Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Krotitelé duchů zabodovali, Král Richard propadl a Bond je hitem roku!


ikona
TedGeorge
belfastdunaduneeternalsfrench dispatchghostbustershbo maxjames bondjason reitmankenneth branaghking richardkrotitelé duchůkrotitelé duchů: odkazmarvelnení čas zemřítno time to diepaul ruddtržbyvenomvenom 2warner bros.wes andersonwill smith
Sportovní biografie o trenérovi sester Williamsových s Willem Smithem diváky nepřilákala.  

Když jsem se před dvěma týdny ve výhledu tuzemských premiér dočetl, že start Krotitelů duchů se u nás odkládá až na začátek příštího roku, kroutil jsem hlavou. Příliš jsem nerozuměl důvodům, které distributora donutily odsunout v trailerech lákavě působící Reitmanův Odkaz na začátek ledna. Při pohledu na velmi rychle se vracející covidovou tragédii a už minulý týden reportovaný propad tržeb českých kin o polovinu již chápu. Domácí multiplexy se po pár měsících znovu ocitají v hluboké epidemické řiti a trochu se obávám, že minimálně do Vánoc se situace nejenom pro kinaře příliš nezlepší. Ale zpátky k tržbám.

Krotitelé duchů: Odkaz se v Americe uvedl velmi hezkým otvírákem 44 milionů dolarů. Na první pohled to sice není na žádné jásání, protože před pěti lety zvládnul Paul Feige s ženským ansámblem otevřít o dvě mega mohutněji, ale při bližším rozboru situace je Jason Reitman, kráčející ve šlépějích taťky Ivana, jasný vítěz. Zatímco krotitelky duchů z roku 2016 Melissa, Kristen a Kate, doplněné Chrisem Hemsworthem, vyšly studio na hrozivě přepálených 144 mega, duchy nahánějící Paul Rudd s přispěním původního obsazení koštuje Sony mnohem rozumnějších 75 míčů.

Kde se podařilo ušetřit? Reitmanův blockbuster se jako první film ze série neodehrává celý v New Yorku, nýbrž na venkově a tím pádem se mágové zodpovědní za náročné a drahé CGI nemuseli měsíce pachtit s náročnou destrukcí města. Něco mi zároveň říká, že hvězdička Stranger Things Finn Wolfhard a již zmiňovaný Rudd stáli šetrné studio mnohem méně, než v roce 2016 drahé ženy od komedie. No a vracející se původní obsazení v čele s Billem Murraym už si také nemůže říct o nějakou zásadní výplatu. Dobré zprávy pro víkendového premianta ale nízkým rozpočtem nekončí.

Někteří kritici sice brblají nad jednoduchým fanservisem s nic moc scénářem (Rotteny hlásí pouhých 6/10), ale diváci jsou velmi spokojení (hodnocení A- je hodně fajn), takže v zámoří je nasnadě očekávat mnohem více než 100 mega a dost možná před sebou máme trvalku schopnou zaútočit i na stopáďo. Nezapomínejte, že příští týden je v USA Díkuvzdání a tržby nebudou příliš klesat. Kdo ví, jestli v pětidenním součtu dokonce o chlup nevyrostou.

Ve světě se ještě čeká na start v důležitých zemích jako Francie, Rusko, Jižní Korea, Austrálie, Česko a Slovensko, takže úvodních 16 míčů z tří desítek trhů lze brát s rezervou a nelámat nad nic moc globálními výsledky hůl. Studio s podobně nízkými čísly jistě trochu počítalo, protože značka vždy úřadovala nejvíc právě v USA. Kolem a kolem prostě sukces pro znovu oživenou franšízu a Reitman už teď může pomalu slavit. Snímek se totiž nejenom pohodlně zaplatí, ale dokonce i vydělá, což je v současnosti velké vítězství.

Rychle ke stříbrné pozici, kterou okupuje marvelovka Eternals. Bohužel pro fandy ambiciózního a tááákhle dlouhého blockbusterového debutu Chloé Zhao se v zámoří znovu klesá o 60 % a tím pádem se současných 136 míčů rozhodně nepovede rozmnožit na dvě kila. Kdepak, týmovka bude ještě ráda za 170 kulatých. Zklamáním jsou i globální tržby, které se horko těžko překulily přes 330 míčů a půlmiliarda je s velkou jistotou v trapu. Kevin Feige má o čem přemýšlet.

Bronz kutá rudý maxipes Clifford, jenž se minulý týden uvedl slušnými 22 míči (nesmíme zapomínat na současné uvedení na streamu Paramount Plus). O víkendu však zhubnul o polovinu a tak v Americe právě přepočítává nijak zázračných 34 milionů babek. Pejsek na rodinky ale ještě zaštěká příští týden na Díkuvzdání, takže bych se o osud Clifforda pořízeného za ne zrovna nízkých 64 mega moc nebál.

Až na bramborovém fleku najdeme novinku Willa Smithe. Král Richard: Zrození šampiónek se pyšní spokojenými až nadšenými recenzemi (Vilík si prý dojde pro oscarovou nominaci), první diváci sportovní biografii také unisono chválí, ale tržby jsou stejně bída třená s nouzí. Vydělat z amerických kin necelých šest mega je mega průser, který letos už poněkolikáté podtrhuje marnost studia Warner Bros.

Místo aby Krále Richarda po vzoru jiných ambiciózních snímků, cílících na zlaté plešouny, poslali nejprve do pár desítek největších kin a nechali zafungovat šuškandu, skoro až sebemrskačsky flákli biják rovnou do 3 300 kin a pro jistotu ho nabídli předplatitelům a pirátům i na HBO Max. To však není špatným zprávám konec.

Původně uváděný rozpočet 50 mega prý dramaticky narostl, když se studio kvůli neslavnému hybridnímu modelu premiér muselo vyrovnat se Smithem. Nepotvrzené zprávy dokonce hovoří o tom, že herecká hvězda a producent po warnerovském vyrovnání dostal na ruku neskutečných 40 (!) milionů, což je vzhledem k reportovaným číslům už dočista absurdní. Na letošek holt bude chtít paběrkující studio rychle zapomenout a nic na tom nezmění ani Duna.

Právě ta je na páté pozici už jenom co by kamenem dohodil od amerického kila a globálních 367 míčů je podle mého názoru o dost lepší výsledek, než se kterým studio dlouhé měsíce před premiérou počítalo. Ne, na okamžité splacení vysokých produkčních nákladů to ani zdaleka stačit nebude, ale odmávnout vymodlenou dvojku bylo podle mého názoru dost možná jediné moudré rozhodnutí, které letos Warneři (a produkující Legendary) učinili.

Šestku si díky dalšímu velmi nízkému poklesu vysloužil Venom 2: Carnage přichází a s aktuálními 206 americkými melouny bude útočit na 213 mega, které trhnul první díl. Ve světě potom mutující Tom Hardy přepočítává dobrých 454 míčů, které však už moc nepovyrostou. Už v úterý se totiž film dočká premiéry na VOD, a může tedy rychle zapomenout na zopakování gigantické 270 milionové nadílky, kterou jednička utržila v Číně. Datum premiéry v miliardové zemi není ani měsíc a půl po startu stanovené a minulost už mnohokrát ukázala, že posílat do čínských kin blockbustery až ve chvíli, kdy jsou dostupné na internetu, je zbytečné.

No a konečně šťastná sedma, kde kinům pomalu dává sbohem bondovka Není čas zemřít. Rozlučka Daniela Craiga s rolí agenta Jejího Veličenstva právě profrčela kolem devítky Rychle a zběsile a s aktuálními 734 miliony obsadila piedestal globálně nejvýdělečnějšího hollywoodského filmu roku! Pravděpodobně tam vydrží až do vánoční premiéry Spider-Mana... a já mám z (teď už nepopiratelného) celosvětového úspěchu 007 radost.

Kdo zbývá? Na osmém místě se snaží můj oblíbený Wes Anderson s Francouzskou depeší. Bohužel to pro něj nevypadá zrovna růžově, protože se po expanzi do tisícovky kin klesá o necelou polovinu a pouhý milion vydělaný pátý víkend v amerických kinech dává tušit, že současných 13 míčů tam už moc nevyroste. Snad ještě víc mě však mrzí pouze průměrná recenze Mr. Hlada. Těšil jsem se totiž dlouhé měsíce a pořád v koutku duše doufám, že nebudu zklamaný.

Devítku bere Belfast, který by chtěl v dalších týdnech vydělat ještě hodně chechtáků díky chvále, která na osobní snímek Kennetha Branagha míří ze všech stran. Necelý milion z půl tisíce kin (oproti minulému týdnu klesá Belfast o polovinu) však naznačuje, že to nebude mít vůbec jednoduché. Poslední je animák Rozbity robot Ron vyklízející pozice s nic moc 22 miliony.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde.

Příští víkend bude v zámoří sváteční a v kinech si to na férovku rozdají tři naprosto rozdílné filmy. Nová reinkarnace Resident Evilu s Kayou Scodelario nahrazující Millu Jovovich bude především spoléhat na zvědavé fandy herní předlohy, ale první odhady nejsou zrovna optimistické. Rozporuplně hodnocený Klan Gucci neúnavného Ridleyho Scotta v kinech také zrovna průvan neudělá, takže vítězství si pravděpodobně připíše disneyovský animák Encanto.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (29)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace