Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Gucci porazil Ježíška, nová disneyovka a Král Richard vyhořeli


ikona
Thomas
dunaencantokarelklan guccipřání ježíškovitržbyvenom 2
Hollywoodský veterán Ridley Scott porazil Richarda Krajča. Má ale i přesto důvod k radosti? 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každé pondělí vám o nich bude psát na MovieZone. 

Alespoň malý pocit zadostiučinění musí mít Ridley Scott při pohledu na českou víkendovou tabulku návštěvnosti kin. Zatímco jeho Poslední souboj diváci u nás ignorovali a za měsíc v kinech na něj dorazilo pouhých 12 tisíc diváků, na Klan Gucci se mu podařilo za první čtyři dny přilákat slušných 22 tisíc obdivovatelů stejnojmenné módní značky. A to se bavíme o režimu, kdy na filmy TOP 20 za uplynulý víkend bylo zvědavo pouhých 76 tisíc diváků, tedy o čtvrtinu méně než minulý víkend. Další utažení šroubů v pandemických opatřeních mělo za následek další úbytek diváků v kinech a víkendové číslo je 4. nejhorší od květnového znovuotevření. Klan Gucci je sice vítězem, ale vítězem smutným, protože jeho čísla jsou zhruba třetinová od ideálního podzimního otvíráku.

Ještě smutnější start má disneyovka Encanto, která bez větších fanfár vstoupila do českých kin, kde bylo o víkendu v TOP 20 dalších 6 dětských filmů a kam malí diváci mají nejvíce komplikovaný vstup. Je to podobný slabý otvírák, jako měla před půl rokem Luca, která odvážně šla do kin jen pár týdnů po znovuotevření a jen velmi pomalu a těžce hledala své diváky. Nakonec však vydržela a nazpět zatím přinesla skoro dvacetinásobek (71 tisíc celkem), ale přesto to bledne v porovnání s tím, co přineslo Ledové království 2 před dvěma lety (906 tisíc) nebo letos Tlapková patrola (165 tisíc). Další dětské filmy se v TOP 20 seřadily ve druhé desítce s pár stovkami odvážných. Posunutí premiéry dvojky Tajemství staré bambitky 2 na příští rok se jeví jako rozumný krok, místo toho mohly rodiny zajít na střihové pásmo O čertovi, laciná jistota přivedla do kin necelé 2 tisícovky diváků.

Což je i tak lepší skóre než další dvě novinky týdne. Béčkový akční film Machr na 30 dnů začíná ani ne s tísicovkou diváků, což vzhledem k jeho ráži je celkem spravedlivé. Větší škoda je slabého výsledku tenisového dramatu Král Richard: Zrození šampiónek, na který bylo v premiéře přišlo jen necelých 1400 diváků. Zázrak se tedy nekonal a poučení pro českého distributora je v tom, aby podobné filmy nazýval pro naše publikum jinak a lépe, třeba “Serena a Venus: Tenisové šampionky”. Navíc v konkurenci Zátopka, na kterého bylo stále ještě zvědavo skoro 900 diváků, se dalším sportovním filmům špatné závodí.

Nejspokojenější tak mohou být trvalky posledních týdnů - Přání Ježíškovi za dva týdny od premiéry překonává 100 tisíc diváků (celkem už má 118 tisíc), Duna dosáhla magického čtvrt milionu diváků, Karel už pomalu vyhlíží 400 tisíc a Venom 2 může ještě do premiéry Spider-Mana usilovat o dosažení hranice 330 až 350 tisíc. O víkendu by jejich hegemonie neměla být narušena, největšími konkurenty bude nový Resident Evil a nový Paul Verhoeven (Benedetta), všichni se ovšem nejvíce obávají nové korona mutace Omikron a dalších opatření.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde

Na závěr ještě jedna dobrá zpráva. Za prvních deset měsíců letošního roku (fakticky ovšem jen pět) přišlo oficiálně do českých kin více než 5,5 miliónů diváků. To je zatím méně než v krizovém roce 2020, kdy jich dorazilo (od ledna do března a od května do října) zhruba 6,4 milionu, ale průběžná čísla za listopad - zhruba 800 tisíc - vypadají slibně. Pokud zítra někdo nezavře kina a bude se chodit tak jako teď (sice málo, ale bude), mohl by loňský krizový rok přeci jen v číslech padnout.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace