Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rychle a zběsile zabralo, má největší otvírák od Star Wars


ikona
Cival
conjuringcruelladisney+fast 9hbo maxin the heightsjustin linrychle a zběsiletiché místo 2tržbyuniversalv zajetí démonů 3vin dieselwarner bros.zabiják a bodyguard
Diesel a spol. tankují super. 

Vinu Dieselovi se můžete smát, jak chcete, ale faktem zůstává, že jeho Rychle a zběsile má pořád sílu. A spousta kinařů by bez něj vyhladověla. Rekordy se samozřejmě nelámaly, na to není doba, protože covid ještě zcela nezmizel a ani se zcela nevrátily kulturní návyky z časů před jeho úderem. Přesto je výkonnost blockbusteru od Universalu imponující.

 

Suverénní otvírák za 70 milionů dolarů samozřejmě zaostává za skoro stomilionovým rozjezdem osmičky (start sedmého dílu byl dokonce dvojnásobný!), přesto jde o největší americký opening od prosince 2019, kdy byly uvedeny poslední Star Wars. Od té doby se žádný blockbuster neujal s takovou vehemencí. A je celkem jasné, že ještě nějaký pátek ani neujme, protože takhle těžká váha se v příštích pár týdnech do kin nechystá.

 

Dá se důvodně předpokládat, že před pandemií, při uvedení v loňském dubnu, by devátý díl vysokooktanové ságy vykázal ještě větší výdělky, i tak jde ale o úspěch, který dost možná přesvědčí vyplašené hollywoodské hráče, ať z plánu distribučních premiér svá nová želízka nestahují. Start za sedmdesát mega je totiž výš než u všech úspěšných i rozpačitých titulů posledního roku a půl (od Mizerů 3 přes Tenet až po Tiché místo 2) a ukazuje, že kina naplnit lze.

Nové Rychle a zběsile se sice pohybuje výš než spin-off Hobbs a Shaw - v tomto směru může být narcis Diesel veskrze spokojen - celkovou výtěžností z Ameriky, Číny i zbytku světa ale pochopitelně výrazně poklesne. Globální zisky se propadnou na půlmiliardu, jestli to ale souvisí s vyčpělostí série, nebo prostě jen s realitou (post)covidového trhu, to si zcela přesvědčivě u Universalů vyjasní až při premiéře finálních desátého a jedenáctého dílu.

 

Zbytek žebříčku je v kontextu Diesela a spol. samozřejmě naprosto nezajímavý. Pořád stejné filmy, které už nevydolují víc jak půltucet milionů za víkend a většina z nich kasovně vyšuměla. Výjimkou je právě Tiché místo 2 na stříbrné pozici, které se díky šesti mega dostalo na parádních 139 milionů z Ameriky a čtvrtmiliardu celosvětově. Třetinové propady jasně poukazují na hororovou trvalku - a právě díky tomu jsou i ve složitých časech jeho čísla takhle pěkně vysoká.

Přesným opakem je Zabijákova žena & bodyguard. Pokračování nečekané hitovky, které ale asi nikdo moc nepotřeboval, se stalo typickou obětí sequelitidy. A shořelo jako papír. Aktuálních 31 milionů celosvětově je pořádnou šlamastykou, nejen ve srovnání se 176 miliony jedničky. Salma se už po bok Reynoldse a Jacksona nevrátí, to je jasné.  

 

Hodně podobně je na tom i Králíček Petr 2, ale ten klesá jen o dvacet procent, což napovídá, že se dětem přeci jen líbí a spíš mu ublížilo nešťastné načasování a o rok odložená premiéra. Jeho 28 milionů z Ameriky je ale pořád slabých, 107 mega celosvětově už vypadá trochu líp, i když jde furt o razantní sešup oproti veleúspěšnému prvnímu filmu.

Na páté a šesté pozici mají dost podobný osud Cruella a V zajetí démonů 3 - dva velmi slibné tituly, které dokázaly celkem solidní tržby (182, resp. 160 milionů celosvětově) nastřádat navzdory tomu, že je studia zároveň umožnila zkouknout za příplatek online. U obou se dočkáme určitě dříve či později pokračování, sílu značek ale nejlíp prověří až další díly uvedené výhradně v multiplexech.  

  

Desítku doplňují ještě muzikálový komerční propadák Život v Heights, nevýrazný animák Divoký Spirit a akční pecka Nikdo. Mezi nimi se ještě snaží ubulené sportovní retro 12 Mighty Orphans s Lukem Wilsonem. Ohlasy na něj jsou bohužel veskrze průměrné a průběžně utržené dva miliony taky dvakrát neoslní.

Kompletní žebříček tržeb zde

Za týden se zkusí rychlé a zběsilé partě postavit další Očista, druhý celovečerní Mimi šéf a striptérská Zola od progresivní produkční společnosti A24.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace