Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Drama Nomadland je mistrovské dílo. Vyhraje Oscary?


ikona
Mr. Hlad
chloé zhaoeternalsfrances mcdormandnomadlandoscar
První žhavý kandidát na Oscary je tady.  

Herečka Frances McDormand byla vždycky tak trochu pod radarem. Filmoví fandové ji samozřejmě znají a vědí, že svojí profesi rozumí jako málokdo, ale nikdy nebyla hvězdou romantických komedií ani uchcaných biografických oscarovek. Prostě jen dělala zatraceně dobrou práci ve filmech, které obvykle točili osobití tvůrci. A jednoho si dokonce vzala, od roku 1984 je totiž provdaná za Joela Coena. Doma má Oscara za Fargo a dalšího za Tři billboardy kousek za Ebbingem a i když nemá pověst herecké legendy jako třeba Meryl Streep, popravdě ji mám asi radši právě za to, že se nebojí jít proti proudu. A že má nos na kvalitu, jak ukazuje drama Nomadland

Tady si zahrála ženu, která během ekonomické krize přišla o všechno. Je jí šedesát, nemá kde bydlet ani s kým žít, a tak sbalí zbytky svých věcí do dodávky a začne kočovat po americkém západě. A zámořští kritici jsou z toho naprosto u vytržení. Na Rottentomatoes má Nomadland momentálně 48 recenzí a všechny jsou kladné, důležitější ale je, že jejich průměrné hodnocení je 9.21! Film režisérky Chloé Zhao, ta dělá momentálně na marvelovce Eternals, chválí hlavně za práci s charaktery a atmosféru nejistoty, kterou v lidech vyvolává hospodářská krize. Líbí se však i v Evropě, před pár dny se promítal v Benátkách, odkud si tvůrci odvezli pár cen a jednou z nich byl i Zlatý lev. A dost často se mluví o mistrovském díle! 

Oscaři jsou sice ještě daleko, na druhou stranu dá se počítat s tím, že spousta filmů, která by měla ambice o sošky bojovat, bude odložená na příští rok. S jistotou se dá říct, že uvidíme věci od streamovacích gigantů a Netflix pošle do boje o ceny novinku Rona Howarda Hillbilly Elegy nebo biografické drama Davida Finchera Mank. Máme tu i News of the World s Tomem Hanksem nebo novinku Sofie Coppoly On the Rocks a určitě se objeví pár dalších kandidátů. Nomadland však můžeme nejspíš považovat za první jistotu. Takhle dobře hodnocený film už jsme tu dlouho neměli. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (26)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace