Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První reakce: Mank je mistrovským dílem. Nebude ale pro každého


ikona
Spooner
Amanda Seyfrieddavid finchergary oldmanmanknetflixprvní reakce
Je Fincherův výlet do klasické éry Hollywoodu opravdu tak velkou cinefilní peckou? Si pište, že ano!  

Šest let. Přesně tak dlouho jsme museli čekat, než se režijnímu mistrovi Davidu Fincherovi malinko omrzí práce na seriálových projektech pro Netflix a konečně se vrátí k filmu. Sice ani jeho novinku v kinech neuvidíme a dočkáme se jí jen u streamovacího giganta, ale to asi aktuálně vadí jen málokomu. Mank pak patří mezi nejočekávanější filmy roku a už delší dobu je jasné, že Fincherovo vyprávění o výrobě Občana Kanea a scenáristovi H. J. Mankiewiczovi chce útočit na velké množství Oscarů a jedná se o minimálně stejně velké netflixovské želízko jako v případě loňského Irčana. A jak se zdá, tak Mank má ke svým cílům vyšlápnuto opravdu na výbornou.

Na Rottenech sice zatím žádné hodnocení nenajdete, zahraniční novináři už se ovšem se svými dojmy pochlubili na sociálních sítích. A všichni do jednoho skáčou nadšením. Mank je podle nich řemeslným a režijním mistrovským dílem a ve všech ohledech asi největší favorit na nespočet zlatých plešounů. Jedná se prý o takřka dokonalou povídanou, v níž se rozhodně nechválí jen precizní Fincherova režie a scénář, na němž původně pracoval i jeho otec. Chválí se tu totiž naprosto vše od výpravy, hudby Trenta Reznora s Atticuse Rossem až po brilantní kameru Erika Messerschmidta. Jeho záběry jsou prý tak nádherné a fascinují, že budete chtít film několikrát „pauznout“ a dokonale si je užít. 

A chválí se pak samozřejmě i obsazení v čele s brilantním Oldmanem a ohromná porce nadšených reakcí směruje i na adresu Amandy Seyfried, která by si prý zasloužila sesbírat velké množství cen. Mank je prý zkrátka dokonalým zážitkem, u něhož mnoho kritiků slintá blahem. Zároveň ale dodávají, že si snímek užijí zejména cinefilové a fanoušci starých filmů, kteří mají dokonale nakoukáno a ocení i tuny odkazů. Najde se pak i velká část diváků, kterým Fincher zkrátka nejde naproti. Jeho novinka proto pro ně bude spíše odtažitá a půjde dost možná mimo ně. Což jsou asi přesně ty reakce, které jsem (nejen) já po prvních trailerech očekával. O jednom z filmových vrcholů roku tak máme nejspíš jasno.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace