zajímavosti, jimiž by obohatil svůj režijní repertoár. Což je docela zábavná představa, protože byste jen stěží našli sebevědomějšího filmařského veterána.

Režisér RoboCopa, Základní instinktu nebo Hvězdné pěchoty si se svojí novinkou dal na první pohled na čas – od Elle koneckonců uběhlo dlouhých pět let. Ve skutečnosti se však Benedetta začala rozjíždět už v roce 2017, kdy byla potvrzená její adaptace, a s premiérou se počítalo na květen 2019. Verhoeven dal film tak rychle dohromady proto, že se v podstatě zachoval tvůrčí tým z Elle, a naverboval odtud i Virginiy Efiru, která měla po boku Isabelle Huppert menší roli. Psaní scénáře přitom svěřil Gerardu Soetemanovi, s nímž pracoval na Černé knize, jeho jméno ale v titulcích nenajdete.

Proč? Protože se Soeteman od filmu distancoval, když zjistil, kolik je v něm erotiky. Podobně by se nejspíš zachovali lidé, kteří Verhoevena pustili na natáčecí lokace v Itálii a ve Francii, ti ale jednoduše nevěděli, co se na nich děje. Jak přiznal jeden z producentů Benedetty, produkce byla důkladně zahalena rouškou tajemství. O scénáři se mluvilo jen v nejnutnějších případech a na plac nesměl nikdo, kdo na filmu přímo nepracoval – především zástupci katolické církve, kteří by výlet za kulisy asi nerozdýchali.

Benedetta samozřejmě slízla kritiku později, a to hlavně od recenzentů na festivalu v Cannes, kteří často šermovali slovem "rouhání". Verhoeven na to reagoval prohlášením, že jeho film vychází ze skutečných událostí a že přece nebude měnit historii. Navíc se na tiskovce nezdráhal připomenout, že lidé obvykle souloží bez oblečení, takže ho puritánský boj proti jeho novince maličko šokoval.

Co pak řekl na otázku, zda by si pustil na plac "koordinátora intimity"? Herečky si prý intimitu dokázaly zkoordinovat samy, a jelikož se vyzývavé scény točily ve Francii, rozhodně nebyl žádný dohled potřeba. Verhoeven zkrátka dobře ví, že si mimo Hollywood může dovolit víc než za mořem, příště ale bude riskovat o něco víc. Jeho dalším projektem je totiž erotický thriller Young Sinner, v němž se asistentka senátora zaplete do mezinárodní sítě intrik, nebezpečí a... ano, sexu.

Scénář píše Ed Neumeier (RoboCop, Hvězdná pěchota), točí se v Americe, kde Verhoeven nebyl s kamerou pěkně dlouho, a kromě inspirace Základním instinktem a Osudovou přitažlivostí máme čekat i špetku nepostradatelné satiry. Mazejte tedy do kina na Benedettu (zde Hladova osmičková recenze) a připravte se na to, že bude nizozemský klasik vítaně nekompromisní i příště.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace