Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Co prozradil trailer na marvelovskou týmovku Eternals?


ikona
do_Od
Angelina JolieChloe Zhaočtvrtá fázeEternalsFantastická čtyřkaGemma ChanKevin FeigeKit HarringtonMarvelThanos
Kdo přesně jsou komiksoví Eternals a jakou sehrají roli v nadcházející fázi MCU? 

Málokdo dnes tuší, že ještě předtím, než se z nich stali nejznámější komiksoví hrdinové současnosti a jejich filmy začaly pravidelně přihrávat do kapsy studia Disney miliardy, patřili Iron Man, Thor a Kapitán Amerika spíš k těm béčkovějším hrdinům Marvelu. Ty nejpopulárnější série jako Spider-Man, X-Men nebo Fantastická čtyřka totiž schramstla konkurence, a tak se musel Kevin Feige a spol. spolehnout na to, že diváky strhne dobrými filmy spíš než velkými jmény. Klaplo to, a nebýt obnovené premiéry Avatara v Číně, byla by čtyřka Avengers dodnes nejvýdělečnějším filmem všech dob.

To nás každopádně přivádí k Eternals. Tahle skupinka komiksových polobohů totiž taky nepatří zrovna mezi ty nejznámější hrdiny, jenže Marvel Cinematic Universe se pomalu ale jistě rozrůstá a v dnešní době už si nynější šéf Marvelu Kevin Feige může dovolit udělat miliardový hit prakticky z čehokoli. Eternals navíc otevírají zajímavou a doteď relativně neprozkoumanou kosmickou kapitolu Marvelu, která by mohla sehrát důležitou roli nejen během čtvrté fáze, ale i těch následujících (Galactus!) - každopádně i z toho důvodu se první trailer soustředí převážně na představování postav, prvotní ukázky jejich schopností a jen základní náčrt příběhu.

Začínáme příletem Eternals na Zemi. V komiksech byli Eternals původně lidé, z nichž rasa Celestialů (prvních životních forem ve vesmíru, které se později zapříčinily např. i o vznik multiverza) utvořila ochránce Země. Ve filmu se ale tohle maličko přepsalo, místo toho jsou tedy Eternals mimozemšťané, kteří byli na Zemi posláni Celestiály kdysi dávno, aby na lidstvo dohlíželi. Tuto informaci potvrdil například herec Kumail Nanjiani (ve filmu hrajícího Kinga, Eternala, který je zároveň bollywoodskou hvězdou užívající si slávu a bohatství).

Úvodní záběr na maskovanou loď je pak vyloženě pastvou pro oči – ostatně stejně jako několik následujících – kdy sledujeme například stavbu Babylonu i jeho pozdější pád. Ve filmu se však dočkáme i dalších ikonických míst, jako například pyramidy Aztéků zvané City of the Space Gods – příchodem na toto místo mimo jiné celá komiksová série Eternals legendárního kreslíře a spisovatele Jacka Kirbyho odstartovala. Zatímco na stránkách komiksu už však bylo stovky let staré, ve filmu bychom se mohli dočkat jeho vzniku.

Nicméně vraťme se ještě zpátky k prvním záběrům traileru a taky jeho hudebnímu podkresu. Písnička The End of the World od Skeeter Davis z roku 1962 padne filmu jako ušitá, mixuje totiž romanci s koncem světa, což by měly být rovněž i stěžejní témata samotného snímku. Čí romanci? To se dozvídáme hned zkraje ukázky, kdy se nám ukazují první Eternalové – Sersi (Gemma Chan) a Ikaris (Richard Madden). Sersi je jednou z nejodhodlanějších ochránkyní lidstva, pastýřkou, která lidi provází od samotného počátku, a která se v komiksech dokonce stala i členem Avengers. Ikaris, šéf Eternals, je oproti ní podstatně větší pragmatik.

Dále se setkáváme s Thenou (Angelina Jolie). Ta většinou zastává roli diplomatky, která se snaží dojít ke kompromisům mezi její rodinou a jednotlivými civilizacemi, kterým Eternals pomáhají. Mimochodem, všechny ty zlaté čáry a kruhy okolo postav jsou ukázkami tzv. kosmické energie, která bude hrát později roli například i u Fantastické čtyřky. Zmínka o podobné energii pak padla už i v seriálové WandaVision.

Následuje pohled na Ajak, duchovní vůdkyni týmu, u níž se pro film prohodilo pohlaví, aby si ji mohla zahrát báječná Salma Hayek. Popravdě to obsazení si oscarová Chloe Zhao sehnala do filmu fakt parádní.

Podtrhuje to hned další tvář, tentokrát jistý Phastos, jehož si ve filmu zahraje Brian Tyree Henry. Viděl jsem ho poprvé ve Vdovách a od té doby se raduji z každého filmu, kde se ukáže. Zde si pak zahraje inženýra a vynálezce, který zásobuje pokročilou technologií nejen Eternaly, ale i lidstvo samo.

Na stole za ním pak leží Sprite, Eternal navěky uvězněný v dětském těle, který ale právě svým zevnějškem silně klame, protože ve skutečnosti patří mezi ty nejmocnější. Takže když mu/jí občas rupne v bedně, je to celkem sranda.

Další záběry ukazují, jak se Eternals starali, pozorovali, a vedli lidstvo k lepším zítřkům.

Thena v bojovém módu. Její postava si může uzpůsobit kosmickou energii tak, aby si z ní vyrobila jakoukoli zbraň zrovna potřebuje. A Angelině to pořád zatraceně sekne.

Před branami Babylonu i následný pohled na celé město. Babylon bude mít ve filmu zásadní roli, právě zde si totiž Thena začala v komiksech románek s jedním z úhlavních nepřátel Eternalů – válečníkem Kro rasy známé jako Deviants – de facto protipólu Eternals, dalších mimozemských stvoření, jež mají na svědomí opět Celestiálové, a jejichž náboženství a motivace je často vedou k páchání zla spíš než dobra. Na rozdíl od Eternalů pak nejsou zdaleka tak krásní, občas jsou naopak lehce monstrózní a jejich nepředvídatelná evoluce má na svědomí jen tak mimochodem i fešáka jménem Thanos. Devianty a Kroa pak ve filmu propálil merch.

Další členkou týmu je Makkari, nejrychlejší žena a zároveň taky první hluchá superhrdinka MCU. V traileru ji vidíme zachraňovat lidi, rychle si číst a taky posedávat v místnosti plné různých artefaktů, včetně středověkého brnění. Možný odkaz na Artuše, Kamelot a Black Knighta? O nich za malý moment.

Gemma Chan pak ve voiceoveru tvrdí, že Eternalové do dějin nikdy nezasahovali, místo toho jen bedlivě pozorovali. To si trochu protiřečí s momenty, kdy postavy přímo interaktují s lidmi, procházejí se ulicemi měst atd., těžko říct, jak moc nestranní tedy byli, a jestli o tom měli jejich kolegové vůbec přehled. Jedním možným vysvětlením pak možná bude fakt, že Eternalové občas zapomenou, kým vlastně jsou a co na Zemi dělají. Vzpomenout jim většinou pomůžou až různé vize, jako vidíme u Sersi v traileru. To by mimo jiné pak mohlo vysvětlovat i proč se nezúčastnili bitvy s Thanosem. Který by se mimochodem podle pár drbů mohl ve filmu objevit, Marvel s ním totiž údajně ještě tak úplně neskončil.

A že to někdy po těch zásazích vskutku volalo... 

Aby těch postav nebylo málo, dalším představeným Eternalem je jistý Druig (Barry Keoghan). Ten se údajně od zbylých členů své rodiny distancoval, protože se mu nelíbil směr, jakým se ubírali. Jeho schopností je pak ovládat mysl ostatních a soudě dle ukázky to vypadá, že si Druig založil menší kult.

Samostatně jsou Eternals velice mocní, jejich pravá síla ale spočívá v tzv. spojení mysli (Uni-Mind), kdy se všichni spojí v jedno vědomí. Otázkou je, jestli budou všichni spolu v momentě, kdy to budou nejvíc potřebovat.

Další krásný záběr na Angelinu a její zlatý meč.

A teď už konečně k té ústřední romanci. Eternals mají opravdu být prvním romantickým filmem v rámci MCU, a následující smršť záběrů na zamilovaného Ikara a Sersi to celkem dokazuje. Přestože však jejich láska přetrvala pomalu věčnost, setkání Sersi a Black Knighta hraného Kitem Harringtonem zápletku značně zkomplikuje. A ano, uniklé záběry z natáčení už potvrdily, že se dočkáme menšího milostného trojúhelníku.

Střih na Bollywood a namakaného Kumaila Nanjianiho a hned poté záběr na vybuchující sopku. Nemuselo by se ovšem jednat jen tak o ledajakou sopku – existují totiž indicie, že bychom se ve filmu mohli dočkat taky pádu Atlantidy. Zde se před mnoha tisíci let odehrála bitva mezi Eternaly a Devianty, při níž došlo k silnému zemětřesení a erupcím, které legendárního království zničily. Pozůstatky této civilizace tam podle všeho existují dodnes, a pár odkazů sem tam už v MCU proběhlo, bude teda zajímavé sledovat, až do jakých detailů tvůrci nakonec zajdou.

Další střih, tentokrát na Sprite. Ta právě zpívá karaoke v letadle plném mrtvých lidí, což mnoho lidí vede k názoru, že by mohla být skutečným záporákem filmu. Koneckonců spisovatel Neil Gaiman napsal jednu eternalovskou linku, ze které podle všeho film celkem dost čerpal, a v níž byl/byla Sprite právě záporákem.

No a tady ho máme, fešáka. Jon Sn… Dane Whitman aka Black Knight v celé své civilní kráse. V komiksech je Whitman vědec, z něhož se stane díky po zisku prokletého meče Ebony Blade mocný rytíř a jeden z nejsilnějších superhrdinů MCU vůbec. Ebony Blade pochází z dob Artuše, Whitmana nicméně vidíme spolu se Sersi v současnosti, jeho konkrétní vazby na Eternals mimo románek se Sersi pak nejsou úplně jasné, ostatně v traileru dostal minimum prostoru, a je otázkou, jak tomu nakonec bude ve filmu. Rozhodně to ale nebude naposledy, co spatříme Harringtona v nějaké marvelovce. Následující bouře pak naznačuje, že by měli na scénu dorazit i výše zmíněný Celestiálové. Podobné efekty totiž většinou předchází právě jejich příchodu.

Což nás mimo jiné přivádí k důvodu, proč budou Eternals asi zasahovat až nyní. Pakliže by totiž Celestiálové dorazili na Zemi, a shledali lidstvo nedostačujícím, následovala by očista. A to je zřejmě něco, co by se Eternalům nemuselo úplně zamlouvat, a proti čemu by chtěli bojovat.

Poslední záběr nicméně odkazuje k jejich prvnímu příchodu na Zemi, takže jisté je zatím jen jedno – a to že to bude zatraceně velkolepá podívaná, v níž nebudou chybět emoce, akce, budování širšího univerza a jak dokazuje i posledních deset sekund u stolu, ani kýžený humor a nadhled, které zpravidla marvelovkám docela jdou.

No, já se dost těším, co vy?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (10)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace