Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Co prozrazuje trailer epické sci-fi Duna?


ikona
Brouk
dave bautistadenis villeneuvedunadunefrank herberthbo maxjason momoaoscar isaactimothée chalametwarner bros.zendaya
Timothée Chalamet v nejočekávanější sci-fi přelomu dekád. 

Protože nikdo z redakce Dunu nečetl, požádali jsme o opoznámkování traileru na Dunu producenta, produkčního a našeho věrného kumpána Filipa Brouka. Dunu 2 hrál taky za ty modrý :)  

Duna režiséra Denise Villeneuva byla jedním z nejočekávanějších filmů roku 2020. Následně byla odsunuta na podzim roku 2021 „vy-víte-proč“. A aby toho nebylo málo, ještě do toho promluvil plán Warnerů uvést své filmy na streamovací platformě HBO Max. Denis Villeneuve se k tomu spolu s Nolanem kriticky vyjádřil a nyní není vůbec jisté, kdy Dunu uvidíme a zda vůbec v kině. Ale pojďme se teď vrátit o pár měsíců zpátky. Do doby, kdy ještě existovala naděje, že se kina na podzim otevřou, a hlavními lákadly byla nová Bondovka a ve vánočním slotu připravená Duna.

 

Denis Villeneuve, pro kterého byla poslední dekáda opravdu dobrá a plodná, se rozhodl, že bude pokračovat v žánru sci-fi. Po Příchozích a Blade Runner 2049 si vybral adaptaci knihy Duna autora Franka Herberta. Tato knižní série, ve které později pokračoval Herbertův syn, je jedním ze základních pilířů sci-fi žánru. A hned první kniha – Duna – je považována za jednu z vůbec nejlepších knih minulého století.

Pokud jste Dunu nečetli, tak vězte, že to není úplně jednoduchá kniha. Frank Herbert vymyslel bohatý vesmír plný pravidel, historie a postav, že se člověk hned na prvních stránkách může ztrácet. Když se ale neztratíte, je vám odměnou opravdu skvělý, košatý a komplexní, jaksepatří epický sci-fi příběh.

 

Samozřejmě Villeneuvova adaptace není první, ačkoliv Duna dlouho patřila mezi knihy, o nichž se říkalo, že nejdou zfilmovat. První, kdo koupil práva v roce 1971, byl producent Arthur P. Jacobs a začal připravovat filmovou verzi s režisérem Lawrence z Arábie Davidem Leanem, který bohužel zemřel na infarkt během příprav. Asi nejznámější nenatočenou verzí je pak adaptace od kultovního režiséra a autora komiksů Alejandra Jodorowského. Pokud jste nikdy o tomto megalomanském projektu neslyšeli, tak prohledejte internet. Existuje dokument a mnoho concept-artů -  a už z nich to vypadá na nádhernou vizi.

 

Nakonec první adaptaci natočil až David Lynch, ta ale dojela na omezené technické možnosti doby a poněkud strnulé vyprávění. A pak je tu ještě televizní uchopení z roku 2000, natočené i postprodukované v České republice (společnost UPP tehdy vyhrála svou první cenu Emmy za nejlepší triky – další z důkazů, že tady máme lidi schopné natočit žánrovou věc, jen ty rozpočty na to nemáme). Ale většina lidí narozených po roce 1980 beztak zná hlavně herní verzi Duny, která je spolu se svými pokračováními zakladatelkou žánru počítačových strategií.

 

Ale vraťme se k Duně Denise Villeneuva. Jak to tak ve filmovém světě bývá, když se vám daří, tak se vaše možnosti rozšiřují. A Duna na papíře vypadá sakra dobře. Slavná a dobrá předloha, skvělý režisér, štědrý rozpočet, velká jména za kamerou a v obsazení samé hvězdy. Jen jsme z toho dlouho až na pár fotek moc neviděli. A pak konečně dorazil hutný tříminutový trailer. A na něj se teď skalpelově podíváme. Jen ještě velké upozornění. Nebudu se během následujících řádků vyhýbat knižním spoilerům (stejně je téměř celý děj popsán v popisku filmu tady na MZ). Takže pokud máte v plánu si knížku ještě před filmem přečíst, nebo rádi nevíte o ději dopředu nic, tak vám doporučuji přestat číst právě teď.

Trailer začíná snovou vizí Paula Atreida (Timothée Chalamet), hlavního hrdiny Duny. A jak to tak někdy v bijácích bývá, ona snová vize není jen sen, ale pohled do budoucnosti. Paul ve snu vidí ženskou postavu na písečné planetě. A dokonce ho ta postava políbí a zná jeho jméno!

 

 

Během celé snové vize, a i poté co se probudí slyšíme Paulův voiceover, jak o snu někomu vypráví. Řekne tu, že se blíží „křížová výprava“, neboli něco zatraceně nepěkného. A my následně vidíme Paula a jeho matku Lady Jessicu (Rebecca Ferguson) jak se dívají na hořící město na horizontu, kam přilétají vesmírné lodě rodu Harkonnenů. Jak asi tušíte, rody Atreidů a Harkonnenů se nemají zrovna v lásce...

 

Trailer nás následně zavede do místnosti, pravděpodobně v domě Atreidů, který se nachází na jejich domovské planetě. Vidíme Paula, jak stojí před Gaius Helen Mohiam (Charlotte Rampling). To je ta paní, se kterou si hlavní hrdina půlku traileru povídá ve voice-overu. A je to paní pekelně důležitá, neb je to Ctihodná matka z Bene Gesseritu. Prostě hlavní šéfka tohohle převážně ženského řádu a jedna z nejmocnějších žen vesmíru.

 

Nechci zabíhat moc do podrobností, protože jak jsem psal výše, svět Duny je složitý, a ještě složitější jsou mocenské hry všech stran. Jednoduše tento řád se snaží najít jakéhosi vyvoleného, který jim pomůže ovládnout celé impérium. A hledají ho tak, že kříží genetické linie – neboli členky tohoto sesterstva si berou mocné muže a mají s nimi děti. Jejich dcery se většinou vrací do sesterstva, aby jejich genetické linie byla použita u jiného mocného muže. Samozřejmě to hodně zjednodušuji, ale ať máte aspoň hrubou představu. Z toho vychází, že matka Paula, Lady Jessica je členkou sesterstva. Ty umějí zvolit pohlaví svého dítěte – a dle původní dohody měl být Paul holka, která si vezme Harkonnena a tím ukončí spor těchto dvou rodů. Lady Jessica ale zvolila, že Paul bude muž. Jak říkám, je to složité a já jsem hodně zvědavý, co vše Denis Villeneuve z předlohy přenese do filmu. V téhle scéně se Gaius Helen ptá Paula, zda se někdy jeho sny plní přesně tak, jak se mu zdály. A Paul, řekne, že ano. Lucky guy...

 

Následně Ctihodná matka Gaius Helen podrobí Paul testu Gom Jabbar. Tento test je ve světě Duny velká věc. Mělo by jít o test „lidskosti“, zároveň ukázat vnitřní sílu testovaného člověka a zjistit, čeho je schopen... Prostě by tento test měl člověka plně „obnažit“. Podstupují jej všechny ženy, které vstupují do sesterstva, ale muži jen velmi ojediněle – tedy pouze pokud jsou výjimeční. Test spočívá v tom, že člověk vloží ruku do takové krabice, která ho začne testovat bolestí a člověk nesmí vyndat ruku, jinak zemře. A zemře jehlou, která je plná nejsmrtelnějšího jedu ve vesmíru a je držena zkoušenému u krku.

 

Sestřih téhle ikonické scény, která je ve velmi podobném uchopení i v Lynchově adaptaci, máme za sebou, a můžeme se přesunout s Paulem dál. Vidíme několik záběrů na planetu velkorodu Atreidů. Ta je krásná, zelená – takové Irsko / Skotsko. Ve voice-overu slyšíme, že Paul se bude muset připravit na vedení lidu a tak dále.

 

A díky tomu vidíme část jeho bojového výcviku. V této scéně, která je taky velmi věrně převedená z knížky, jej jeden z jeho mentorů Gurney Halleck (Josh Brolin) cvičí v boji s dýkou. Nebojte, v Duně se samozřejmě i střílí. Ale objevila se tu ochrana, kterou můžeme v duchu videoher nazvat štíty, a jimi prochází mnohem snáz dýka než kulka - proto se v tomhle univerzu používají jak střelné, tak i sečné zbraně. A jak to tak v těchhle předalekých galaxiích bývá, sečné zbraně jsou považovány za důstojnější a třeba osobní duely probíhají právě s nimi.

 

 

Další záběry jsou opět pohledy na planetu velkorodu Atreidů a v jednom vidíme otce Paula, vévodu Leta Atreida (Oscar Issac po Star Wars vstupuje do další potenciálně velkolepé vesmírné série). On je nyní hlavou celého rodu. Bohužel ale bude muset jejich planetu opustit spolu s rodinou, tedy i Paulem.

 

Čímž se dostáváme k hlavní zápletce Duny a také k tomu, o čem spolu Paul a Gaius Helen následně dobrou minutu ve voice-overu hovoří. Mluví spolu sice trošku v hádankách, ale já je zkusím přechroustat do jednoduché mluvy pozemšťanů: Císař tohoto vesmíru se začíná obávat rostoucího vlivu velkorodu Atreidů a vymyslí plán, jehož součástí je, že dá právě jim na starost nejdůležitější planetu v tomto vesmíru, Arrakis, které se také říká Duna.

 

Tahle planeta je důležitá proto, že se na ní dá těžit surovina „melanž“. Melanž je takový macguffin Duny. Umí prostě skoro všechno, podle toho, jak se zpracuje. Takže například prodlužuje život, léčí mnoho nemocí, je drogou, díky níž se můžete podívat na své minulé životy, a hlavně bez melanže nejde provádět mezihvězdně lety. Takže jde opravdu o nejdůležitější surovinu ve vesmíru. A kdo ovládá Arrakis, je defacto nejdůležitějším hráčem.

 

Takže proč dal Císař Arrakis na starost zrovna Atreidům, když se bojí jejich vlivu? Ano, správně tušíte, že je to past. A Leto to samozřejmě tuší. Bohužel správu nad Arrakisem nemůže odmítnout, a tak se tam tedy s rodinou a svojí armádou vydávají.

 

 

A tím se konečně dostáváme na hlavní dějiště – Dunu. Tady se Paul potká s další důležitou postavou, Duncanem Idaho (Jason Momoa). Jedná se o nejlepšího válečníka a stratéga rodu Atreidů, který taky cvičí Paula na jeho budoucí úlohu vévody.

 

 

A hned následně vidíme další důležitou postavu Stilgara (Javier Bardem). Ten je členem Fremenů, domorodých obyvatel Arrakisu. Ti samozřejmě jsou k lidem, kteří jezdí těžit melanž na Dunu velmi nedůvěřivý, ale vévoda Leto má plán se s nimi spojit a tím pádem získat větší vojenskou sílu. Všichni fremeni mají mimochodem výrazné modré oči. Což je způsobeno vlivem melanže, kterou jsou díky životu v poušti obklopeni.

 

Každopádně císařská past má pomalu sklapnout a k ní císař použije rod Harkonnenů, který spolu s jeho vojáky mají na Arrakisu Atreidy napadnout a všechny zabít. Proto nám trailer servíruje připravenou armádu Harkonnenů, Barona Vladimíra Harkonnena (Stellan Skarsgård) a jeho synovce Glossu Rabban Harkonnen (Dave Bautista), který útok má vést. Kromě již vám známé nevraživosti mezi Harkonneny a Atreidy je asi dobré vědět, že rod Harkonnenů ovládal Arrakis před Atreidy. Takže císař hraje i na tuto notu. Když Harkonnenové vyhrají, získají Arrakis od císaře zpět.

 

 

K útoku Harkonenů posílených o císařské bojovníky nakonec dojde a v sestřihu vidíme probíhající útok a boj. Paul ví, že tohle je o přežití, neb Harkoneni chtějí jeho rodinu vyvraždit jednoho po druhém.

 

A taky vidíme nejlepší bojovníka Duncana Idaho v akci. Bohužel nejsem si jistý, zda se jedná o souboje, když bojoval proti Harkonnenům, nebo sese snaží zachránit Paula a Lady Jessicu a odvést je do bezpečí. Já osobně tipuji, že záběry Duncana ve zbroji jsou z boje s Harkonneny a v košili je, když se je snaží zachránit.

 

 

Následně se v záběrech vracíme ke zkoušce Gom Jabbar, když Gaius Helen říká Paulovi: „Zvíře chycené do pasti je schopné si ukousnout nohu, co bys udělal ty?“. Což je jasná narážka na to, co Paul udělá po tom, Harkonneni porazí Atreidy. Uteče do pouště za Fremeny a mezi nimi uvidí dívku ze svých snů – Chani (Zendaya).

 

No a tady nám již střihač nabízí klasickou finální trailerovou koláž. Takže vidíme vesmírné lodě útočit na Arrakis, záběry z bitvy, některé dokonce možná ze závěrečné bitvy, která nakročí s diváky vstříc druhému dílu. Ten je ale samozřejmě podmíněn finančním úspěchem filmu a působivostí jedničky - což je důvod, proč se Denis Villeneuve bouří. Logicky se totiž bojí, že obrazovky HBO Max uberou Duně na síle a že velkorysé vizuální kompozice kameramana Greiga Frasera (dělal i Star Wars Story: Rogue One) přijdou vniveč.

 

Samozřejmě že většina diváků by si film asi pustila na co největší televizi a na oscarový materiál, jaký by vystřihl Villeneuvův dvorní spolupracovník Roger Deakins, to úplně nevypadá, přesto by si Duna takovýhle osud nezasloužila. A ty stovky milionů dolarů, které účetním utečou při obejití kin, prostě ze sebelepší přípojky ke kabelovce nevymačkáš. Proto se Villeneuvovu zděšení nelze divit.

 

 

V další koláži, která se z půlky skládá ze záběrů na obličeje všech hrdinů, což někteří diváci hodnotí jako důkaz přeci jen jisté statičnosti Villeneuvova stylu i v téhle jinak velkorysé látce, jsou vidět i některé hodně efektní výjevy. Třeba záběr, který vypadá jako písečný vír, do kterého se propadá nějaký stroj, zatím co to Paul pozoruje z letící lodi. Ano, přátelé, je to záběr z útoku bájného pouštního červa na těžební stroje. K pouštním červům se ještě dostaneme.

 

Na konci sestřihu. poté, co vidíme Paul a Chani prolítat písečnou bouří (asi), Duncan klečí před Paulem a označí ho za vévodu, což je asi po tom, co se jim povede utéct po prohře s Harkonneny. Celou koláž provází voiceover – Gaius Helen mluví o vyvoleném a Paul cituje část knihy, která mluví o překonání strachu.

 

Dovětkem traileru je pak scéna s pouštním červem. Arrakis je nebezpečný pro lidi ne jenom proto, že je to vlastně poušť, ale také kvůli červům. Tito titáni jsou opravdu velcí, a ve strategické hře Duna vám určitě činili problémy tím, že vám jedli autíčka a lidi, kteří sbírali melanž. No a tady jednoho vidíme v plné kráse.

 

Pokud jste si všimli něčeho, čeho já ne, tak to hoďte do komentářů. Pokud jsem naštval nějakého velkého fanouška předlohy zjednodušováním, tak se omlouvám. Ale už jen v traileru a popiscích postav a děje je trochu zmatek a já jsem hodně zvědavý, jak si tvůrci v čele s Denisem Villeneuvem s touto složitou adaptací poradí.

Osobně se na Dunu velmi těším a věřím, že ani tentokrát Denis Villeneuve nezklame. A snad to uvidíme v kině, protože to nejen díky výpravě, kameře a velkorysému digitálnímu měřítku vypadá úžasně. Monumentálních sci-fi není nikdy dost.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (79)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace