Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Nový Mortal Kombat


ikona
Spooner
mortal kombatprvní dojmywarner bros
Je reboot legendární herní mlátičky dárkem pro všechny fandy, nebo dalším celovečerním failem? 

Na nový Mortal Kombat jsme se v redakci i díky parádním ukázkám docela těšili. Tvůrci slibovali brutální akční hody věrné předloze, které měly potěšit každého pařana této herní ságy a případně nastartovat potenciální filmovou sérii. Zahraniční ohlasy pak sice nebyly nijak nadšené, to ovšem u podobných žánrovek ještě hned neznamená absolutní prohru. Naše část redakce, která se slavnými hrami propařila nějaký ten čas, už má však také jasno.

Jak to vidí Mr. Hlad:

Nedovedu si moc představit, v čem by to mohlo být lepší, abych byl po těch dvou hodinách spokojenější. Simon McQuoid je fanda, ale zároveň evidentně pochopil, že Mortal Kombat se prostě musí pohybovat v béčkových vodách, takže je to podobně jednoduchoučké a tupoučké jako Andersonova verze z devadesátých let. A taky podobně sympaticky odzbrojující. Herci (nebo kaskadéři) jsou vybraní správně tak, aby vypadali jako jejich herní předobrazy, chovají se tak a všichni do jednoho jsou sympaťáci. Jen zcela mimózní Tadanobu Asano asi nepochopil, že tenhle film nemá oscarové ambice, naštěstí to zase vyrovnává Josh Lawson, jehož Kano si krade film pro sebe. 

Nováček Lewis Tan zvládá hrát i bojovat, bitky jsou parádně brutální a střihači se celkem drželi i v momentech, kdy se musí řezat přímo herci a ne jejich dublové. Poměrně zásadní, ale vlastně dost pochopitelné změny ve fungování celého světa a příběhu se dají překousnout a celé to velmi příjemně a krvavě odsýpá. Mám pocit, že přesně něco takového tvůrci slibovali a nakonec to i dodali. A vyčítat jim, že to není příliš chytré ani originální a že Raid má ty bitky přeci lepší, by nebylo úplně fér. Užil jsem si to víc, než bych čekal.

Jak to vidí Imf:

Už mi dávno není patnáct let, už mi není ani dvacet pět. Ale Mortalu jo. A jeho nová adaptace právě “po pětadvaceti” má překvapivě s Andersonovým “originálem” mnoho styčných bodů. Je to barevné, hýbe se to, dává to smysl jen pokud driblujete od bitky k bitce a má to herce, co umí hrát, některé, co se umí prát a pak většinu těch, co neumí ani jedno. Ale je to vlastně docela šumák, protože jde o zábavné béčko, které tuší, co se od něj očekává. Trochu fan service, hodně brutality a tenkého příběhu o osudovém turnaji, čarodějích, fireballech a superschopnostech. 

Změny oproti videoherním zápletkám jsou spíš kosmetické a odkazují ke snaze budovat širší vesmír á la MCU, což bych dost možná kvitoval s povděkem, kdyby se do budoucna zapracovalo na Raidenovi (tady je mimo obsazení i využití klíčové postavy) a pozemšťané s výjimkou přechytralých shaolinských mnichů zůstali spíš v pozici komických figurek, tak jako to ostatně v MK videohrách bývá. Pro nenáročného diváka je to lákavá jednohubka, pro skalní fanoušky videohry přijatelný kompromis. Ostatní budou asi kroutit hlavou, nad čím se tu kdo může rozplývat, ale načasování MK do pandemického sucha je svým způsobem mistrovským tahem. Uprostřed rozbíhající se letní blockbusterové sezóny by totiž průměrný akčňák zazářil a zhasnul jako silvestrovská rachejtle.

Jak to vidí Spooner:

Ale proč ne. Tvůrci naštěstí pochopili, že adaptace legendární mlátičky není úplně intelektuálním veledílem a asi nikdy nebude ani velkolepou podívanou lákající do kin či na stream masy, a tak se rozhodli nám naservírovat poctivé akční béčko a totální fan service. A v tom vlastně vůbec neselhávají. Je to jednoduché, tupé a s často hroznými dialogy? Ano. Je si to své jednoduchosti vědomo, a i přesto je to svižné a zábavné? Také ano. Simon McQuoid možná není úplně nejlepším vypravěčem, nechybí mu ovšem to správně fanouškovské srdíčko a upřímný zápal, díky němuž nový Mortal Kombat hezky odsýpá od začátku do konce a já se nenudil ani minutu. Akce a lahodných fatalit je tu požehnaně, a i když bojová extratřída se aktuálně skrývá v seriálu Warrior a počinech Garetha Evanse, rozhodně se nemají tvůrci za co stydět. 

„Omáčka“ mezi fighty je pak vyplněna sympatickými postavami, u nichž casting vyšel skoro na jedničku. Sub-Zero se Scorpionem pohladí nejedno pařanské srdíčko, Kano hláškuje za každé situace a hlavní hrdina je taky překvapivě fajn. Jen ten Raiden je svým obsazením tak moc mimo, že budete se slzou v oku vzpomínat na Christophera Lamberta. Mortal Kombat není dokonalým filmem, který by nějak výrazně zvýšil reputaci videoherních snímků. A vlastně se o to tvůrci ani moc nesnaží. Jako fanouškovská pocta a akční blbina však funguje překvapivě solidně a tu teasovanou dvojku bych si dal klidně hned.

Recenzi čekejte v nejlbižších dnech.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (52)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace