Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Bond v Americe neoslnil, ale Venoma zdolal. Ve světě se mu daří


ikona
Cival
addamsova rodina 2candymandaniel craigfree guyjames bondmarvelmgmmilý evane hansenenení čas zemřítno time to dienoomi rapaceshang-chiskyfallsony picturestom hardytržbyvenomvenom 2venom: let there be carnagevšichni svatí mafie
Jak si vede Daniel Craig na své poslední štaci? 

Nakonec to vypadá na hezký podzim v těžce zkoušených světových kinech. Svou ruku k dílu definitivně přidal i James Bond, a i když se od něj čekalo v Americe přeci jen o něco víc, rozhodně lze jeho otisk v kinodistribuci kvitovat.

 

Našince muselo hodně namlsat triumfální entrée do českých kin a se 122 tisíci diváků nejsilnější víkendový otvírák za poslední dva roky. Moc hezké tržby hlásila i většina evropských trhů a definitivním nakopnutím velkorysých predikcí se stalo krásných šest mega ze čtvrtečních amerických půlnoček, které trumfly i start Spectre (to mělo přitom zásadní výhodu v navazování na parádní Skyfall).

 

První vlna fandů ale naběhla hned jak mohla a přes víkend už to takový nátřesk nebyl. Rozlučka Daniela Craiga utržila za víkend 56 milionů dolarů, což je v rámci jeho pentalogie až čtvrtý výsledek, byť výrazně nad čtyřicetimilionovým Casinem Royale, ale i výrazně právě pod velebeným Skyfallem s 88 melouny. Trh se ale prostě změnil a v kontextu (post)covidové situace je tenhle start v podstatě úspěchem.

Není čas zemřít se bude tlačit přes 150 milionů dolarů z Ameriky a nová bondovka se tak velmi snadno přenese přes půlmiliardu celosvětově – už teď je na kontě 313 mega a navyšovat se bude hlavně podle toho, jak Bond obstojí proti Venomovi a Duně v dalších týdnech napříč kontinenty a jak moc přispěje do kasičky Čína.

 

Producenti se na Není čas zemřít chtěli na tržbách z kin určitě napakovat víc, ale koronavirová pohroma jim vytrvale házela klacky pod nohy. Takže po patáliích s angažmá prý-až-příliš-progresivního Dannyho Boylea a s tím spojenými navýšenými náklady na preprodukci (které nakonec vedly k tomu, že se scénář přepisoval a upravoval až do poslední chvíle, kdy se film vyráběl), a hlavně s třikrát startovanou a odkládanou kampaní, jež musela studiu i obchodním partnerům solidně provětrat peněženky, se náklady šplhaly do astronomických výšin. A zcela překlenout by je mohl asi jen miliardový triumf z ranku Skyfall.

Ale na ten teď žádná dospělá látka v podstatě nemůže dosáhnout (snít o něm může jen vánoční Spider-Man 3), protože spoustu starších diváků covid zaplašil a možnosti světových kin jsou pořád různě omezované. I tak je ale zřejmé, že Bond tahá z multiplexů stovky milionů dolarů, které by žádná streamovací platforma jen tak nevyrovnala. A ve výsledku může být s přijetím ve světových kinech spokojen, byť v realistickém kontextu dnešní, poněkud změněné situace…

 

V Americe ale Bonda přeci jen zdolá druhý Venom. Nepřekvapilo mě to, protože Venom se stal jako hláškující antihrdina lidovým miláčkem mladých diváků a ti chtěli (navzdory rozpačitým kvalitám prvního filmu) zase vidět Toma Hardyho dělat brajgl. Parádní otvírák samozřejmě následovaly příkřejší propady. Zapsání dalších 32 milionů dolarů o druhém víkendu je ale velmi fajn, propadu o dvě třetiny navzdory.

Venom 2 se bude tlačit k 200 milionům z Ameriky, což je srovnatelná bilance s populární jedničkou. Propad tak přijde hlavně ve zbytku světa – globálně má marvelovské hnusojazyčisko aktuálně na kontě 185 milionů a čeká na výraznější rozjezd v Evropě, přičemž stále doufá v podobně výrazný úspěch v Asii jako u jedničky. Vznik trojky bych ale pořád bral za hotovou věc, protože Sony tu má celou dobu dobře našlápnuto na velkorysejší sérii.

 

Bronz drží Addamsova rodina 2, která bohužel prohlubuje marasmus rodinných filmů po znovuotevření kin. Krom levné Tlapkové patroly se většině velkých animáků nedaří a i dvojka Addamsovy rodiny za jedničkou výrazně zaostane - stovku tentokrát nedá doma ani ve zbytku světa. Co to znamená do budoucnosti teprve uvidíme.

Bramborovou příčku drží Shang-Chi, který svůj tak trochu nečekaný triumf nad Black Widow korunoval přeskokem přes 400 mega celosvětově. Holt se mu zásadně vyplatilo to, že hned neskočil na internet.

 

Na pátém místě se zuby nehty drží prequel Sopránů Všichni svatí mafie s hanebnými sedmi miliony, mnohem víc ale bolí velmi průměrné reakce, které v kontextu legendárního seriálu prostě neobstojí.

Na šestce se furt drží Free Guy, a i když přihodil pouhý jeden milion, vytáhl globální tržby už na impozantních 326 mega. Dvojka prostě bude a Ryan Reynolds může vymýšlet pitominy nejen jako Deadpool.

Milionový start si odbyla artovka od skvělého studia A24 Ada aka Lamb s Noomi Rapace. Ze sedmi stovek kin při své výrazové radikalitě asi na víc myslet nemohla. Zájem v Česku předpokládám ještě nižší…

 

Desítku uzavírá ještě muzikálový propadák Milý Evane Hansene a úspěšný hororový reboot Candyman. Z desítky pak ještě naprosto bezprecedentně vykukuje s necelými čtyři sta tisíci dolarů záznam představení Boris Godunov z Metropolitní opery.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se zkusí těžkou situací prosekat Poslední souboj Ridleyho Scotta a horor Halloween zabíjí.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace