Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Co prozradil trailer na Snyderovu Ligu Spravedlnosti?


ikona
do_Od
AquamanBatmanCyborgFlashHBO MaxJustice LeagueLiga spravedlnostiSupermanWonder WomanZack Snyder
Liga spravedlnosti Zacka Snydera je tady co nevidět a nový trailer slibuje docela jiný film, než co jsme dostali před pár lety v kinech. 

Můžete si stěžovat, že na něj v redakci nadáváme, že se mu posmíváme, a že jeho filmy nepatří mezi naše nejoblíbenější. Nemůžete ale popřít, že tady Zacku Snyderovi věnujeme zatraceně dost prostoru. Jedním z důvodů, proč jeho filmy pak působí tak kontroverzně, je i fakt, že si filmař rád točí sám pro sebe. Má svůj vlastní styl, a jen málokdy si do něj nechá kecat. Což přirozeně vede k tomu, že ho polovina lidí bude zbožňovat, a polovina zase nenávidět.

Liga spravedlnosti pak měla být jeho velkým finále (nebo spíš před-finále), kde se měli Batman, Wonder Woman, Flash, Aquaman, Cyborg a nakonec i Superman spojit, aby společně zabránili apokalypse, o které se Bruci Wayneovi zdálo už v Batman vs. Superman. A podobně jako u posledních Avengers se to celé mělo odehrát na poli dvou obřích filmů. Jenže pak přišla rodinná tragédie, kvůli které už neměl Snyder sílu nejistému studiu příliš odmlouvat, a tak raději od filmu odešel, a jeho místo zastoupil Joss Whedon. Výsledek byl neslavný, podle všeho až příliš arogantního Whedona definitivně pohřbil, ale co hůř, veškerou Snyderovu práci přetavil ve zlý vtip, který věrní fanoušci vůbec nepoznávali, a ti ostatní právem nekompromisně odepsali.

Jenže pak se stalo něco, s čím prakticky nikdo nepočítal. Snyder dostal naprosto jedinečnou druhou šanci. Díky neúnavné kampani #ReleaseTheSnyderCut a příchodu HBO Max filmař obdržel bezprecedentní příležitost svoji původní vizi přece jen dokončit. Z kapsy Warnerů tak přilétlo údajně dalších 70 milionů dolarů, díky kterým mohl Snyder dodělat triky, natočit pět minut nových záběrů, nechat si složit novou hudbu a následně pár měsíců sedět ve střižně, kde svůj „SnyderCut“ konečně dokončil. Hotový čtyřhodinový film pak dorazí do kin a na domácí obrazovky po celém světě už 18. března a já osobně jsem hodně zvědavý, jestli zvládne zcela naplnit fandovská očekávání, nebo po něm přece jen zbyde pachuť zbytečnosti. Nový trailer každopádně odhaluje mnohé, takže si ho teď pojďme trochu rozebrat.

Zaprvé si pojďme říct, proč právě tento formát. Čtvercová kompozice padla Snyderovi do oka poprvé už při natáčení BvS, kdy několik akčních scén natočil speciálně pro IMAX. Původní myšlenka tak byla natočit takto celou Ligu, aby následně mohla jít do kin v obřím 1.43:1 formátu. Snyder sice nepoužil k natáčení IMAX kamery, protože nezachycují zvuk, přesto ale natočil všechen materiál tak, aby mohl do kin jít právě ve výše zmíněném 1.43:1. Jakmile tedy snímek dorazí na HBO Max, fanoušci si jej budou moci vychutnat přesně tak, jak Snyder zamýšlel a jak si představuje, že se ke komiksovému filmu sluší a patří.

A teď k samotnému prvnímu záběru. Ten znovu ukazuje Supermanovu smrt v rukou Doomsdaye. Že v Lize mělo dojít k Supermanově oživení bylo jasné už měsíce před premiérou, v kinoverzi se ale celý ten proces zásadně zkrátil, takže nebyl žádný černý oblek, žádné vzpomínky na taťku Kenta a prakticky žádné emoce. To se zcela jistě už opakovat nebude. Jak navíc v úvodu naznačuje Lex Luthor, Supermanova smrt vyslala signál do všech koutů vesmíru, že Země přišla o svého největšího ochránce a je možné ji znovu napadnout. Ano, znovu.

Hned v dalším záběru totiž sledujeme královnu Amazonek Hippolytu s tváří Connie Nielson, která bude mít ve SnyderCutu daleko větší presenci. Kromě lekce z historie, kdy se dozvíme, že to záporák Steppenwolf na Zemi už kdysi zkoušel, taky bude v současnosti pohřbívat nejen své padlé sestry, ale i chrám, jenž strážil jeden z Mother Boxů, který už Steppenwolf napodruhé bez větších potíží získal.

A tady máme výše zmíněnou noční můru Bruce Wayna. Tzv. Knightmare je vizí budoucnosti, ve které Superman o vše přišel a stal se zlým. Což pro změnu přišlo vhod temné entitě v pozadí, která mezitím tahá za všechny nitky. Ostatně něco podobného zjistí i Wonder Woman, která rovněž tuší, že se něco ošklivého blíží, v Snyderově filmu se ale nejdřív pokusí o své vlastní vyšetřování, které ji zavede až do jedné z amazonských svatyň, ve které najde malbu jisté invaze.

A tady dochází na odhalení strůjce všeho zlého, mocného Darkseida. Darkseid je vládce planety Apokalips a v podstatě takový ekvivalent Thanose. Jeho cílem je zničit veškerou naději a svobodnou vůli napříč univerzem, v čemž mu pomáhají další z New Gods jako DeSaad nebo Granny Goodness (ano, tak zní její skutečné jméno). Zde jen připomenu, že Liga spravedlnosti měla jít do kin půl roku před premiérou Infinity War, takže to není ani tolik případ opisování mezi filmaři, jakožto spíš opisování mezi komiksovými stájemi. A malá lekce z historie – Darkseid vznikl první, Thanos je jeho mnohokrát přiznanou kopií. 

Pár dalších záběrů ze Steppenwolfova útoku na Themysciru, proložené proslovem Bruce Wayna, který už známe a taky novým záběrem na Aquamana, který brání další z Mother Boxů před nenechavým Steppenwolfem. Pak tady ovšem přichází scéna s Cyborgem, který má na zádech docela cool dělo. V kinoverzi se Cyborg zase tolik neukázal, je tedy hezké vědět, že v Batmanově Knightmare scéně bude mít o něco větší kalibr.

Na tomhle záběru bez rudého filtru z kinoverze si všimněte, že paradémoni zkouší převrhnout batmobil. Je celkem jasné, že tohle by na rozdíl od verze z roku 2017 nemělo být finále, a jak uvidíme o pár záběrů dál, Batman možná kvůli zničenému batmobilu bude muset vytáhnout něco maličko víc… pancéřovaného.

Scenárista Chris Terrio si rád hraje se slovíčky a Alfredova hláška z této scény je toho důkazem. „Pokud nedokážeš zkrotit rozběhnutého býka, nemávej před ním rudou kápí.“ Nejen že tato věta funguje jako samostatná metafora, ale zároveň je i hezkou narážkou na Supermana, a že možná není nejlepší nápad ho přivádět zpátky, aby se Steppenwolfovi postavil.

Darkseid v celé své kráse při první invazi na Zemi, kdy se mu postavila aliance Amazonek, Atlaňtanů, kmenů lidí, Green Lanternů a ještě řeckých bohů. Tehdy prohrál. Teď má ale celkem slušnou šanci vrátit Zemi úder.

A připomene se taťka Kent s hlasem Kevina Costnera. Ten Supermanovi připomíná, že byl na Zemi poslán z nějakého důvodu. A i kdyby mu to mělo trvat do konce života, je pouze na něm, aby zjistil, jaký ten důvod byl. Musíte mě omluvit, Muž z oceli ale je zkrátka desítková záležitost.

Podobně jako Kal-El ve svém prvním filmu, i Cyborg v Lize bude muset porozumět svým schopnostem. Vizuálně tak Snyder připomíná Supermanův první let, a nechává Cyborga s tváří Raye Fishera se v jakési digitální poušti hacknout buď do počítačové sítě, nebo do jedné z Mother Boxů.

Wonder Woman jako vystřižená z komiksové stránky. Ten další záběr ale musí fanoušky, co sledují SnyderCut od samotného počátku, potěšit asi nejvíc. Jedná se totiž o kompletně zhotovenou scénu záchrany dívky jménem Iris West Flashem během jeho začátků. Poprvé jsme tento záběr viděli pár let zpátky, kdy ještě neměl VFX. Tohle prostě hřeje u srdíčka.

Stejně jako Cyborg, který je podle Snydera de facto srdcem celé Ligy, pak ve filmu zjevně dostane mnohem víc prostoru i Barry Allen. Ten například navštíví ve vězení svého otce a vypadá to, že to bude pěkně emotivní.

A když už byla řeč o prvním letu. Černý oblek, dámy a pánové, konečně přichází na scénu. Tzv. Regeneration suit byl vyrobený proto, aby Supermanovi pomohl se rychleji uzdravit a dobil mu solární energii díky absorbování radiace ze Slunce. Oblek je tak symbolem přechodu ze říše mrtvých zpátky mezi živé, kde se musí Superman snažit, aby opět získal své původní barvy. Fanoušci tento slavný komiksový aspekt milují, takže doteď nechápeme rozhodnutí Whedona a Warnerů to v kinoverzi ignorovat.

No a tady ho máme. Batmanův tank. Doslova. Těžko říct, jestli ho vytáhne až po zničení Batmobilu, nebo jej využije ještě předtím, podobného macka jsme ale ve verzi z roku 2017 rozhodně neviděli.

Cyborg si zahrával se silou Mother Box a zřejmě na to doplatil. Naštěstí má ale za zády rychlíka Flashe, který nám ukáže něco, co jsme ještě ve filmech taky neviděli. Vrátí totiž čas o pár sekund zpátky předtím, než Cyborg exploduje.

Tenhle záběr na Supermana je hrozně boží a mám ho na domácím počítači na tapetě. To není nijak zásadní informace, ale jen jsem vám to chtěl sdělit.

A teď to nejhezčí na konec. Co přesně uvidíme v těch pěti minutách nových záběrů? Tak například Jokera Jareda Leta v Knightmare, který bude ve vizi Batmanovým spojencem? To je tak, když proti sobě poštvete boha, a pak se musíte spojit s vaším úhlavním nepřítelem, abyste ho zastavili. No, bude to veselý. Překvápek ale bude v tomhle megafilmu daleko víc, ostatně nových (nebo spíš nikdy nepoužitých záběrů) by mělo být přes 2,5 hodiny. Stejně tak se změní hlavní linka, střih, návaznost scén, hudební podkres - jinými slovy, jestli čekáte to samé, co v roce 2017, akorát v bledě modrém, tak máte zaděláno na solidní šok.

Tak co, začínáte se těšit, nebo pořád nic pro vás?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (39)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace