Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

7 filmů režiséra Andyho Fehu


ikona
Mr. Hlad
7 filmůandy fehushoky a morthy
Oblíbené filmy režiséra Shokyho & Morthyho 

Tak jsme se po letech rozhodli oživit rubriku 7 filmů, ve které dáváme prostor nejenom domácím režisérům, hercům a filmovým tvůrcům a jejich vkusu. Dozvíte se, co je formovalo, najdete tu inspiraci, co si pustit a třeba i objevíte filmaře, se kterými stojí za to se seznámit.

Prvním je Andy Fehu, tvůrce velmi povedené aktuální pecky Shoky & Morthy: Poslední velká akce nebo hororové komedie Nenasytná Tiffany. Tak jdeme na to. 

1. Muž na Měsíci (USA/VB/N/JP 1999, r. Miloš Forman)
Film Muž na měsíci mě ovlivnil opravdu hodně. Snoubí se v něm můj velký režisérský vzor, můj opravdu hodně oblíbený herec a osobnost, která mě od té doby neustále inspiruje. Andy Kaufman mi byl nejen inspirací pro výběr jména, ale taky mě naučil, že s diváky je potřeba neustále si hrát, být o krok před nimi a nikdy jim nedat nic jen tak zadarmo.

2. Bad Taste - Vesmírní kanibalové (Nový Zéland 1987, r. Peter Jackson)
Tento film je pro mne zosobněná láska k filmu. Je až neuvěřitelné, jak je dobře řemeslně natočený. Je hravý, bez jakýchkoli zábran a mantinelů. Je na něm krásně vidět, jak byl Peter Jackson talentovaný už od úplných začátků. Velmi jsem mu vždycky záviděl, že dokázal natočit svůj debut na koleni a podmanil si celý svět.

3. Ropáci (Československo 1988, r. Jan Svěrák)
Na filmu Ropáci nejvíce miluju, jak je po všech složkách dotažený do dokonalosti. V podstatě tam všechno funguje přesně, jak má a všechno mě baví. Způsob vyprávění, nenápadný a přitom velice originální humor, práce s fiktivním monstrem, pointa i celkové téma.  

4. Střihoruký Edward (USA 1990, r. Tim Burton)
Střihoruký Edward mě vždy inspiroval svojí bezmeznou fantazií. Ukázal mi, že hlavní hrdina může být podivné monstrum a přitom k němu dokážeme cítit sympatie. Inspirovala mě kombinace žánrů v podobě pohádky, hororu a sociální satiry. Jak je to všechno hezky propletené a krásně vystavěné.

5. Rambo (USA 1982, r. Ted Kotcheff)
Tak tento film mě - dá se říct, přivedl k touze po tom být režisér. Poprvé mi ho pustila máma a zavedla mě tak nevědomky do světa videopůjčoven, který mě absolutně pohltil a změnil mi život. 

6. Funny Games (Rakousko 1997, r. Michael Haneke)
Práce s napětím a strachem za bílého dne v obyčejném domě s obyčejnými lidmi. Dva kluci, kteří jsou nakažlivě podmaňující, nevyzpytatelní a děsivý. Na Funny games je krásný to, jak se jako divák dobrovolně necháte týrat, bolí vás to a přitom chcete víc a víc. 

7. Záhada Blair Witch (USA 1999, r. Daniel Myrick, Eduardo Sánchez)
O tomhle filmu toho bylo napsáno hodně a mě fascinuje všechno z toho. To jak tvůrci dokázali otočit nedostatek v hlavní klad, jak obohatili filmovou řeč, jak dokázali, že velký film, lze natočit s mizivým rozpočtem. Pamatuju si, že kolem tohoto filmu byla taková zvláštní děsivá, tajemná aura, která na mě funguje dodnes.

Tak co na to říkáte?  

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace