Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Karlovy Vary jsou zpět! Těchto 10 filmů byste neměli minout


ikona
Rimsy
filmový festivalkarlovy varykviff
Filmový svátek je konečně zpět a my ladíme formu na festivalové reje. Co nás z programu zaujalo nejvíc? 

Po dvou letech zase ve Varech. Pandemie loni znemožnila jak provedení klasického 55. ročníku v tradičním červencovém termínu, tak i listopadovou přehlídku 54 ½. Nyní jsme se tak konečně dočkali největšího filmového svátku v republice a můžeme v nezvyklém termínu na konci prázdnin vyrazit ke žhavým vřídlům. Ze zahraničních hostů jsou zatím potvrzení Michael Caine, Johnnny Depp a Ethan Hawke, což je sice trochu kontroverzní, ale bezpochyby zajímavá sestava.

Než však vyrazíte na povinné selfíčko s červeným kobercem, měli byste si ve festivalovém programu zaškrtat ty největší filmové události. My se nejvíce těšíme na následující desítku:

Benedetta

Novinka Paula Verhoevena už stihla pozlobit v Cannes, takže snad se otevřená romance o jeptiškách a limitech společenské morálky zalíbí i karlovarskému publiku.

Vortex

Režijní génius a zároveň nezmar Gaspar Noé angažoval hororovou legendu Daria Argenta do hlavní role formálně nezaměnitelného dramatu, které jistě opět půjde na dřeň.

Quo vadis, Aida?

Na Oscara nominované drama se vrací k hrůzám jugoslávské války, konkrétně k tragickému masakru ve Srebrenici. Drsný, leč sugestivní snímek.

Pan učitel Bachmann a jeho třída

Kdo bude mít ve Varech volné tři a půl hodiny, může si dopřát divácký hardcore oceněný letos v Berlíně. Observační dokument sleduje jednu německou multikulturní třídu, nikam nespěchá a zanechává dlouhotrvající víru v lidstvo.

Kupé č. 6

Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho byl před pěti lety jedním z nenápadných, ale příjemných evropských klenotů. Režisér Juho Kuosmanen nyní zavírá své hrdiny do jednoho vlakového kupé a rozjíždí seversky bizarní romantiku.

Dny

Tsai Ming-liang, mistr tchajwanské meditace, se opět hlásí o pozornost. Tahle filmová masáž diváka přenese do trochu jiného světa a očekávat lze zcela jedinečný festivalový zážitek.

Maminka

Po Portrétu dívky v plamenech se vyplatí sledovat každé další dílo, se kterým se Céline Sciamma vytasí – a proto tenhle křehký rodinný příběh stojí za pozornost.

The Sparks Brothers

Bezmála dvě a půl hodiny dynamického audiovizuálu z dílny Edgara Wrighta jsou tentokrát využité na dokument o kapele The Sparks – ta kromě pěti dekád fungování na sebe strhla pozornost díky skvělému soundtracku k muzikálu (a dosud nejlepšímu filmu roku podle Rimsyho) Annette.

Last and First Men

Dva roky po smrti všestranného umělce Jóhanna Jóhannssona má premiéru jeho celovečerní debut – vizuálně a samozřejmě i zvukově opojný sci-fi dokument.

Ada

Letos poprvé v Cannes udělovali cenu za originalitu a odnesl si ji debutující Valdimar Jóhannsson za mysteriózní drama o nečekaných darech islandské přírody.

Zajímavých titulů je samozřejmě mnohem více, bývají však dostatečně medializované, aby nemělo smysl se jimi v těchto tipech zabývat. To se týká především českých premiér, kterých je letos požehnaně a velká část z nich se navíc účastní soutěžních sekcí. Zmiňme třeba Zprávu o záchraně mrtvého, novinku od autora Křižáčka Václava Kadrnky, stylizovaný debut Šimona Holého Zrcadla ve tmě, intimní drama Atlas ptáků od Olma Omerzua s Miroslavem Donutilem v hlavní roli, humanistickou novinku animační legendy Michaely Pavlátové s názvem Moje slunce Mad či samozřejmě očekávaného Zátopka, potenciálně jeden z největších tuzemských hitů roku.

A pochopitelně bude jako vždy zábavné naslouchat festivalové šeptandě, která dokáže doporučit nenápadné, ale o to podařenější tituly. Stejně jako každý rok nebudou fragmenty naší redakce u karlovarského dění chybět!

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace