Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zamíří marvelovky místo do kin na Disney+?


ikona
do_Od
filmyHollywoodkomiksyMarvelmarvelovkypenízeRobert Downey Jr.smlouvy
Marvel si připravuje půdu pro přesun některých filmů na streamovací službu Disney+. 

Nebudu tady zdlouhavě analyzovat všechny důvody, proč rozhodnutí WarnerMedia poslat veškeré své filmy z nadcházejícího roku na streamovací službu HBO Max dává, či nedává smysl – koneckonců podobných diskusí je tady i tak dost. Jedna věc je ale jistá, ani samotní Warneři nemůžou být spokojeni s tím, jaké PR peklo si svým oznámením způsobili. A stačilo přitom jediné, projednat vše nejprve se samotnými tvůrci.

Přesně to nyní dělá Marvel. Komiksový gigant v současnosti dle interních zdrojů projednává s herci a tvůrci nové smlouvy, které by již obsahovaly klauzule pro případ, že by se filmy z důvodu pandemie nebo (a teď pozor) „měnících se diváckých trendů“ přesouvaly z kin na myšáckou streamovací službu Disney+. V tomhle případě je dobré zopakovat, jak vlastně taková standardní herecká smlouva v Hollywoodu vypadá. V zásadě existují dva druhy kompenzací. Prachy napřed, aneb konkrétní suma, která je herci vyplacena ať už se s filmem stane cokoli, anebo procenta z tržeb, kdy výše výplaty závisí čistě na tom, jak se filmu bude dařit v kinech. A právě u Marvelu se spekuluje, že druhá možnost až doposud patřila mezi častější varianty.

Není se přitom čemu divit. Poslední snímek Avengers: Endgame vydělal přes 2 miliardy a předpokládá se, že jenom za Infinity War a Endgame studio vyplatilo režisérům, scenáristům, producentům a hercům okolo 400 milionů dolarů. 75 milionů z toho šlo do kapsy jenom Robertu Downeymu Jr., díky kombinaci vysokému základnímu platu a následně osmi procentům z tržeb. To jsou zkrátka sumy, které nelze ignorovat. A podobný úspěch lze zpozorovat napříč většinou marvelovek, obzvlášť u těch posledních. Kdyby tak filmy najednou začaly vynechávat kina, mohlo by dojít k porušení smluv, což by na oplátku mohlo vést k dalším problémům – a přesně tomu se chce nyní Marvel vyhnout.

Studiu jde primárně o to, udržet tvůrce spokojené, protože dlouhodobá spolupráce je zde klíčem k celkovému úspěchu, a jakmile by studio začalo ztrácet herce, může se vše začít hodně rychle hroutit. Agenti tak počínaje druhým Black Pantherem (týká se to filmů, které ještě nejsou v produkci) v podstatě nyní budou muset složitě vypočítávat možný zisk na základě historických dat a trendů, aby mohli dopředu určit, jak by asi měla vypadat výše platu daného herce. Potíž je v tom, že zatímco by se vlk chtěl nažrat, kozy už bude oproti minulosti třeba jen půlka. Jinými slovy podobná výplata jako za Endgame už asi nikoho v dohledné budoucnosti nečeká, a je třeba si na to rychle zvyknout. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace