Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Akční thriller podle Toma Clancyho Bez výčitek


ikona
Mr. Hlad
bez výčitekjohn clarkmichael b. jordanprvní dojmystefano sollimataylor sheridantom clancywithout remorse
Adaptace románu jednoho z králů politických thrillerů má velké ambice. Jak to ale dopadlo s kvalitami?  

Díla spisovatele Toma Clancyho mají filmaři rádi a jeho hrdina Jack Ryan se v kinech a na Prime Video celkem zabydlel. Jeho drsnější kolega John Clark se ovšem svého filmu ještě nedočkal, jen kryl Ryanovi záda v Jasném nebezpečí a Nejhorších obavách, kde dostal tvář Willema Dafoe, respektive Lieva Schreibera. Jeho sólovka Bez výčitek se ovšem chystala už od devadesátých let a teď je konečně hotová a minimálně Michael B. Jordan nejspíš doufá, že se chytne natolik, aby z ní byla série. Jak se líbila nám? 

Jak to vidí do_od:
Vlastně se opakuje to samé, co u dvojky Sicaria - s tím rozdílem, že jsem tady předtím nedostal ten vynikající první díl. Nová ryanovka je sice nekompromisní a má pár pěkných akčních scén, zejména v prvních třiceti minutách. Ale taky je bolestivě předvídatelná, má problémy s tempem, chybí jí údernější scény, lepší záporák a k tomu všemu je zcela zbavená veškerých emocí. Což o to, Jordan si to strašně dává a už chápu, co všichni producenti vidí na Jodie Turner-Smith a proč měla hrát i v prequelu Zaklínače, ale k čemu to je, když oba hrají v tak zapomenutelném filmu. Tohle zkrátka není ten start nové série, v jaký jsem doufal. Na druhou stranu seriálový Ryan mě baví, a kdyby se někdy tyhle postavy měly potkat na plátně, asi bych tomu dal šanci. Jen by to musel Sheridan psát s malinko větším zájmem a točit někdo, kdo má k látce aspoň trochu vztah. A ukazuje se, že Sollima s Branaghem to fakt nejsou.

Jak to vidí Mr. Hlad:
Mám hodně rád Toma Clancyho, Taylora Sheridana, Michaela B. Jordana a vlastně docela i Stephana Sollimu. Takže to, co nakonec vylezlo z Bez výčitek, nesu docela těžce. Čert vem, že s předlohou nemá příběh skoro nic společného, ono by to asi ani moc nešlo, ale že je to celé zábavné jako trhání osmiček, to už docela problém je. Jordanovi ten drsňák v hlavní roli docela jde a poměrně prostinká zápletka s devadesátkovým feelingem by za jistých okolností mohla fungovat, jenomže… prostě je to sakra nuda k podělání. Sollima točí všechno neskutečně staticky a bez jakéhokoliv náboje nebo snahy cokoliv vymyslet. Až jsem ho jednu chvíli podezříval, že film sabotuje, protože to, co se na obrazovce dělo, prostě nebylo a snad ani nechtělo být akční. Bez výčitek nijak nevrcholí a negraduje. Ten film prostě plyne odnikud nikam a v podstatě ani nikdy nezačne být zajímavý. Dokonale promarněná šance pro všechny zúčastněné. A ztráta času pro diváky. 

Jak to vidí Spooner:
Je docela smutné, že zatímco na evropské a seriálové půdě sází Stefano Sollima jednu pecku za druhou, na hollywoodské scéně bolestivě tápe a jeho styl zde působí dosti vykastrovaně. Clancyovka Bez výčitek se totiž snaží tvářit jako nekompromisní drsná jízda, která má být však zároveň i chytrá. Jenže v obou směrech tvůrci naprosto selhávají. Sollimovi chybí při snaze o správnou chlapáckou podívanou pomyslné tvůrčí koule, tah na branku a totálně zklamává i v tom natočit alespoň jedinou výraznou scénu. Sakra, vždyť i ta v trailerových střípcích lákavá akce je nakonec natočena zcela bez energie, parádních momentů a vlastně i dost zmateně. 

Taylor Sheridan pak nejspíš sepsal scénář na place seriálu Yellowstone během natáčecích přestávek a ještě měl přitom jako kulisu puštěné nějaké thrillerové béčko z devadesátek. Snaha o zvraty či politickou hru jsou tu pak vyloženě směšné. Jediný, kdo při své urputnosti neselhává, je tedy opět skvělý Michael B. Jordan. Jenže k čemu to je, když zde zbytek obsazení nemá co hrát (Guy Pearce), nebo je rovnou otravný (Jodie Turner-Smith) a režisér jako by se ani nesnažil natočit zábavný film. Naprosto zbytečný příspěvek do filmových kousků podle Toma Clancyho, který jeho fandy naštve a zbytek diváků unudí k smrti.

Jak to vidí KarelR:
Michael B. Jordan do toho jako obvykle dává všechno, ale… moc toho chudák nezmůže, když mu všichni kolem podrážejí nohy. Bez výčitek očividně měla být docela ambiciózní akční jízda, výsledek ale zaostává v obou důležitých směrech. Na jedné straně tu je řemeslně jistá a přehledná akce, která však nikdy pořádně nestrhne a nenabídne žádný památný moment. Na druhé pak scénář zoufale přebíhající mezi revenge dramatem a politickým thrillerem, aniž by dokázal pořádně rozfungovat alespoň jednu rovinu. Kde je zajímavější zápletka? Kde je alespoň špetka humoru? A hlavně… kde je pořádná záporácká výzva pro hlavního hrdinu? Jako malá žánrová jednohubka Bez výčitek relativně funguje. Na něco víc ale filmu chybí spousta věcí a za potitulkovou scénu, v níž se tvůrci v podstatě plácají po zádech, jak stvořili totálního borce a budují celý clancyovský vesmír, bych někomu uštědřil menší pohlavek.  

Jak to vidí Cival:
Nejnudnější akčňák za hodně dlouhou dobu. Clancy pláče. Já taky.

Recenzi čektejte velmi brzy 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (19)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace