Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Armáda mrtvých Zacka Snydera


ikona
do_Od
akceArmáda mrtvýchNetflixprvní dojmyZack Snyderzombieszpomalovačky
Zombie akčňák od Netflixu je tady. Jak se nám líbil? 

Za specifické kvality Zacka Snydera se budu bít ve dne v noci, režisér 300, Watchmenů nebo Muže z oceli už mnohokrát dokázal, že umí sladit jak formu, tak obsah, potřebuje k tomu ale dobrého producenta a ještě lepší scénář. Jakmile to nemá, dopadá to všelijak, takže pak dostáváme pro změnu věci typu Sucker Punch, Liga spravedlnosti, a nebo čerstvě Armádu mrtvých. Ne, jeho nejnovější zombie akčňák, jenž je od pátka ke zhlédnutí na Netflixu, se nám v redakci příliš nelíbil. Co konkrétně se v něm nepovedlo si teď můžete přečíst hned v pěti názorech.

Jak to vidí do_Od:

S výjimkou Sucker Punch a Ligy se mi zatím líbily všechny Zackovy filmy, po Armádě ale začínám mít o svého oblíbeného filmaře trochu strach. Svůj nejnovější zombie flick totiž jednoduše zpackal. A čím víc nad ním budete přemýšlet, tím horší z něj budete mít dojmy. První chybou přitom bylo rozhodnutí, že si Snyder pohlídá tentokrát kameru sám. Film je šedivý, rozostřený, ošklivý – postrádá jakoukoliv vizuální laskominu, a tak zatímco o všech jeho dosavadních filmech vždycky platilo alespoň to, že se na ně hezky koukalo, tady jsem ten pocit poprvé ztratil.

Další průšvih je v délce, počtu postav a faktu, že mezi charaktery nejsou žádné vztahy. Jen si vzpomeňte na Úsvit, a jak tam hezky fungovala chemie mezi postavami. Tady je ovšem po takových věcech nejen pusto a prach, s přibývající stopáži se ale ještě navíc stává film blbějším a blbějším, takže ve finále letí do koše i poslední zbytky logiky, což už mě místy i uráželo. Jo, mohl bych pochválit soundtrack, intro nebo pár fatalitek, nicméně na dvouapůlhodinový film je to extrémně málo a já se upřímně divím, že jsou zbylí kolegové ve svých hodnoceních ještě celkem hodní. Tenhle zbytečně sebeuvědomělý film si to vůbec nezaslouží.

Jak to vidí Rimsy:

Spása, či zatracení? Zachariáš v posledních letech rozděluje filmovou obec, ale jeho návrat do známých vod ji mohl zase jednou spojit. O kvalitách debutového Úsvitu mrtvých se napříč Snyderovou kinematografií pochybuje snad nejméně, dává tedy smysl na tento úspěch v těchto rozbouřených dobách navázat. Jenže! Příběh je nejen banální (což by nevadilo), ale i plný nelogičností (což už vadí) a Snyder snad záměrně nenaplňuje očekávání, jež sám vytváří. Úmorné dialogy zbytečně přerušují docela příjemně plynoucí a sympaticky brutální akci, jež se však bohužel zase jednou tváří jako něco víc, než ve skutečnosti je.

Kvůli ne zcela pochopitelnému Snyderovu rozhodnutí je navíc velká část filmu natočena neostře a roztřeseně – podobně jako Knightmare scéna ve finální (ehm) verzi Ligy spravedlnosti. Snová estetika se do určitých pasáží hodí, zde ovšem působí jako další ze Snyderových rádoby uměleckých voleb, které si nikdo nesmí dovolit odmítnout, jinak bude nařčen z nepochopení jeho vize. Přestože nabubřelost z téhle jednohubky nečouhá tak silně jako z nedávné ZSJL, najmutí příčetného kameramana a pokrácení tak o hodinu by filmu jen prospělo. Přesto musím přiznat, že jsem trpěl méně, než jsem čekal, a jako oddychová žánrovka je Armáda mrtvých zcela snesitelná. Ale nic víc.

Jak to vidí Mr. Hlad:

Takové odfláknuté to bylo. Jako kdyby se u Armády mrtvých nikdo moc nesnažil. Postavy jsou tak nezajímavé, že mi bylo jedno, v jakém pořadí budou umírat, herci plus mínus bez charismatu, nebo nemají co hrát a první opravdu zajímavá a zábavná akce přijde až někdy na začátku poslední čtvrtiny. Jakmile se to začne pořádně střílet a řezat, je to celkem zábava Snyder drží sám sebe na uzdě, takže těch zpomalovaček není zdaleka tolik, aby se to okoukalo, jenže v jeho filmu je asi tak hodina naprosto zbytečného balastu, který nudí a kde se člověk může maximálně bavit tím, jak to celé vůbec nedává smysl.

 

Jistě, u béčkového akčního nářezu by to vlastně nemělo vadit, jenomže Armáda mrtvých je sice béčková, ale nářezová fakt ne. Nějaká kulervoucí brutalita tu neexistuje, mezi horory spadá jen proto, že tu jsou zombíci a Snyderovy hrátky s kamerou, které vedou k mnohdy až hnusnému vizuálu plného rozostřených záběrů (což byl prý umělecký záměr), jsou spíš otravné než efektní. Nevím. Hodinu po závěrečných titulcích si z toho nevybavím prakticky nic. Jen to, že jsem čekal mnohem víc než další rutinní netflixovku a to jsem ta očekávání fakt neměl extra vysoko. Nenápaditá a nudná ztráta času.

Jak to vidí KarelR:

Od začátku jsem počítal s tím, že bude Armáda mrtvých odvyprávěná stejně mizerně jako ostatní Snyderovy filmy. Nikdy by mě však nenapadlo, že v ní budou chybět pořádně cool postavy… a že bude vypadat tak ošklivě! U Zacka vždycky byly základem hlavně krásné obrázky a nosní hrdinové. Tady je ale divák trápen polorozmazaným peklíčkem, z něhož jen občas vykoukne slušná akční scéna, a vyloženě tu není komu fandit. Zdaleka nejpůsobivější jsou vlastně výlety za superzombíky (a ve finále konečně přijde nefalšovaný popcorn). Jinak se však Armáda mrtvých chlubí jen tunou háčků, které absolutně nikam nevedou, což je u filmu s tak prázdnou první hodinou docela bolest. Jako pitomé akční béčko je to i přes tohle všechno docela v klidu. Pokud ale mluvíme o comebacku „uctívaného vizionáře“, který měl konečně ukázat, jaký je machr bez svázaných rukou, derou se mi na mysl jen dvě slova – mrzuté zklamání!

Jak to vidí TedGeorge:

Rozporuplné. Snyder sice utržený z řetězu, ale jakoby sám sebe hlídající. Třeba těch zpomalovaček jsem očekával mnohem víc a za jejich absenci jsem byl po většinu filmu vděčný. Chvílemi brutální, ale ne tak často a tak moc, jak byste chtěli. Některé postavy překvapivě docela sympatické (Dieter a Vlčice!), ale většina nemá prostor se nějak hlouběji zapsat do diváckých srdcí. Strašně dlouhé, ale vlastně příliš krátké, protože Snyder láká na 20 různých věcí a uspokojivě neukončuje snad vůbec žádnou. Takhle moc nevím, komu Armádu mrtvých doporučit. Akorát vím, že jsem očekával průšvih, u kterého budu trpět a dostal jsem mírně nadprůměrný zombie akčňák bez vlastního ksichtu, který mě neštval a dokázal pobavit. Snyder to měl každopádně natočit jako šestidílný seriál, když už se do toho pustil. Tohle je takové… Rozporuplné.

Recenze očekávejte v nejbližších dnech.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace