Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hororový Candyman zabodoval, Reynoldsův Free Guy dál jede


ikona
Cival
black widowcandymanexpedice:džunglefree guyhororjordan peelerespectryan reynoldssebevražedný oddíltemný důmthe protegetlapková patrolatržbyuniversal
Jordan Peele zapisuje další úspěch. 

Jordan Peele to zase trefil. Renomovaný tvůrce hitovek Uteč a My se rozhodl do svého portfolia převážně černošských hororů zařadit novou verzi devadesátkového Candymana a zjevně sakra dobře udělal. Protože jeho producentská novinka (podílel se i na scénáři) slaví úspěch na všech frontách.

 

Není přitom náhoda, že je to právě horor, který čtvrt roku po Tichém místu 2 a V zajetí démonů 3 vrací kinařům alespoň trochu optimismu. Horory prostě jsou lehkou zábavou pro mladé publikum na víkendový večer, za níž se vyplatí zajít do multiplexu, pod Peelovým producentským dohledem navíc zvládá oslovovat v podstatě rovnoměrně všechna etnika. Horory k tomu netíží mohutné rozpočty, jsou spíš rychlospotřební zábavou, a i proto u nich pouhá třítýdenní kino exkluzivita vlastně ani moc nevadí.

 

Candymanovi prospívají i na poměry žánru skvělé recenze (85% při ratingu 7,3 z 10) a solidní reakce diváků, kteří dávají vesměs opatrně palec nahoru. Ve výsledku z toho leze velmi sympatický otvírák za 22 milionů dolarů, díky němuž může film v klidu cílit nad padesát mega jen z Ameriky. Oficiálně přitom snímek stál nějakých šestnáct milionů, takže to jsou trochu příjemnější počty než třeba u takového, ehm, Sebevražedného oddílu za skoro dvě stě mega (Sebevražedný oddíl je v Americe aktuálně na sedmé pozici s tragickými 52 miliony, skoro sto mega už ale přisypal leccos zachraňující svět).

Zámořští kinaři nemají k ruce rekordmana Zátopka a proto teď hodně vzhlížejí k marvelovce Shang-Chi, která na první vlně projekcí posbírala extra spokojené reakce a Disney pod jejich vlivem hodně přitopil pod kotlem a zahltil éter tunou dalších spotů a trailerů. Spása je ale daleko a mnohem spíš čeká u… Tlapkové patroly! Ano, lowcostový animák dál válí, v Americe drží furt třetí místo a celosvětově už přepočítává 62 milionů. Prasátko Peppa zpozornělo!

 

Novinářsky vděčnějším tahounem kin je ale samozřejmě Free Guy Ryana Reynoldse. Rozpačitý rozjezd zachránila skutečnost, že se film okamžitě usadil na pozici letní trvalky pro celou rodinu. Spolehlivá oddychovka znovu hlásí pouze třetinové propady a připisuje dalších bezmála třináct milionů dolarů. A z aktuálních 79 mega zvládne vylézt na kilo jen z Ameriky, což je za aktuální situace na trhu nakonec velmi hezká bilance.

Připočtěte rovnou stovku ze zbytku světa a můžete si být jistí, že dvojka tu opravdu bude do tří let. Reynolds totiž usilovně hledá další franšízu k Deadpoolovi, která by ho táhla, a když to nedopadlo se 6 Underground a Zabiják a bodyguard, dost možná si to odmaká Free Guy.

 

Na sto milionů v Americe to nakonec dotlačí i The Rock v Expedice: Džungle. Tady se ale čekaly přeci jen větší věci a hlavně náklady na potenciální pokračování jsou ještě o level výš než u Free Guy. Na čtvrté pozici si film připočetl čtyři miliony a světová kina tohle dobrodružství pozvolna opouští s průběžnými 187 miliony celosvětově. A to je málo.

Z čerstvých hororů, co straší i v českých kinech, si přeci jen lépe vede Smrt ve tmě 2 než Temný dům. Na trojku bych to nekoštoval, zvlášť když film podle všech dostupných reakcí stojí za starou belu, náklady na tenhle hororový výplach by se ale vrátit měly. Temný dům je sice podle všeho lepší, pro diváky ale méně atraktivní.

 

V desítce narazíte ještě na muzikálovou biografii Respect o Arethě Franklin, která se aktuálně vyhoupla k dvacce z Ameriky, a na béčkově vyhlížející thriller The Protege s průběžnými pěti miliony, jemuž by náhodný kolemjdoucí rozhodně nevěřil režijní vedení Martina „natočil jsem ty nejlepší bondovky“ Campbella a vlastně ani účast hvězdné trojky Michael Keaton – Maggie Q – Samuel L. Jackson.

Desítku pak uzavírá Black Widow s globálními 371 miliony, tedy třetinou výnosů nikterak úžasné Captain Marvel. Bilance hodná zamyšlení…

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden zkusí prodlouženého víkendu využít už zmíněný Shang-Chi. Rozhodně mu držme palce, ať už se vám nová marvelovka jakkoliv (ne)pozdává - protože velký neúspěch by klidně mohl i zamávat s aktuálním výhledem kinopremiér. A to by hodně zabolelo.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace