Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První reakce: Poslední souboj Ridleyho Scotta je rozporuplnou historickou podívanou


ikona
Spooner
adam driverben affleckJodie Comermatt damonposlední duelprvní reakceridley scott
Režijní velikán vzal šílené paruky a po čase opět zamířil do historie. Ale kritiky zatím neuchvátil. 

Blíží se nám sezóna plná prestižních ocenění a asi nikdo na ni nemá nabito tolik, jako slavný režisér Ridley Scott, jenž nám během podzimu naservíruje rovnou dva ambiciózní snímky. Ještě před vraždou v Klanu Gucci se s ním ale zase jednou podíváme do historie, konkrétně do Francie 14. století. Poslední souboj pak v traileru lákal vlastně spíše na komornější kousek, než jakým byl Gladiátor či Království nebeské, i přesto ovšem vzbuzoval souboj dvou mužů a jedno obvinění ze znásilnění velké naděje, že by se Ridley mohl zase jednou vrátit na vrchol. Jenže první projekce v Benátkách úplně nadšené ohlasy nevyvolala. 

Na webu RottenTomatoes totiž aktuálně svítí 67 % pozitivních recenzí s ratingem 6.9 signalizující spíše lehký nadprůměr. A ohlasy kritiků jsou opravdu velmi rozdílné. Všichni se shodují na tom, že po řemeslné stránce má Scott film v malíku, a když už se střetnou meče, je to správně syrové a krvavé. Ani o hereckém obsazení se nepíše nic moc špatného a chválí se zejména úchvatná Jodie Comer i Matt Damon v pro něj naprosto neobvyklé roli. Jenže scénář, na němž opět spojily právě Damon s Affleckem, mnoho lidí úplně neuchválil. Podle těch spokojenějších hlasů se jedná o trefný rýpanec do mužského chování, které se bez příkras věnuje tématu sexuálního napadení, hezky se inspiruje legendárním Rašómonem a je šikovně rozdělen do tří kapitol podle jednotlivých úhlů pohledu ústředních protagonistů. 

Ti méně spokojení však poukazují na to, že si scénář i samotný režisér ukousli až příliš velké sousto, snímek se pod nánosem jednotlivých motivů spíše rozpadá a režisérská snaha natočit old school historický počin se bije s řadou tvůrčích neduhů. Poslední duel proto ve výsledku považují spíše za nekonzistentní a těžkopádný. A samozřejmě se všichni smějí šíleným parukám. Člověk by tedy mohl snadno říci, že Ridley Scott bohužel jen pokračuje ve svých rozporuplných výkonech z posledních let. Tak černě bych to ovšem zatím neviděl. Té chvály je u jistých recenzí docela dost a nesmíme zapomenout na fakt, že režisérovy historické pecky to neměly na Rottenech nikdy jednoduché. Vždyť Království nebeské zde má pouhých 39 %! I tyto první ohlasy tedy zatím berme s rezervou a doufejme, že i nový historický výlet se filmové legendě nadmíru povedl.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (16)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace