Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První reakce: Velkolepá Duna je nej sci-fi posledních let a adeptem na film roku


ikona
Spooner
Denis Villeneuvedunaprvní reakcetimothée chalamet
Naplnil Denis Villeneuve s adaptací knižní sci-fi klasiky sakra vysoká očekávání? 

Ano, letos se té Duny nejspíš opravdu dočkáme. Ostře sledovaný režisér Denis Villeneuve nám už příští měsíc naservíruje první část adaptace jedné z největších knižních klasik vůbec. Trailery slibovaly opravdu obří film, který by mohl potěšit jak čtenáře Franka Herberta, tak fanoušky velkolepých sci-fi. Jen těch tržeb se pořád všichni tak trochu bojíme. Jenže jak se zdá, tak minimálně jeden z filmů roku a jednu z největších sci-fi dekády bychom opravdu dostat měli. Duna si totiž odbyla světovou premiéru na filmovém festivalu v Benátkách, kde ji samozřejmě zhlédli i zámořští kritici. A minimálně sedmiminutový potlesk ve stoje už by vám mohlo naznačit, že tady se opravdu máme na co těšit.

Nadšené ohlasy se na internetu množí každou minutu a na Rottenech zatím svítí hezkých 83 % spokojených recenzí s ratingem 8.3. Duna je pak podle očekávání opravdu velkolepou záležitostí s neskutečnou výpravou, která si prostě zaslouží to největší možné plátno. Po řemeslné stránce jde prý o opravdu výtečné dílo, dechberoucí kamerou počínaje a jedním z nejlepších soundtracků Hanse Zimmera konče. Villeneuve prý pak natočil sci-fi bez nejmenších kompromisů a je údajně přesně tím zpracováním Herbertova uctívaného díla, na které příznivci předlohy tak dlouho čekali. Režisér pracuje s předlohou v dokonalé úctě a podle některých nadšených recenzí ji dokonce oživuje podobným způsobem, jakým se to povedlo Peteru Jacksonovi s Pánem prstenů. A to se čte hodně hezky.

Villeneuve ovšem neservíruje blockbuster, v němž by se vtipkovalo či pořád něco epicky bouchalo, ale stejně jako v případě Blade Runner 2049 se nebojí brutálně zpomalit a zaměřit se na postavy. Což možná části publika zase nebude vyhovovat. Režisér si jde však svou odvážnou cestou a má otěže pevně v rukách. Chválí se pak samozřejmě i velmi silné obsazení v čele s excelentním Timothéem Chalametem a famózním Oscarem Isaacem či Rebeccou Ferguson. Na druhou stranu, ne všichni jsou z Duny nadšeni. Podle kritičtějších ohlasů je snímek až příliš odtažitý a chladný, na postavách vám příliš nezáleží a Villeneuve svým výrazným stylem převálcuje scénář, který se na předlohu prý pořád nechytá. Takových kritiků zatím ale naštěstí moc není a my se těšíme, že nás za měsíc opravdu čeká výtečná podívaná a velkolepý kinozážitek.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace