Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: MovieZone vs. letošní marvelovky aneb byly lepší filmy, nebo seriály?


ikona
KarelR
black widoweternalshawkeyelokimarvelmcuscarlet witchshang-chi
Vaše oblíbená MarvelZone se ohlíží za letošní velkou sklizní od Marvel Studios. Co se povedlo a co bychom poslali klečet na hrách? 

Marvel a DC se každý rok řežou o post komiksového krále roku a letošní souboj je… značně nevyrovnaný. Zatímco do DCEU jsme zavítali jen dvakrát (Sebevražedný oddíl + režisérský sestřih Ligy spravedlnosti), rozjeté MCU na nás vysypalo rovnou osm příběhů, což si přímo říká o velkou srovnávačku.

Leckdo asi bude namítat, že jsme měli počkat na Spider-Mana, ale patlat mezi spoustou výročních žebříčků ještě marvelácký by byl trochu guláš. Rozhodli jsme se proto lehce předbíhat a udělat „topku“ bez soňáckého Petera Parkera (a bez posledních čtyř dílů Hawkeye, k tomu se ještě dostaneme). Pojďme na to!

8) The Falcon and the Winter Soldier

Průměrné hodnocení: 5,8/10 (KarelR: 7/10, Imf 4/10, Mr. Hlad 6/10, Spooner 6/10, dO_od 6/10)

Od začátku bylo víceméně jasné, kdo si vytáhne černého Petra. Falcon s Winter Soldierem nabídli až příliš obyčejnou seriálovou podívanou, ze které (alespoň v Česku) neskákal nadšením skoro nikdo. V konkurenci mnohem odvážnějších příběhů se tak akční bromance moc nechytala, a to se Marvel snažil natolik, že fandům dopřál i celou hodinu tancujícího Barona Zema. Snad bude pořádným reparátem filmový Kapitán Amerika 4 se Samem Wilsonem. Do jeho (velmi vzdálené) premiéry se ale kámoši Stevea Rogerse musí spokojit s marveláckým ústraním.

7) Black Widow

Průměrné hodnocení: 6,36/10 (KarelR: 6/10, Cival 6/10, Imf 6/10, Mr. Hlad 6/10, TedGeorge 6/10, Rimsy 7/10, Spooner 7/10, dO_od 7/10)

Po sólovce Black Widow fanoušci volali od roku 2010, a když po dekádě čekání konečně dorazila, nejvíc v ní paradoxně zazářila Natashina nástupkyně v podání Florence Pugh. Všechno kolem bylo průměrné až běda (a vlastně i dost zbytečné), což zamrzí dvojnásob vzhledem k tomu, že film vůbec nezačíná marně. U Marvelu ale tentokrát neměli vyšší ambice než udělat bourneovku s přilepeným digifinále, která kostrbatě reflektuje MeToo, a výsledek podle toho také vypadá. Škoda. Mnohem raději bychom koukali na temnější špiónskou pecku ve stylu úvodních titulků.

6) Eternals

Průměrné hodnocení: 6,4/10 (KarelR: 6/10, Imf 5/10, Mr. Hlad 6/10, Rimsy 7/10, dO_od 8/10)

Tónově nejambicióznější marvelovka podle očekávání rozdělila diváky na dva tábory. Někomu příklon k artovému dramatu sednul, jiné tenhle komiksový epos s povinným humorem spíš minul. Tradiční hádky proběhly i v redakci MovieZone, kde se zase jednou vytasily dvě recenze. Když tedy člověk seskládá hodnocení dohromady, logicky mu z toho vyleze ultimátní průměr, jenž to do žebříčku nejlepších filmů roku asi nedotáhne.

5) Shang-Chi a legenda o deseti prstenech

Průměrné hodnocení: 6,43/10 (KarelR: 7/10, Imf 7/10, Mr. Hlad 6/10, TedGeorge 7/10, Rimsy 6/10, Spooner 7/10, dO_od 5/10)

Jestli jsou Eternals tak trochu marvelácký art, Shang-Chi je tak trochu marvelácký Jackie Chan. Nová komiksová fantasy sice ve finále uteče k přepáleným barvičkám, první dvě třetiny filmu ale nabízí hodně svižnou a sympatickou podívanou, jejíž hrdina má po právu velkou budoucnost. Kdyby někdo loni tvrdil, že bude Shang-Chi lepší než Black Widow a Eternals, asi bychom se mu vysmáli. Nuzné trailery se však zase jednou proměnily v obstojný film, který je pro většinu z nás (do příchodu Spider-Mana?) nejlepší filmovou marvelovkou roku 2021. Pokloňte se před jednookým mezi slepými!

4) Loki

Průměrné hodnocení: 6,8/10 (KarelR: 8/10, Imf 8/10, Mr. Hlad 6/10, Spooner 6/10, dO_od 6/10)

V tuhle chvíli už je vám asi jasné, že letos marvelovkám vládly seriály. Zatímco ve filmech se toho dost zmatlalo, na Disney+ se otevíral jeden fantaskní svět za druhým – a tím nejdůležitějším byly beze sporu kanceláře Time Variance Autority, kde se Loki a Owen Wil… pardon, Mobius M. Mobius snažili zachránit posvátnou časovou osu. Našli se samozřejmě lidé, kteří na tohle gilliamovské dobrodružství příliš neslyšeli. Při pohledu na luxusních 81 %, jež si Loki drží na ČSFD, se ale nejde zbavit pocitu, že se tahle zamotaná časoprostorová jízda v Česku náramně ujala. Už aby tu byla druhá série!

3) První dva díly Hawkeye

Průměrné hodnocení: 7,2/10 (KarelR: 7/10, Imf 7/10, Mr. Hlad 7/10, Spooner 7/10, dO_od 8/10)

Hawkeye bude mít šest epizod a skončí až těsně před Vánoci. Po zjištění, že se první dva díly všem líbily, jsme si ale řekli, že Clinta Bartona a Kate Bishop zařadíme alespoň takhle. Nové marvelácké duo „nadšená Hawkeyova fanynka“ a „unavený otec od rodiny, co chce místo mlácení padouchů sedět doma u stromečku“ si to koneckonců zaslouží. Už proto, že nabízí jednoduchou sváteční zábavu, která by s větší akcí a výraznějšími padouchy mohla šlapat jedna báseň.

2) WandaVision

Průměrné hodnocení: 7,4/10 (KarelR: 7/10, Imf 7/10, Mr. Hlad 7/10, Spooner 8/10, dO_od 8/10)

Hned zkraje roku Marvel vytasil dva díly černobílého sitcomu, v němž se android a čarodějka snaží vést poklidný rodinný život. Spousta lidí reagovala výrazem „vo co komu de?“, z pocty komediálním seriálům se však rychle stala mysteriózní fantasy, která týden co týden servírovala novou dávku zábavy, osudovosti i tajemství málem jako z Akt X. Jasně, ve finále z toho vylezla další marvelovka, co se neodvázala tak moc, jak asi mohla. Pokud ale vezmeme v potaz rčení, že může být cesta zajímavější než cíl, zaslouží si WandaVision velkou pochvalu.

1) What If...?

Průměrné hodnocení: 8,3/10 (KarelR: 8/10, Imf 9/10, Mr. Hlad 8/10)

Možná je to tím, že se „na ten divnej animovanej seriál“ skoro nikdo nepodíval, ale králem letošních marvelovek se stává antologie příběhů z paralelních vesmírů. Nechceme tu pochopitelně spoilerovat – a že je rozhodně co. Shluk devíti unikátních dobrodružství, v nichž se známí superhrdinové ukazují v trochu jiném světle, každopádně dost potěšil i Mr. Hlada, a to už je co říct. Z nenápadné blbiny, od které se nic nečekalo, se v podstatě vyklubala moc hezká komiksová zábava. A nezbývá než napjatě sledovat, zda se propíše do hraných filmů, kde by se mohl objevit třeba… no možností není zrovna málo!

Jak se letošní marvelovky líbily vám? Hoďte do diskuze žebříček s hodnocením, ať vidíme, jak zvládáme držet prst na tepu doby.

P.S. Pokud jste do marvelovek extra zažraní, můžete si ještě pustit náš geekovský pokec o Spider-Manovi 3 a všem okolo. Pokud ne... zamiřte rovnou do diskuze, vyhnete se tak hodině čirého utrpení (testováno na Civalovi).

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (33)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace