Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Co prozradil trailer na nový Sebevražedný oddíl?


ikona
do_Od
akceHarley QuinnhumorIdris ElbaJames GunnkomediekomiksyMargot RobbieSebevražedný oddílThe Suicide Squad
Harley Quinn, Bloodsport a… King Shark? Nový Sebevražedný oddíl bude řádně ujetá zábava. 

David Ayer out, James Gunn in. Po lehké twitterové kontroverzi (dneska už si něčím podobným projde každý druhý) se z Gunna stala u Disneyho tak trochu persona non grata, jenže jeho průšvih nebyl zdaleka tak vážný, jako u některých ostatních, a tak konkurenční Warneři prakticky na nic nečekali, a okamžitě režiséra jedničky i dvojky Strážců Galaxie najali k natočení nového Sebevražedného oddílu. Respektive najali ho k natočení čehokoli, na co si jen ukáže – kdyby chtěl, klidně mohl natočit nového Supermana. Jenže Gunnův specifický smysl pro humor, režijní styl i divoké scenáristické ambice nakonec znamenaly, že se talentovaný tvůrce rozhodl právě pro Sebevražedný oddíl. A těžko se mu lze divit.

Příběh party záporáků, která pod výhružkou smrti a s motivací zkrátit si něco málo ze svého několikaletého trestu za páchání zločinů v Gothamu, se poprvé na stránkách komiksu objevil už v roce 1959. V moderních inkarnacích se této speciální jednotce říká Task Force X, řídí ji Amanda Waller (ve filmu skvěle obsazená Viola Davis) a napříč lety se její složení několikrát změnilo. Ve filmu z roku 2016 jsme například mohli vidět tradiční Harley Quinn, Deadshota, Captaina Boomeranga nebo Ricka Flaga, které ještě doplnila Enchantress, El Diablo, Katana, Killer Croc či Slipknot a mihnul se i Joker. První zmínění pak často tvoří jádro celého týmu a vzhledem k jejich slavným představitelům (říkejte si, co chcete, Margot Robbie je ale jako Harley pořád jeden z nejlepších castingů všech dob) je docela logické, že si je studio chtělo udržet i v pokračování/rebootu od Gunna.

Stejně tak je však logické, že si Gunn chtěl tým upravit podle svého, přivést do filmu nové tváře a těm starým dát lehce nový ksicht. Ne však doslova, jak se původně například zvažovalo u Deadshota. Místo přeobsazování Willa Smitha tak raději tvůrci přišli s tím, že si Deadshot dá na jeden film pauzu, a místo něj dorazí Bloodsport s tváří Idrise Elby. Nových „hrdinů“ ale dostaneme daleko víc.

Gunn s počtem postav opravdu nešetřil, což ale v tomhle případě vůbec nemusí být na škodu. Režisér dvou marvelovek měl koneckonců input i u posledních dvou Avengers, takže rozhodně ví, jak má film vypadat, aby interakce mezi tolika postavami správně fungovaly. A kdo že nás tady všechno čeká? Vedle výše zmíněných se k týmu na nespecifikovanou dobu přidají John Cena jako Peacemaker, Peter Capaldi jako The Thinker, Alice Braga jako Sol Soria, David Dastmalchian jako Polka-Dot Man, Michael Rooker coby Savant, Daniela Melchior jako ženský Ratcatcher, Nathan Fillion jako T.D.K., Sean Gunn jako nechutný Weasel, Pete Davidson coby Blackguard a konečně Sylvester Stallone v roli King Sharka. Ve filmu pak má mít cameo ještě Taika Waititi. Gunn si pochopitelně schovává pár překvápek až do kina, momentálně ale tahle sestava jako hlavní lákadlo bohatě stačí.

Co se atmosféry, měřítka či obecného pojetí týče, tam už se delší dobu ví, že Gunn po snaze o temné komiksové drama, jenž Ayerovi Warneři posléze přetavili v rádoby bratříčka eRkového Deadpoola, raději sáhl už od začátku po ověřené akční komedii. Film je tak vědomě laděný do odlehčené komiksové zábavy – ostatně přesně tak, jak tomu je často i na stránkách grafických novel, nebo například v chystané hře od tvůrců Arkham série.

 

A odpovídá tomu i úvodní scéna nového traileru, ve které sledujeme pokus o záchranu Harley Quinn. V tu chvíli už je tým na jedné ze svých misí, něco se ale pokazilo, a je nutné z toho Harley vysekat. Ještě než se však pečlivě přichystaný plán spustí, překvapí všechny zúčastněné dávno osvobozená Harley, která se jako vždy ze svých problémů vysekala sama.

Přitom všem navíc hned můžete okusit Gunnův slovní ohňostroj mezi jednotlivými postavami, které si ze sebe vzájemně utahují, handrkují se a provokují. Na podobné scénky jsme už zvyklí z jeho předchozích dvou filmů a je uklidňující vědět, že si tenhle aspekt přinesl i k DC, kde podobný nadhled a snaha nebrat všechno tak zoufale vážně v posledních letech dost chyběla. V tuto chvíli pak není jasné, proč na sobě postavy mají tou dobou civil, určitě pro to ale bude existovat nějaký důvod, jelikož v dalších scénách už je vidíme v tradičních kostýmech. Fanoušky Joela Kinnamana pak jistě potěší fakt, že herec tentokrát dostane prostor hrát i něco víc než jen dřevěného panáka na drsné pohledy, jak ostatně naznačuje jeho úvodní zklamaně pronesená hláška, že ten plán, který nyní můžou zahodit, byl fakt skvělý. Pravděpodobně se navíc jedná o začátek filmu, protože se Harley s Bloodsportem teprve seznamuje.

Následuje typická představovačka. První na scéně je batmanovský záporák Savant, jenž díky chemikáliím v mozku nevnímá čas lineárně – což ale pořád nevysvětluje ten účes. Po něm přichází Pete Davidson s kusem toaleťáku přilepeným k jeho Crocsům, na což naváže záběr na Bloodsporta procházejícího vězením, kde mimo jiné zahlédne Weasela olizovat okýnko své cely. Sean Gunn si po mo-cap výkonu mývala připisuje další roztomilé (ovšem o level úchylnější) zvířátko.

Rovněž nám je připomenut fakt, že každý z týmu má v mozku implantovanou malou výbušninu, a stačí jediný škaredý pohled, jediný krok vedle, a nekompromisní Amanda Waller dotyčného popraví. Klidně můžete začít uzavírat sázky, kdo tímto způsobem ve filmu podobně jako v Ayerovi verzi zemře první. Adeptů je vzhledem k počtu postav hned několik. Snad mezi nimi ale nebude zrovna Nathan Fillion, jehož originální postava T.D.K. vznikla čistě pro film. Jméno sice neznáme, schopnosti zní ale brutálně i vtipně zároveň – podle všeho si totiž zvládne oddělit ruce od těla, takže se z nich následně stanou jeho zbraně na dálku. Chci to vidět teď hned.

Jednoznačným fanouškovským favoritem se ovšem krátce po uvedení traileru stal King Shark. Postava dabovaná Sylvesterem Stallonem je o něco hloupější než například ve výše uvedené hře Suicide Squad: Kill the Justice League, hned jeho první kill doprovázený všeříkajícím „nom nom“ ale jednoznačne ukazuje, že tohle prostě bude v kině zábava sledovat. King Shark se mimochodem málem objevil už v Ayerově snímku, tenkrát to ale režisér vysvětlil tak, že by postava musela být kompletně CGI a zabralo by to strašně práce. Gunn to naštěstí viděl jinak.

Vedle toho jste si pak nejspíš všimli, že se většina stopáže odehrává v jakémsi jihoamerickém diktátorském státě. A máte pravdu. Jedná se o fiktivní Corso Maltese, maličký stát v latinské části Ameriky, který je pod kontrolou nelítostného Silvii Luny a jeho právě ruky Matea Suareze. Během druhé světové zde navíc nacisté prováděli nejrůznější experimenty, díky čemuž vznikli tzv. metalidé. Což nás mimo jiné přivádí k samotné zápletce nového filmu, kdy je Task Force X pověřena úkolem zničit zařízení Jotunheim na výrobu metalidí a zabít Lunu. Zní to jasně, jak ovšem většina traileru napovídá, bude tam pár háčků.

Nic jiného byste ale od Sebevražedného oddílu ani čekat neměli. Postavy jsou postradatelné, jejich efektivita smrtící. Z traileru je pak zkrátka patrné, že Gunn myslí jak na akci a money-shoty, tak i na zajímavé zvraty, ostatně probuzení gigantické barevné mořské hvězdice, která si bude ve filmu hrát na Godzillu, určitě není něco, s čím by tým počítal. Nicméně tahle hvězdice má jméno, říká si Starro a patří mezi vůbec první superzáporáky, kteří zatopili původní Lige spravedlnosti. Mezi její schopnosti pak patří například ovládání mysli či absorbce energie. Jsem docela zvědavý, jak s tímhle hodlá Bloodsport a spol. bojovat – hlavně pamatujte, že tady žádná pomoc od Supermana nepřijde. Jinak ještě malá zajímavost na závěr, Waititi nedabuje ve filmu Starra (popřel to) a Steve Agee hraje nejen věčně zděšeného IT specialistu Amandy Waller, ale zároveň dělal i veškerý motion capture pro King Sharka.

Gunn je totiž ze všeho nejvíc především extrémně praktický tvůrce. I proto jeho film nevypadá jen jako změť špatného CGI, ale na akci je hezky vidět, spousta scén se odehrává ve dne a zvolená barevná paleta (mixování šedé s rudou, Harleyiny nové šaty) je zase jednou pastva pro oči. No, těším se fest, obzvlášť proto, že Gunn nezapomíná do svých filmů pokaždé vložit taky srdíčko, což z nich nakonec dělá přece jen o poznání silnější zážitky než u zbytku konkurence.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace