Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První reakce: Francouzská depeše je dalším mistrovským dílem Wese Andersona


ikona
Spooner
Francouzská depešefrench dispatchprvní reakcewes anderson
Wes Anderson představil svou hvězdnou poctu novinařině v Cannes. A slavil úspěch.  

Na andersonovku The French Dispatch aka Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun (jo, český název je skoro nekonečný) jsme si museli počkat kvůli covidu o rok déle a do kin dorazí až letos v listopadu. Což je pořád dost dlouhé čekání, protože upoutávka lákala na lahůdkově obsazený snímek, jenž půjde (jak jinak) ve stopách předešlých kousků Wese Andersona, v němž nebude chybět jeho tradičně osobitý humor a vizuál, u kterého si budou spokojeně pomlaskávat hlavně skalní fandové. Jenže vzhledem k tomu, že jich je po jeho uplynulých peckách v čele s Grandhotelem Budapešť čím dál víc, patří Francouzská depeše mez očekávané filmy roku. I když si pak na Andersonovu novinku nějaký pátek počkáme, už se stačila představit v Cannes.

A jak se dalo očekávat, reakce jsou jak se patří nadšené a na Rottenech momentálně najdete 100 % spokojených recenzí s ratingem 8.4, což jsou zatím velmi podobná čísla jako případě zmiňovaného Grandhotelu. Kritici pak samozřejmě nešetří superlativy, jedná se podle nich o další výtečnou andersonovku natočenou s naprostou lehkostí, vynikajícím castingem a jeden z nejlepších vizuálních počinů jeho kariéry. Kamera a Andersonovy hrátky s obrazem se pak chválí opravdu ve velkém. Vzhledem k tomu, že je film v podstatě souborem několika povídek/reportáží z titulního časopisu, není Andersonovo vyprávění tak výživné a ucelené. Výsledku to ale na zábavnosti a výtečných kvalitách prý prakticky vůbec neubírá.

Francouzská depeše je pak údajně jedním z režisérových nejambicióznějších filmů. Vzdává zde totiž poctu novinařině a psanému slovu jako takovému. A i za pomoci parádní retro atmosféry to prý zvládá naprosto okouzlujícím způsobem. Vzhledem k rozdělení na několik povídek je pak Anderson pořád hravý a dokáže diváka neustále překvapovat. Na druhou stranu asi bude platit, že pokud vás osobitý tvůrce nezaujal doposud, jeho novinka na tom nejspíš nic nezmění. Nadšené zámořské ohlasy však dávají jasně najevo, že o Francouzské depeši by mohlo být při udělování prestižních cen na přelomu roku docela slyšet.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace