Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Česká kina ovládla Duna. Odolá i pandemii?


ikona
Thomas
denis villeneuvedunajames bondkarelnení čas zemřítposlední soubojridley scotttržbyvenom
Očekávaná sci-fi ovládla žebříček domácí návštěvnosti 

Filmovým světem hýbou prachy. Je to možná smutné, ale je to tak, a proto taky každý týden informujeme o tržbách v amerických kinech, protože právě ty jsou nejdůležitější. Jenže zajímavé věci se občas dějí i v Česku a když se tak stane, dáme prostor Thomasovi alias Tomášovi Vyskočilovi, který na svém webu Kinomaniak domácí tržby rozebírá podrobně.

Velmi očekávaná Duna si to tento víkend rozdala hned s pěticí premiér a předpremiér, ale také se stále ještě silnými soupeři z minula. Tenhle náročný boj však zvládla a vyhrála víkendový žebříček se slušným náskokem. 74 tisíc diváků sice není nejsilnější start roku a nemůže se ani náhodou rovnat s masivními otvíráky nových Star Wars (160 až 230 tisíc diváků), ale vzhledem k jejímu náročnějšími stylu je to moc pěkný úspěch. Podobná čísla měl před lety i mnohem masovější Jurský svět, Duna v seznamu sci-fi otvíráků strčí do kapsy dokonce další knižní sci-fi adaptace jako Ready Player One (68 tisíc) nebo Marťan (58 tisíc). Duna si navíc táhne ještě dalších 11 tisíc diváků z předpremiér a díky kvalitním recenzím má zaděláno na trvanlivější výdělky v dalších týdnech. Celkově by to mělo být nejméně 300 tisíc diváků, což bude bez problémů stačit na pozici mezi TOP 10 nejnavštěvovanějších filmů letoška.

V ní dochází v posledních týdnech k velkým změnám, protože hned tři další filmy z víkendové nabídky bojují ve stejné lize. Druhý Venom po rekordním startu spadl o 60%, ale i tak přihodil dalších 51 tisíc diváků a už jich má celkově 217 tisíc. Jeho propad po premiéře je však větší než u jedničky a pokud to takhle bude pokračovat, překonání prvního dílu (celkem 388 tisíc) není vůbec jisté. Suverénně si zatím počíná dokument Karel, po třech týdnech už má téměř 270 tisíc a jeho půlmiliónový cíl je stále reálný. Sice mu to bude chvíli trvat, ale vzhledem ke své povaze nebude mít dlouho jinou konkurenci. Statečně se také drží nový James Bond, Není čas zemřít aktuálně překonalo hranici 300 tisíc a jeho průměr diváků na představení ukazuje, že mu fanoušci i po nástupu konkurence jako Duna zůstali.

Z dalších premiér týdne bodoval nejlépe animák Rozbitý robot Ron, i když start s 10 tisíci dětskými diváky je vedle čtvrtmiliónového otvíráku Ledového království na hranici statistické chyby. Pořadí o víkendu tak není úplně vypovídající jako absolutní čísla, protože například tři týdny starý český zástupce Myši patří do nebe dělá skoro stejné přírůstky, a to za sebou nemá brand Disney. Už do tak relativně našlapané animované konkurence vstoupily ještě další dvě předpremiéry, očekávaná Addamsova rodina 2 i neznámý Seal Team: Pár správných tuleňů - oba zatím jen paběrkují a pořádné výsledky se od nich budou očekávat až během podzimních prázdnin. Každopádně v TOP 20 je aktuálně osm animáků a brzy bude muset jít někdo z kola ven - nejspíše dvojky Mimi šéfa a Croodsů.

Slabá čísla donesl i nový Halloween. I když aktuálně nemá konkurenci, bylo na něj zvědavých jen necelých 10 tisíc diváků, jen třetina toho, co před třemi lety přinesl první díl restartované série. Podobně jako blížící se novinka Paroží nyní bude muset spoléhat na halloweenské kino akce během následujícího víkendu, pak se ale zřejmě nad tímto hororem stejně jako dalšími letošními (V zajetí démonů 3, Zhoubné zlo) rychle zavře voda. Nejvíce smutný musí být ale po uplynulém víkendu Ridley Scott, na jeho historické drama Poslední souboj bylo zvědavo jen 3 285 diváků, což z něj dělá nejslabší český start v jeho kariéře (ano, ještě horší než Konzultant nebo Všechny prachy světa). Takže ani české tržby po americkém neúspěchu Poslední souboj nezachrání.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde

Poslední říjnový víkend bude na hitovky klidnější, kromě dvojice animáků výše a hororu Paroží se bude snažit prosadit další český lidový film, komedie Kurz manželské touhy. Celý trh ale teď s obavami vyhlíží vzrůstající čísla nakažených i nové restrikce, není proto vyloučeno, že aktuálních 240 tisíc diváků na filmy v TOP 20 bude na delší dobu poslední velké číslo.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace