Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Začala nová éra marveláckého vesmíru


ikona
KarelR
black widowfalcon a winter soldierkevin feigelokimarvelmcushang-chiwandavision
Kevin Feige si ukousnul ještě větší sousto než kdykoliv předtím. Jak se od letoška budou posílat do světa marvelácké příběhy? 

Pamatujete si ještě na epické plány kolem adaptace Temné věže? V roce 2010 se začal chystat velký fantasy vesmír, jenž by se skládal z celovečerních filmů a seriálového doprovodu na HBO. O provázaném mixu stříbrného plátna a malé obrazovky v té době snilo vícero projektů, drtivá většina (nebo možná všechny?) ale pohořela stejně jako Temná věž, která to o sedm let později zapíchla u jednoho filmu.

V roce 2012 pak přišli Avengers a Hollywood se místo souhry filmů a seriálů začal soustředit na budování čistě filmových vesmírů. Jak dobře víme, dohánění Marvelu prakticky nikomu nevyšlo, a po Avengers: Endgame se hlasitě přemítalo na tím, co se bude dít dál. Jednoduché řešení Kevina Feigeho? Vrátit se ke konceptu provazování filmů a seriálů (od stejných tvůrců), jenž právě vykopla sitcomová pocta WandaVision.

Tenhle zásadní upgrade má samozřejmě svá pro a proti. Na jedné straně se můžeme těšit na mnohonásobně víc marveláckých příběhů, na druhé straně ale musí Feige uhlídat… mnohonásobně víc marveláckých příběhů. Zatímco v uplynulé dekádě se v MCU odehrály zhruba tři příběhy ročně (takže se řešilo nějakých sedm hodin obsahu?), jen letos nás čekají čtyři celovečeráky doprovázené šesti seriály, což dá extrémně hrubým odhadem dohromady nějakých pětatřicet hodin stopáže.

Marvel tedy bude od letoška produkovat zhruba pětinásobek toho, co dával dohromady v minulosti, a rozhodně ho nepotěšil dopad pandemie, která celovečeráky odsunula. Feige sice tvrdí, že se jeho plány nijak zásadně nezměnily, stačí se ale podívat na Doctora Strange 2, jenž měl dorazit v květnu 2021. Příběh Raimiho „mnohovesmírové“ fantasy očividně navazuje na WandaVision a Lokiho (účast Scarlet Witch je přímo potvrzená, o Lokim se zatím jen spekuluje) a fakt, že si na Strange počkáme minimálně do března 2022, určitě trochu zamíchá s přístupem k divácké paměti.

Do těchhle detailů ale zase tolik zabíhat nechci – Marvel se s nimi určitě nějak popral a všechno nakonec bude dávat smysl. Rád bych zdůraznil hlavně nejočividnější změnu, kterou je nastartování doslova kontinuálního života s MCU. Minulý pátek měly premiéru první dva díly WandaVision a část komiksových fanoušků nadšeně začala s odhalováním easter eggů, spekulováním nad zápletkou a teoretizováním nad dopadem celého děje. Tenhle pátek pak bude mít v Americe premiéru třetí díl, jenž má dodat první velké odpovědi a posunout tak vcelku zajímavé diskuze zase o krůček dál.

WandaVision má devět dílů a ten poslední dorazí 5. března, přičemž už o dva týdny později (19. března) začne Falcon a Winter Soldier. Tady je potvrzených šest epizod a ta poslední vychází na 23. dubna, jen aby přesně za… ehm… další dva týdny (7. května) přiběhla do kin Black Widow. U té se samozřejmě ještě můžeme dočkat změny, na květen je nicméně v plánu start seriálu s Lokim (logicky vychází na 21. května), jenž by měl po šesti dílech skončit 25. června a… správně, o tradiční dva týdny později (9. července) bude premiéra bojovky Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings.

Dál snad pokračovat nemusím, a je jasné, že dané projekty nebudou (už kvůli velkému přesunování filmů) navazovat přímo jeden na druhý. Pointa ale spočívá v tom, že se teď bude MCU bude rozrůstat víceméně každý týden, přičemž se nedá mluvit o tom, že by se ždímala stejná superhrdinská formule pořád dokola. WandaVision je jasným důkazem, že se Feige odhodlává k čím dál tím větším žánrovým úkrokům. A vzhledem k tomu, že jde na Rottenech o nejlépe hodnocený MCU projekt všech dob (recenzenti holt milují černobílé sitcomy…), se mu očividně stále daří.

Připočtěte si k tomu opatrné kříšení minulosti (Maguire a Garfield ve Spider-Manovi 3) a ještě opatrnější využití netflixáckých Defenders (zvěsti o Daredevilově účasti ve Spider-Manovi 3 sílí, takže… by se časem mohl vrátit i Bernthalův Punisher?), a dostanete ohromnou komiksovou mašinu, která se nafukuje do těžko uvěřitelných rozměrů. Ty nejdivočejší zvěsti kolem WandaVision hovoří o tom, že supermocná Scarlet Witch nějak upraví celý marvelácký (mnoho)vesmír, aby se do něj mohli pomalu přidat X-Meni, Fantastická čtyřka nebo upíři (šlo by o parafrázi na slavný komiksový event House of M, v němž jedinou větou vymaže všechny mutanty). Velké otázky tak můžou dostat velmi jednoduché odpovědi, s nimiž však bude uhlídání veškerého dění ještě o něco složitější.

Uvidíme, zda (nebo spíš kdy?) se Feige v tak obrovském komiksovém rybníčku utopí. Protnout deset filmových sérií v Avengers: Endgame je jedna věc, ale uhlídat desítku nových projektů každý rok, jen aby se z nich časem upekla srozumitelná pětka Avengers (ne každý bude koukat na právnickou komedii s She-Hulk na Disney+), to je zase o něco větší výzva. V tuhle chvíli se každopádně můžete zaměřit na WandaVision a řešit třeba to, jak zdánlivě náhodné reklamy se Stark Industries a Struckerem odkazují na traumata Scarlet Witch (nevybuchlá bomba z dětství + experimenty s Lokiho žezlem). V Marvelu totiž ani přes budoucí plány nezapomínají na to, aby sem tam vytasili pomrknutí na dalekou minulost…

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (11)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace