Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Fatman: Recenze


ikona
Spooner
fatmanmel gibsonwalton goggins
Slavný drsňák jako Santa, co vám ustřelí hlavu, a Walton Goggins jako nájemný vrah, který mu jde po krku. Opravdu z toho ale vznikla svěží vánoční podívaná?  

Můžeme to v sobě popírat jak dlouho, Vánoce se ale pomalu blíží. A to každoročně znamená příval klasických i nových svátečních filmů, u nichž si budeme navozovat atmosféru či zkrátka jen zevlit pod stromečkem. A i když samozřejmě ani já nedopustím na klasiky typu Láska nebeská či Sám doma, mám velice rád taky trochu netradiční vánoční chlapácké flmy, v nichž Billy Bob Thorthon v kostýmu Santy chlastá první ligu nebo Bruce Willis propichuje oči rampouchem. A zdálo se, že by do této kategorie mohla zapadnout také novinka Fatman, v níž Mel Gibson hraje věčně nabroušeného a drsného Santu Clause s kvérem u pasu. Už trailer pak napovídal, že tohle bude hodně divoká sázka do loterie, jež může skončit buď vtipným překvápkem, nebo promarněnou šancí. No, hádejte, jak to dopadlo.

Ve Fatmanovi tedy sledujeme Santu, který žije se svou manželkou a vánočními skřítky kdesi v typickém zapadákově a z každoročního vánočního shonu už je tak trochu unavený a naštvaný. Chování dětí ho totiž zklamává a sám postrádá toho správného svátečního ducha. A tak ve volné chvíli popíjí, boxuje nebo střílí. „Byznys“ roznášení dárků se pak už příliš nevyplácí, a proto musí ještě více spojit své síly s americkou vládou. A aby těch starostí neměl málo, naštve rozmazleného malého spratka, jemuž dá pod stromeček pouze uhlí. Chlapeček se proto rozhodne poslat na něj nájemného zabijáka, který má sám se Santou nevyřízené účty.

Na papíře to i díky obsazení Gibsona a mého oblíbence Waltona Gogginse zní jako zábavný a hodně nadějný námět slibující drsnou a neokoukanou vánoční zábavu. Jenže Fatman patří bohužel mezi snímky, jejichž příběh se hezky vypráví, ale ve výsledku to bohužel hodně drhne. Film by totiž chtěl být mixem černé komedie s příchutí vánoční satiry, drsného thrilleru i akčňáku. Jenže scenáristé a zároveň režiséři Eshom a Ian Nelmsovi jakoby si nemohli vybrat, jakému z těchto žánrů dají ve výsledku přednost, podivně mezi nimi kličkují a nakonec kvůli tomu novinka pořádně nefunguje ani v jedné ze zmiňovaných rovin. Občas se tu objeví hezký nápad, vtípek či drsná Melova hláška. Takovým momentů je tu však vzhledem k námětu mnohem méně, než by se zasloužilo.

Ostatně, celou dobu jsem se nemohl zbavit dojmu, že se tu režijně i scenáristicky jede na půl plynu a pod zkušenějším tvůrčím vedením by z této látky dalo vymáčknout mnohem víc. Režie zkrátka jede totálně matný a šedivý průměr, který se sice snaží působit drsně a realisticky (a atmosférou se to dvojici místy i daří), prakticky žádný nápad či linku tohoto sympaticky načrtnutého světa však nedokáže patřičně rozvinout. To se týká např. fungování Santova rozvážení dárků za pomoci armády a známých značek, jež je zde sice nadějně načrtnuto, já se chtěl ovšem přeci jen dozvědět malinko více. 

Místo toho dostáváme dosti nezajímavý příběh, v němž se toho až do brutálního akčního závěru vlastně zase tolik nestane. Dopředu to tak neúprosně táhne hlavní dvojice, i když to vzhledem k jejich rolím asi překvapí málokoho. Mel Gibson se pro podobné role prostě narodil a je vidět, že si nabroušeného a unaveného Santu docela užívá. Walton Goggins pak za ním samozřejmě nijak nezaostává a v roli psychopatického vrahouna je jako ryba ve vodě. Ani dvě charismatická esa využívající každou minutu před kamerou ovšem nedokážou zakrýt, že jako celek je Fatman dosti nedotaženou podívanou.


Přehrajte si trailer
Fatman je jedním z těch kousků, u nichž přesně chápu, čím by chtěl být, a dokonce si umím představit, že by mohl být opravdu povedenou anti-vánoční zábavou. Jenže to by si ho musel vzít na starosti někdo mnohem zkušenější a šikovnější. Snímek docela příjemně uteče a díky hercům i občasným vtipným zábleskům rozhodně není tak tupou srágorou jako nedávné Gibsonovo Force of Nature. Zároveň je však kvůli své roztříštěnosti mezi několika žánry vlastně křečovitý, těžkopádný a je dokonalým příkladem naprosto promarněného potenciálu. Tohoto Mela si na Vánoce už podruhé nepustíte.

Verdikt

avatar5/10

Spooner

Santa už je po dalších svátcích stále více unavený, ztrácí vánočního ducha a nejradši by se na všechno vykašlal. Kluk, kterému nadělil místo vysněného dárku pouze uhlí, na něj ovšem pošle nájemného vraha. Mel Gibson a Walton Goggins si to zde samozřejmě dávají, jinak je však Fatman nedotaženým mixem komedie, thrilleru a akce, jenž pořádně nefunguje ani v jednom z těchto žánrů. Pár hezkých nápadů se tu najde, jinak se dalo z tohoto kousku vymáčknout daleko víc.


Podobné filmy


Hodnocení čtenářů

  • avatar6/10

    acheron

  • avatar5/10

    Cross

  • avatar7/10

    Herkulesss

  • avatar6/10

    krumlajs

  • avatar4/10

    PamPero

  • avatar5/10

    Sub-Zero

  • avatar6/10

    Atchyroz

  • avatar7/10

    AverageJoe

  • avatar5/10

    slord

  • avatar5/10

    Livia

  • avatar2/10

    rublik05

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace