Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MovieZone slaví 15 let!


ikona
Shushika
civaldo_odimfk0c0urkarelrmoviezonemrhladnarozeninyrimsyshushikaspoonertedgeorge
Připíjíme na filmy a na budoucnost 

Co budete dělat 2. října roku 2035? Odpověď je minimálně za milion. Tu přesnou by vám samozřejmě dala jen Jolanda (nezapomeneme!) nebo zdatní cestovatelé v čase jako Marty McFly a Neil z Nolanova Tenetu. Ale přečtěte si tu otázku ještě jednou - nejlépe hlasem Morgana Freemana a pak jeho dabéra Pavla Rímského! Cítíte tu tíži? Už to číslo na konci samo o sobě má vibe vysokooktanové sci-fi, která bude plnit sály od jara do podzimu. 

 

Nikdo z nás samozřejmě nepotřebuje znát, jestli na něj za 15 let bude ze zrcadla koukat plešatá troska a nebo někdo, kdo si při čekání na první ranní kávu u bublajícího kávovaru hbitě šlehne sadu vandammovských roznožek. Takhle marnivý snad není ani ten poslední mileniál. Přirozeně chceme nejvíc vědět, jaký ten svět zítřka bude, co z dnešních prognóz se naplní (doufejme, že Potomky lidí nebudeme zpětně považovat spíše za optimistickou vizi), jak se v tom šerém budoucnu budeme cítit a jestli aspoň něco z toho, na čem dnes pracujeme a o čem sníme, dojde výsledku… a nebo ještě lépe úspěchu. 

Co dnes (tj. 2. října 2020) děláte za klávesnicí vy, nevíme. A možná si to pro klid v duši raději ani nepředstavujeme. Ale řekneme vám, co děláme my v redakci Moviezone. SLAVÍME. Je tomu totiž na den přesně 15 let od založení našeho webu. Každý sice zvlášť, jak si o to covidové časy říkají, a letos kvůli okolnostem i bez předpremiéry vyhlížené filmové pecky, což se nám při předchozích kulatých výročích vždycky dařilo, ale o to je to vzpomínání na bájné „kdysi“ intenzivnější, nezčeřené bezprostředními silnými vjemy. 

Když se 2. října 2005 původní Trailerzone změnila v Moviezone, o vzdálené budoucnosti a s ní spojených plánech jsme kdovíjak neuvažovali. Možná tak Cival. Ale ten nás vždycky posílal tam, kam nás posílá dodnes. Jako úderníci klávesnice jsme chtěli psát. Cool. Od srdíčka a na komoru. Jinak. Jinak než staří pardálové (vy víte kdo). I jinak než naše generační konkurence, od které jsme utekli (pamatuje někdo na filmpub.cz a filmweb.cz?). Chytlavěji. Kousavěji. Nahláškovaněji. Chtěli jsme do celého internetového světa vykřičet, co si myslíme o bijáku, který jsme na novinářské projekci viděli sotva hodinu předtím. 

Od TrailerZone k pěti rokům MZ

Dějiny filmu pro nás v půlce nultých let byly nekonečnou hlubinou, kde jsme doslova každý den mohli vylovit perlu, která nám totálně zpřeházela TOP 10 („žebříčkování“ na Moviezone dodnes patří k  oblíbeným aktivitám) a ještě dlouho v nás dohořívala (a časem se dostala do VIM). Vyrostli jsme na 90´s, přežvýkali celé 80´s, náruživě šmejdili v 70´s a 60´s. Citovali jsme hlášky a cool scény, znali filmografie áčkových herců i céčkových režisérů, nasávali jsme nekonečný příval filmových news, obdivovali panenskou češtinu slovenského žánrového obrozence Ďura (Červenáka) a po očku - zcela nenápadně - se koukali, co si i o tom či onom myslí Tetsuo s Douglasem. A samozřejmě se po hospodách (zdravíme personál restaurace U Havrana) do úmoru hádali o tom, která hvězdná buchta byla víc hot (tehdy našim hormonům přesvědčivě vládla především Elisha Cuthbert). Inu, byli jsme tehdy vesměs mladí a přece jen stále dost neklidní. 

S přibývajícím počtem státnic, redesignů (vzpomínáte na ten kotouč DVD uprostřed stránky, se kterým jsme se rozloučili s  časy domácího videa?), uzavřených sňatků, nedělních výplachů, narozených dětí a šedivějících skrání jsme nijak nezpomalili. Paradoxně spíš naopak. Koruna MovieZone postupně košatěla a roubovaly se na ni další a další aktivity, z nichž většina s úspěchem běží už mnoho let: MZ Live s KarlemR, filmové kvízy, projekt Popkulturních milníků v kině Aero, Encyklopedie akčního filmu na YouTube, překlopená pak i do tištěné podoby.

Vášni pro film zkrátka vděčíme za skvělé zážitky, dlouholetá přátelství, tisíce napsaných článků, kopírku nejedné užitečné sociální dovednosti (aka balení), gigabajty zcela nepotřebných encyklopedických znalostí a zhlédnutí rekordního množství reklam na vložky s křidélky na internet čtvereční v okýnkách s embedovanými trailery na MovieZone. 

Co bude za dalších 15 let? Nevíme. Ale něco nám říká, že to uteče jako voda a nudit se u toho nebudeme. A už teď tu filmovou budoucnost každým článkem, komentářem, linkem i lajkem společně s vámi na MovieZone tvoříme. Pokud se do digitálního důchodu nechystáte vy, my rozhodně ne. Stále totiž máme něco v zásobě. A každý den si toho o filmu myslíme trochu víc :)

10 let MovieZone očima KarlaR 

Víte, kde nás v kteroukoliv denní i noční chvíli najít. I do budoucna se s námi můžete kdykoliv pohádat o Interstellaru, v diskuzi pod článkem se vás rád ujme nějaký pepo, TedGeorge poučí o kinotržbách i letošní sklizni vína a Mr.Hlad vás něžně zabanuje. Vševidoucímu K0C0URovi pak do vzkazníku rozhodně nepište. 

Pokud s námi dál chcete sdílet tohle filmové dobrodružství, které se z obrazovek přelévá do kinosálů a zase zpátky, stačí do vyhledávače co nejčastěji napsat známé… www.moviezone.cz. Sice vás na 99% neuvítám já, který vás vítal nezřídka třeba před deseti lety, ale nová krev Spoonera a Do_Oda, jištěná právě velmistrem Hladem, šperkovaná imfem, jemuž to ani ze Švýcarska nedá, KarlemR, který na všechno dohlíží z té zemljanky, kam se přestěhoval, Rimsym, jenž bude dál hledat dno českého filmu, a pořád kočírovaná věčně kibicujícím Civalem…ale věřte mi, že lásky k filmu a všemu, co ke kvalitní i pokleslé kinematografii patří, má v sobě pořád nekonečné množství.

P.S. Budeme rádi, když se v diskuzi podělíte o váš zásadní moment, vzpomínku či zážitek z uplynulých 15 let existence MovieZone. Ať si pobrečíme. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace