Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Deváté Rychle a zběsile


ikona
Spooner
justin linprvní dojmyrychle a zběsile 9vin diesel
Dom Toretto už podeváté mluví o rodině a překrucuje u toho fyzikální zákony. Je to ale pořád zábava? 

Stejně jako většina aktuálních blockbusterů, i Vin Diesel se svými rychlými auťáky musel přes rok počkat, než se malinko uklidní pandemická situace a bude moci se svými fyzikálními fatalitami zbořit kina. Miliarda toho letos asi nepadne, i přesto na sebe deváté Rychle a zběsile logickou poutá hodně pozornosti. K sérii se navíc po pauze vrací její prakticky dvorní režisér Justin Lin, který má mimo jiné na svědomí pořád nejnabušenější pátý díl. Servíruje ale i tentokrát poctivý akční výplach, nebo už i naše redakce kroutí nechápavě hlavou?

Jak to vidí Mr. Hlad:

Tupé akční filmy jako Rychle a zběsile pracují s jednoduchým pravidlem – musí se v nich dít dost zajímavých věcí na to, aby člověk neměl důvod zabývat se tím, jak moc nedávají smysl, kolik se v nich poruší fyzikálních zákonů a že je to vlastně celé volovina. Devátý díl téhle autíčkářské série to nezvládl. Justin Lin režíruje překvapivě znuděně a nenápaditě a jeho akční scény jsou o úroveň horší než to, co předváděl ve starších filmech, nebo s čím přišli jeho pokračovatelé. Jo, pořád to tu bouchá, do něčeho se bourá, odněkud padá, rychle se jezdí a ještě rychleji řadí. Ale oproti předchozím dílům tu prostě není nic, u čeho by si člověk řekl „wow, tohle bylo tak cool, že je mi jedno, že Vin Diesel neumí hrát a nemá krk.“

Navíc bohužel zmizely všechny zábavné charaktery a postavy, které byly schopné s Dieselem držet krok a usazovat ho, takže tu je teď jen on jako alfamachoborec a kolem něj pobíhají šášulové, jejichž původním úkolem v sérii bylo dělat humor a teď se marně pokoušejí tvářit jako hrdinové. Upřímně existuje někdo, koho reálně zajímá cokoliv o postavách Tyrese Gibsona, Ludacrise nebo Nathalie Emmanuel? Diesel je v tom sám. Cena vážnou hereckou polohu naprosto nezvládá, Charlize Theron má víceméně větší cameo a celé se to vleče odnikud nikam a i u těch nejpovedenějších akčních scén si člověk řekne maximálně „OK, ale posledně jste to zvládli o dost líp.“ Deváté Rychle a zběsile je pravděpodobně stejně pitomé jako předchozí díly. Jen je to díky unylé akci a nenápadité režii mnohem víc vidět. A mnohem větší dřina dokoukat.

Jak to vidí Imf:

Vin Diesel s Justinem Linem zamávali dvornímu scenáristovi Chrisu Morganovi, který to s nimi táhnul od třetího filmu v sérii a… vydali se ke hvězdám. Znáte ty fórky, že teď už je v Rychle a zběsile možné úplně všechno, protože všichni mají permanentně zapnutou nesmrtelnost a auta létají tak daleko, že klidně opustí oběžnou dráhu? Král sociálních sítí Vin Diesel vzal všechny ty humory vážně a rozhodl se je integrovat do děje! Výsledkem je útrpná telenovela, která slovo rodina ohýbá ve velmi nepřirozených úhlech, doslova tahá postavy jako králíky z klobouku a popírá sama sebe. Diesel má mylný pocit, že svou ságu vlastnoručně dovede do cíle, ale kromě akčních scén vlastně nabízí jen nesrozumitelné brebentění, které ze všeho nejvíc připomíná jihoamerické soap opery. 

Diesel tentokrát nemá proti komu hrát, protože John Cena skutečně není ničím jiným než dvoumetrovou wrestlerskou figurou, co se tváří jako ublížené štěně. Charisma Dwaynea Johnsona nebo Jasona Stathama tu nenajdete, akčních scén je přehršel, ale každá končí doslova v nejlepším, a v akčňácích běžné pochodování z A do B do C do D je tu zjednodušeno natolik, že to musí urážet i teenagery, co skutečně přišli jen na výstřihy, výbuchy a koňské dostihy. Všechno je tu v křeči smíchané dohromady tak nešťastně, že nevíte, kde jedno končí a druhé začíná. Že je Rychle a zběsile podobně chaotické už minimálně od šestého dílu? Až s devítkou zjistíte, že natočit zábavnou blbinu vyžaduje překvapivě dost fištrónu. A v tomhle směru má Rychle a zběsile povážlivě prázdnou nádrž.

Jak to vidí Rimsy:

Možná už prostě moc není, kam to posouvat. Zatímco předcházející osmička dokázala vytvořit pár velkolepých akcí i zábavných momentů, aktuální devítka vedle ní působí jako chudý příbuzný. Ty nejzajímavější postavy zmizely, a přestože se několik staronových obličejů objeví, zájem v divákovi vyvolají jen pramalý. Akce je samozřejmě zvládnutá, přestože běží spíše na volnoběh. Velmi podivně působí repliky, že je třeba se spoléhat na fyzikální zákony – přičemž právě ty pochopitelně trpí nejvíce. To by bylo v pořádku, jenže proč na to ještě upozorňovat, že? I Dieselovy proklamace o důležitosti rodiny skřípou jaksi víc než jindy a zbytečně natahují už tak přehnanou stopáž. Na rozdíl od kolegů jsem při projekci netrpěl a uznávám blockbusterově-výplachové kvality. Pokud chcete navštívit znovuotevřené kino s cílem vidět drahý a blbý biják, i takto rutinně odvedená práce dovede zabavit; ale o výrazný, nadprůměrný či jakýmkoli směrem posouvající příspěvek do série se jistě nejedná.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (14)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace