Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Cival na pivu s Tomášem Thomasem Vyskočilem, zakladatelem Filmpubu, Edny, Lost.cz i Filmtora


ikona
imf
filmnetfilmpubfilmtorofilmwebflixpatrollost.czmoviezonemoviezone livena pivu s civalemthomastomáš vyskočil
Rozhovor s naším kamarádem, kolegou i šéfem Tomášem Vyskočilem vás vezme do zákulisí filmových webů! 

Dneska to bude velký, milé děti. Ačkoliv jsme na stránkách našeho, dnes už patnáctiletého webu, často psali o dávné historii filmových webů u nás, Cival svým novým hostem tomuto tématu doslova rozkopává dveře. Tomáš “Thomas” Vyskočil je ona šedá eminence, filmový fanda a guru dřevních dob českého filmového internetu. A jakkoliv nám už v roce 2005 tvrdil, že s filmovými weby nechce mít nic společného, pořád ho to k nim táhne různými oblouky zpátky. Myslím, že všichni nejen v redakci tuhle posedlost a celoživotní vášeň chápeme víc než dobře.

Dnes Tomáše možná znáte jako předního odborníka na VOD a legální online filmy obecně. Spustil rozcestník po online filmech Filmtoro.cz, v době kdy tahle “zábava” u nás byla teprve v plenkách a dalece předběhnul všechny tuzemské trendy, stejně jako kdysi s Lost.cz a Ednou.cz, kdy správně pochopil, že nastupuje vlna seriálů jako jsou Ztracení, Hrdinové nebo Prison Break, na které se díky sezónám plným zvratů nabalí zapálená a všehoschopná komunita, ochotná nekonečně diskutovat na internetu a spřádat nejrůznější teorie.

Hlavně je to ale kluk, co v létě roku 1999 začal prostě a jednoduše psát o filmech. Takhle se zrodila osobní stránka a později i magazín Filmnet, mimochodem zhruba ve stejné době, kdy jsem já začal psát Filmy Namodro (ty nemají nic společného s kolegou Modrákem, ale s tehdejším IT webem Svět Namodro Daniela Dočekala). Svět, resp. diskuzní kluby Mamedie, později Magea, Průvodce a Okouna, tomu chtěl, abychom se s Tomášem sešli nejdřív virtuálně, následně i reálně (zařídil mi účast na projekci Romeo musí zemřít, což pro tehdejšího guru přes hongkongské akční filmy hodně znamenalo). 

Zbytek nebudu přežvýkávat, protože si o tom ostatně poslechnete to své v rozhovoru. Já jsem založil v rámci portálu Quick.cz FilmWEB, Thomas přesně o rok později (1. března 2001) odstartoval na portálu Atlas.cz konkurenční FilmPUB, ale následující tři roky se nesly v duchu spřátelené konkurence, kdy jsme se navzájem honili a trumfovali, ale především se navzájem ubezpečovali v tom, že máme tu nejlepší práci na světě. Načež mne Thomas přesvědčil, že ta jeho je o fous lepší, a proto jsem FilmPUBu začal v roce 2003 šéfovat, následně spustil s Kocourem TrailerZone a o dva roky později i MovieZone.

To všechno znáte i z našich reminiscencí, ale Tomáš se v dnešním rozhovoru vrací k památnému okamžiku, kdy jsme ještě byli na jeho FilmPUBu a plánovali naši MovieZone. Bylo to poměrně napjaté období, které už je naštěstí za námi a všechny sekery zakopány (nejen s Tomášem, ale i s jeho společníkem, kamarádem a druhou velkou duší FilmPUBu, Alešem Vykypělem). 

Za sebe dodám jen drobný detail tehdejšího rozbroje. My jsme samozřejmě chtěli odejít z FilmPUBu v klidu a míru. Jenže k0C0UR, který tehdy pro Atlas pracoval jako programátor, sehnal kontakt na jedhoho z šikovných grafiků, jenž by nám mohl pomoci MovieZone nadesignovat. Osud a malá krátkozrakost tomu chtěli, že tenhle grafik byl kamarád právě Aleše, grafického ředitele FilmPUB.cz. K němu se tehdejší návrh kreslený propiskou na papír dostal, a nebylo těžké z něj pochopit, že teprve chystaná MovieZone.cz bude mít pravděpodobně s FilmPUBem společného víc, než by bylo zdrávo. Neměli jsme tehdy doménu, neměli jsme pořádně nic naplánovaného, spuštění potenciálního webu bylo půl roku daleko. Když se váš šéf o něčem takovém dozví od třetí strany, tím spíš, že vás v rozvoji TrailerZone.cz vesele podporoval, samozřejmě nebude nadšený. Jak všechno dopadlo se dozvíte v rozhovoru. 

Dozvíte se ale mnohem víc, protože dvouhodinovka s Tomášem není jen o nostalgickém vzpomínání. Momentálně totiž žije projektem Flixpatrol.com. Možná jste o něm slyšeli ve Filmech v síti, kde tuhle žebříčkovou platformu používáme k vyhodnocení sledovanosti na VOD, ale věřte, že se ji učí používat i ti největší hráči na trhu, včetně samotných filmových studií. Je to obrovský český úspěch, o kterém málokdo ví. Jak o něm víme my? Tak kromě toho, že my dva s Tomášem chodíme na pivo (nebo jsme chodili, když to ještě šlo), občas do něj vrtám s některými svými nápady, které nemám potenciál zhmotnit. 

On má totiž Tomáš “particular set of skills”. Vizi, obchodní myšlení a programátorskou násobilku. To je opravdu nebezpečná kombinace, díky níž může spouštět další a další úspěšné projekty. Flixpatrol mu ležel v hlavě už od účasti na evropském startupovém kempu, já do něj jen rýpal, že bych potřeboval projekt, co by ze zdánlivě nepřístupných databází VOD hráčů vytahal žebříčky nejsledovanějších filmů a seriálů (tedy to, co např. Netflix prezentuje v rámci svého rozhraní a nabaluje tak na úspěšné tituly ještě víc lidí, protože když na něco koukají všichni, tak vy přece musíte taky!). Takže aby bylo jasno, ve Flixpatrolu nemám žádný podíl, jen jsem o něm věděl od začátku, kdy mi Tomáš o tři dny později ukázal první betu, která mj. uměla ty žebříčky, o které jsem si mimochodem řekl… asi jako když nakreslíte kolečko a někdo vám na základě ilustrace postaví funkční Hvězdu smrti. 

Proč tolik vysvětlivek? Protože se snažím nalákat na rozhovor, který byste si měli poslechnout. Rozhovor s člověkem, kterého byste měli znát. Pro české online projekty věnující se filmům a seriálům toho udělal víc než kdokoliv jiný. A po dvaceti letech v tom pokračuje stylem, který začíná dalece přesahovat českou kotlinu. 

A to jsem ani nezmínil třaskavé vzpomínání na doby, kdy se ČSFD měla “oženit” s nejsledovanějším filmovým magazínem v ČR. I u toho jsem byl a v tomhle rozhovoru je to popisováno do detailů, které už český internet opravdu nepamatuje. Jak říkám, tohle je povinnost pro všechny, kdo se chtějí v historii, současnosti i budoucnosti filmových online projektů u nás orientovat. Video najdete jako vždycky na Youtube a audioverze jsou na SpotifyPodbean a iTunes. A pokud byste nás chtěli podpořit, můžete to udělat na Patreonu

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace