Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 7 nezapomenutelných guilty pleasures z 90. let


ikona
KarelR
90. letabill murraybrendan frasergodzillamortal kombatwill smithzelvy ninja
Je vám víc (nebo výrazně míň) než 33 let? V tom případě se připravte, že budete u tohohle článku jen zoufale kroutit hlavou, co se to tu chválí za „modré“ kokotiny… 

Nový Mortal Kombat ve mně probudil silný pocit „kdybych tohle viděl ve dvanácti, tak to miluju.“ Zároveň jsem si všimnul, jakou sodu film na mnoha místech schytává, a přestože ji plně chápu, možná za ni může i špatné načasování. Béčková bojovka se trefila přesně do chvíle, kdy se všichni oklepáváme ze skvělé akce v Nobodym, stejně mě ale trochu mrzí, že se tak málo lidí dokáže přenést zpátky do dětských let. Jistě, v rukou Garetha Evanse by z Mortal Kombatu asi byla ultimátní pecka. Pořád tu však mluvíme o tupé rubačce, v níž se pere modrý nindža se žlutým a hláškuje do toho týpek s laserovým okem, což dvanáctiletým klukům prostě bohatě stačí.

Ne, tenhle článek nemá být obhajobou nového Mortal Kombatu – výtky plně chápu a s většinou z nich vlastně souhlasím. Schválně se ale pojďme vrátit do devadesátek, kdy řada z nás dospívala (jsem ročník 1987, takže starší čtenáři prominou) a žrala filmy, nad kterými starší diváci jen zmateně lomili rukama… a z dnešního pohledu tak činili vcelku oprávněně. Schválně si zkuste představit, že tyhle kousky poprvé vidíte letos, a že nabíhají přímo do náruče věčně nespokojených stahovačů a internetových databází. Měl by z nich radost někdo, kdo už má za sebou první pusu?

Želví nindžové (1990)

Kreslení želváci byli od prvního dílu neotřesitelným hitem (ano, ta úvodní znělka!), jejich hraná verze proto působila jako splněný sen. Týpci v gumových kostýmech se v ní mydlili s japonským Darthem Vaderem a dospělí si u toho trhali vlasy hrůzou. Malý fandové Leonarda, Donatella, Michelangela a Raphaela ale jásali a žadonili doma o hračky.

Mortal Kombat (1995)

Nový Mortal Kombat je logicky srovnáván s tím původním a mnohdy prohrává, jelikož… se nemůže ohánět tunou nostalgie? Chápu, že třeba souboj Raidenů nebo Gorů vyznívá jasně ve prospěch Paula W.S. Andersona. Sonya Blade nebo Kano ale podle mě vedou v nové verzi, a co se týče všeho kolem, viděl bych to kacířsky zhruba na stejno. Rube se to, je to guilty a někdy si to klidně dám znovu.

Space Jam (1996)

Jak moc je paradoxní, že se Space Jam vrací ve stejnou dobu jako Mortal Kombat? První trailer mě upřímně moc nebavil, probudil ve mně ale dost vzpomínek na to, abych běžel na Youtube a pustil si tam scénu s Billem Murraym. A víte co? Celý film bych si znovu nedal, Murrayho cameo ale i po pětadvaceti letech hrozně vládne.

Král džungle (1997)

George, George, George of the Jungle, watch out for that tree!!! Konec devadesátek patřil Brendanu Fraserovi a za Mumii, Bohy a monstra nebo Dožeň, co se dá! by se předpokládám všichni postavili i dnes. S Králem džungle je to výrazně složitější, já bych ho ale mohl citovat od rána do večera (Oni umí jen svahilsky! Nehádej se s vypravěčem! Co ženský na těch koních viděj?) a nemohl jsem ho z tohohle článku vynechat.

Godzilla (1998)

Možná jsem v tom úplně sám, ale… taky jste si ve dvanácti mysleli, že existuje jen tahle Godzilla? Nebyly žádné internety, kde by se člověk dozvěděl o tuně japonských filmů, takže si musel vystačit s Emmerichovým akčním výplachem, jehož skorozašlápnutí kameramana točili na HBO asi dvacetkrát za den. Jo a už jsem říkal, jak velká je náhoda, že zrovna teď dostáváme nový Mortal Kombat a nový Space Jam…?

Malí válečníci (1998)

Objektivně nejlepší film v tomhle článku, jelikož mu Cival jako jedinému dal 3* na ČSFD (ostatním dal jen 2*, takže jsem mu radši nehlásil dopředu, že tohle vzpomíná píšu). Dodnes si pamatuju existenciální scénu, kdy plastový vojáček necítí vítr a má z toho menší depresi, a jinak mám pocit, že… jsem to kdysi miloval víc než Toy Story?

Wild Wild West (1999)

Jsme ve finále a vydáme se na nejtenčí led. Wild Wild West byl ve své době proklínanou hovadinou a jediným přešlapem, který Will Smith udělal za prvních 20 let svojí kariéry (kór když vezmete v potaz, že místo něj mohl hrát Nea v Matrixu). Stačí ho ale vidět ve správném věku a náladě a… vlastně to je dost zábavná hovadina? Těším se na nemilosrdné rozsouzení v diskuzi!

Pokud jste poctivě dočetli až sem, je slušná šance, že máte alespoň některé ze zmíněných filmů rádi. Nebojte se na ně zavzpomínat vy-víte-kde a určitě přihoďte další devadesátkové filmy, které jste si kdysi rádi pouštěli, ale dnes už byste za ně moc hlasitě nebojovali. Hudson Hawk? Rocketeer? Rolničky, kam se podíváš? Třeba někdo z redakce sesbírá dost tipů na další článek.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (77)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace