Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Halloween zabíjí i vynikající Poslední souboj Ridleyho Scotta


ikona
Cival
adam driveraddamsova rodina 2ben affleckdavid gordon greenfree guyhalloweenhororjamie lee curtisjodie comermarvelmatt damonno time to dieridley scottshang-chithe last dueltom hardytržbyvenom
Ridley historické spektákly asi dotočil... nebo?! 

Tak přišel Michael Myers, vzal všechny naše pravdy o tocích peněz a spláchl je do kanálu. Nový Halloween se totiž stal obrovským hitem, ačkoliv proti němu stálo hned několik faktorů. Jenže ostatní parametry se ukázaly být mnohem silnější a americký podzim se tak dočkal dalšího bijáku, který hravě plní pokladny. Jen je výrazně skromnější...

 

U hororových sérií se těžko poznává, kdy jsou zcela vyvanuté a odzvonilo jim, kdy v klidu přežívají a kdy se teprve blíží vrcholu a jak dlouho se na něm udrží. Výdělky z kin jsou ale jasným ukazatelem a u novinky Halloween zabíjí mluví jasně: I s dvanáctým dílem série se tahle vyvražďovačka drží v čele hororového pelotonu, jak napovídá mohutný otvírák za 50,4 milionů dolarů!

 

Ano, skromným sequelem za dvacku Halloween zabíjí navazuje David Gordon Green na vlastní veleúspěšný restart série z roku 2018. Tenhle horor se diváckým masám v zámořím zamlouval a utržil tam impozantních 159 milionů dolarů. Dvojka se ale dočkala slabších prvních reakcí, smutnějších recenzí a po vlažném přijetí na benátském festivalu bylo dokonce rozhodnuto, že nový Halloween se dočká paralelní premiéry na streamovací platformě Peacock. 

Jenže tuhle sérii neradno podceňovat - navzdory výše popsaným nástrahám zvítězil hlad po novém strašidelném nášupu a po novém kolektivním diváckém zážitku, jaký si umí mladé zámořské publikum užít u hororů víc než u jakéhokoliv jiného žánru. Výsledkem je už zmíněný start za pade a výhled daleko přes sto mega jen z amerických kin. Připočtěte k tomu zbytek světa a výnosy z online verze (i když obojí utlumí pirátství) a máte tuplovanou jistotu, že se Michael Myers za rok zase vrátí v plné síle. I s cool Jamie Lee Curtis. Jak je to občas jednoduché...

 

Naopak očekávaným komerčním propadákem se stal Scottův Poslední souboj. Doba nepřeje táhlým historickým dramatům, které si nestihly vybudovat image absolutní oscarové bomby, protože táhnou jiné žánry a dospělejší a náročnější publikum z kin do velké míry vymizelo. Proto se dalo předpokládat, že Scottův chválený snímek v kinech prošumí. Já Poslednímu souboji předpovídal tragických sedm milionů, v reálu to ale dopadlo ještě hůř. Pět mega je ukázkový propadák, celosvětově je to dokonce start za hanebných devět (!) milionů, a to už je při stomilionovém rozpočtu opravdu jedna z největších komerčních pohrom roku.

Disneyho by nikdy nenapadlo takovýhle projekt produkovat a cpát do kin, ale studio jej podědilo od Foxů. Ovšem buďme za to rádi, protože jen díky tomu se můžeme dočkat historické výpravné podívané podle scénáře, na němž pracovali oscaroví Matt Damon a Ben Affleck a v němž hrají i Adam Driver a Jodie Comer. Díky téhle obchodní nerozvážnosti se mohla zrodit další potenciální žánrová klasika s rukopisem Ridleyho Scotta - Poslední souboj má navíc násobně lepší recenze než famózní Království nebeské a dokonce i o fous lepší než legendární Gladiátor, tak se těšme a buďme rádi, že film nepodsouvá jen na malých obrazovkách Netflix. Studio, distributor, kinaři i tvůrci pláčou, fajnšmekři mezi diváky si ale v kině můžou užít lahůdku.

 

Peníze dál pečlivě střádá Bond. Stále u něj přitom platí, že Amerika mu je nakloněná o poznání míň než zbytek světa. Poloviční propady o druhém víkendu mu přihrály dalších 24 mega a díky nim je těsně pod stovkou z Ameriky. Celosvětové výnosy Není čas zemřít překlenuly snadno čtyřstovku, když si Bond povyskočil už na 447 mega. To je v rámci nových covidových pořádků solidní mezisoučet, Bondovi ale prospívá velká výdrž ve zbytku světa. Za týden už bude letošní hollywoodskou dvojkou za devítkou Rychle a zběsile. 

A hodně vysoko se chce protlačit i Venom 2. Zájem o něj je dle očekávání třeba v českých kinech enormní, i čísla z ostatních trhů jsou ale víc než... víc než by si takhle (ne)kvalitní film vlastně zasloužil. V Americe si komiksový antihrdina připsal dalších 16 milionů při střídmém polovičním propadu a díky tomu se pošoupl na tamějších 168 mega. Celosvětově se už blíží třístovce, takže o budoucnost hnusáka na Hardyho bedrech bych se nebál.

 

Na čtvrté pozici se dál snaží Addamsova rodina 2. Její výdrž je sice imponující, odpichuje se ale z až příliš nízkých čísel, takže nad 42 miliony z Ameriky a 58 melouny globálně nelze extra jásat.

Za Posledním soubojem si dál po drobcích nahrabává snaživý Shang-Chi - po šesti týdnech hlásí tahle marvelovka 414 milionů a rozhodně se řadí mezi ty úspěšnější popcornovky letošního problematického roku. 

Do desítky se vešly ještě trvalka Free Guy a artová Ada, za pozornost stojí ale hlavně to, že menší konkurenci co do počtu aktivních titulů využily k průniku do top desítky dva indické exotické výplachy plné hřejivých emocí - zhruba půlmilion dolarů na to stačil i bollywoodské fotrovské řachandě Honsla Rakh i romantice Most Eligible Bachelor. Obě vypadají mimochodem naprosto nesnesitelně. 

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se zkusí v amerických pokladnách prosadit velkolepá Duna a animák Rozbitý robot Ron.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (22)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace