Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Jubilejní Jihlava láká na slavného režiséra i spoustu novinek


ikona
Rimsy
ji.hlavajihlavamezinárodní festival dokumentárních filmůmfdf ji.hlavaoliver stone
Festival bude letos probíhat naživo a následně i v online prostoru. 

Jubilejní 25. ročník jihlavského festivalu se po roční pauze opět odehraje ve svém domovském městě. Loňský ročník se dočkal alespoň vydařené online alternativy, pro letošek jsou nachystány obě varianty – od úterý 26. do neděle 31. října probíhá tradiční přehlídka dokumentů naživo v Jihlavě, poté však během následujících dvou týdnů nabídne akreditovaným návštěvníkům i možnost přehrát si velkou část snímků i z domova.

Tradičně se budou udělovat ceny v sekcích Opus Bonum, věnované mezinárodním dokumentům, Česká radost, zaměřená na tuzemskou tvorbu, Krátká radost, nepřekvapivě sdružující krátkometrážní díla, Svědectví, sledující specifická témata současného světa, a experimentální dvojsekce Fascinace. Dalších nesoutěžních sekcí a retrospektiv lze napočítat bezmála dvě desítky, celkový počet promítaných filmů se blíží třem stovkám.

Tuzemské i zahraniční tipy

Politické dokumenty zastupuje mapování prezidentských voleb v roce 2018 pod názvem Hlasy pro prezidenta aneb Pokus o kontrarevoluci či přímo zahajovací snímek festivalu Když květiny nemlčí, zaměřený na potlačení demonstrací po prezidentské volbě v Bělorusku. Z originálního úhlu pohledu na současnou Čínu nahlíží novinář Tomáš Etzler ve svém dokumentu Nebe, vytvořeným společně s Adélou Špaljovou. Silnou podívanou bude jistě i Očista od Zuzany Piussi, rozplétající slovenskou galerku spojenou s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnárové. Od politiky si naopak lze odpočinout u novinky Martina Marečka, která pod názvem Síla ukrývá velmi osobní a odvážný portrét Kamila Fily. A trampíci se mohou dojmout u biografie Jana Nedvěda s názvem Tahle doba není pro nás.

Slavná herečka Charlotte Gainsbourg si připsala režijní debut v autobiografickém dokumentu Jane očima Charlotte, v němž rozebírá vztah se svou matkou, rovněž herečkou Jane Birkin. Zahraničí zastupuje i Moje psychedelická romance – vzpomínání ženy, která v 70. letech prožila dramatický románek s popularizátorem LSD Timothym Learym. Zmínku si zaslouží i Záchrana, rekonstrukce vysvobození thajských dění z jeskynního komplexu, kterou mají na svědomí tvůrci ceněného Free Solo Jimmy Chin a Elizabeth Chai Vasarhelyi.

Režijní legenda v Jihlavě

Chybět nebudou ani koncerty, přednášky, debaty i virtuální realita, rozsáhlý doprovodný program je už u jihlavského festivalu tradicí. Za pozornost stojí především dvě masterclass, v nichž slavní režiséři povypráví o svých bohatých kariérách: věčný buřič Oliver Stone představí svůj nový projekt o JFK který prezentoval na letošním festivalu v Cannes, a neúnavný pozorovatel post-sovětského dění Vitalij Manskij zavzpomíná na úspěšné filmy jako Svědkové Putinovi či V paprscích slunce a představí novinku Gorbačov. Ráj. Pokud tedy chcete využít jednu z posledních letošních příležitostí k nasátí poctivé festivalové atmosféry, jubilejní Jihlava by měla tyto potřeby naplnit.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace