Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Eastwood selhal, Shang-Chi znovu kraluje. Duna se nadějně rozjíždí


ikona
Cival
candymanclint eastwoodcopshopcry machodisneydisney+dunaduneexpedice: džunglefrank grillofree guygerard butlerhbo maxjames wanjessica chastainjoe carnahanmalignantmarvelshang-chithe eyes of tammy fayetržbyzhoubné zlo
Marvelovská asijská odbočka v Americe pořád táhne. 

Vlastně bych mohl zopakovat to, o čem jsem mluvil minulý týden. Zámořským kinům nejen že vládne marvelovka Shang-Chi, ale ještě se jí to daří s pořádným náskokem a při imponující výdrži. A navíc není vyloučeno, že se asijská fantasy bitkařina udrží na první pozici i příští týden a sejmou ji až dvojky Venoma a Addamsovy rodiny.

 

Každopádně pro Marvel jde i při skromnějších celkových výnosech, způsobených nepříjemnou (post)covidovou situací, o jasný úspěch. A jednoznačný důvod, proč by se Shang-Chi měl v lepších časech vrátit a ideálně s nějakou lepší vyhlídkou na uvedení v Číně. Na něj pohříchu nedošlo a cítit je to hlavně na globálních tržbách, které zatím přesáhly "jen" 300 mega.

 

Přímo před zraky studiových hlavounů se ale téhle východní marvelovce hodně daří. Třetí víkend za bezmála 22 mega při třetinových propadech velmi potěší a americký mezisoučet 177 mega naznačuje, že Shang-Chi bude doma končit u čtvrtmiliardy. A to nezmákla ani Black Widow - dlouhá kino-exkluzivita bez souběžného uvedení na streamu Disney+ se v tomhle směru Marvelu jednoznačně vyplatila, přitom může Shang-Chi udělat pořádný humbuk ještě před Vánoci v domácích kinech.

Naopak uvedení na HBO MAX se stalo posledním hřebíčkem do rakve Eastwoodova Cry Macho. Nový film nesmrtelného Clinta rozhodně neprovázel hype jako u Gran Torino, předem ho navíc bohužel srazily velmi kritické recenze (jen polovina jich je pozitivních). Výsledkem jsou dost rozpačité celkové ohlasy a slaboučké tržby, kdy film utržil jen čtyři miliony ve skoro čtyřech tisícovkách kin. Příště to vypadá spíš na skromnější, limitovanou distribuci. 

 

Ještě hůř ale dopadla nová kriminálka Joea Carnahana Cop Shop. Drsňáci Gerard Butler a Frank Grillo sice sbírají od krtiků i diváků opatrné palce nahoru, na výraznější prosazení v kinech to ale nestačilo. Zase se potvrdilo, že menší distributoři jsou v době pandemie postižení ještě dvakrát víc než velká studia a méně průrazné kampaně nemají v časech prázdnějších kin kýžený efekt. Otvírák za 2,3 milionu je ale vyloženě tragický a Cop Shop si premiéru v kinech mohl klidně odpustit. Krom nějakého PR dopadu je totiž efekt nulový. 

Třetí vyšumělou novinkou je životopis proslulé televangelistky Tammy Faye. Její tržby jsou pod milionem dolarů, o moc větší ambice ale při nasazení do čtyř stovek kin a jen jemně spokojených recenzích nebyly. Pro tvůrce je stěžejní, že se mluví v superlativech o proměněné Jessice Chastain, protože právě její nasměrování vstříc nejrůznějším hereckým nominacím je asi hlavním důvodem, proč bylo tohle retro nasazeno do amerických kin (v Česku ho uvidí jen zlomek lidí, to je jasné). 

 

Stříbrnou pozici si tak v klidu obhájil Free Guy. Reynoldsova nesestřelitelná oddychovka si při skoro nulových poklesech připsala dalších pět mega a posouvá se opravdu už hodně natěsno k celosvětové třístovce. Aktuální pozice v osmičce globálně nejúspěšnějších titulů roku se jednoduše cení.  

Na čtvrté a páté příčce zápolí dva nové horory. Zatímco Zhoubné zlo Jamese Wana rozdělilo diváky, kteří mluví o mistrovském díle i směšném experimentu, na Candymana jsou lehce pozitivní reakce od drtivé většiny diváků, a to se nepochybně propsalo i do mnohem lepších tržeb. Padesát mega jen z Ameriky je pro levného Candymana velmi fajn, naopak deset milionů pro Zhoubné zlo po dvou týdnech je ekonomickým fiaskem - právě kasovní propadáky se ale leckdy stávají kultem, k němuž má Wan v tomto případě nakročeno.

 

Do desítky se vešlo ještě dvousetmilionové rodinné dobrodružství Expedice: Džungle, nečekaný lowcostový animovaný hit Tlapková patrola, který vyskočil už na sto mega celosvětově, a solidní hororový sequel Smrt ve tmě 2, jenž se ale bohužel trojky asi nedočká.

Mimochodem v řadě civilizovaných zemích Evropy se rozjíždí Duna. A úvodních 37 milionů dolarů z pár trhů zní hodně povzbudivě - podle prvních čísel se Duna leckde řadí do první desítky nebo dokonce pětky nejsilnějších titulů roku. Na optimismu ale může přidat i schválení premiéry v Číně, kam se Duna nakonec podívá spolu s novou bondovkou Není čas zemřít v říjnu. Dobré zprávy s ohledem na poteciální dvojku!

   

Kompletní žebříček tržeb se objeví do půlnoci zde.

Za týden se zkusí prosadit muzikálový doják pro mladší diváky Milý Evane Hansene, jenž je podle prvních reakcí někde mezi nejhorším filmem roku a fajnovou ždímačkou slz. Tak uvidíme.  

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (51)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace