Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Tenet si na sebe nevydělá. Odsunou se další blockbustery?


ikona
Cival
christopher nolandisneyfoxjohn david washingtonjosh boonenew mutantsrobert pattinsontenettržbywarner bros.x-men
Ani Nolan kina nespasí. 

Není moc příjemný pocit oživovat naši milovanou box office rubriku, která je od prvního dne existence webu jeho vlajkovou lodí, a přitom tušit, že zase záhy půjde k ledu. Jenže doba covidí optimismus kinařů nevidí. A navzdory solidně působícím celosvětovým číslům optimismem nebudou oplývat ani ve studiu Warner Bros. Jejich hlavní želízko tohoto roku Tenet totiž ohromné naděje do sebe vkládané nenaplní.

 

Nolanova novinka by to neměla snadné ani za normálních okolností. Proinvestovaných 200 milionů dolarů by se vracelo po nastřádání nějaké půlmiliardy celosvětově, což se bez DiCapria a puncu jednoho z nej filmů dekády dělá přeci jen docela složitě. Tenet by i za běžného provozu potřeboval místo Johna Davida Washingtona spíš jeho hvězdnějšího fotříka Denzela, k tomu ještě pozitivnější recenze (74% je nejhorší Nolanova bilance) a jednoznačně extatické divácké reakce, které by zesilovaly šeptandu a hnaly opakovaně do kina velkou porci diváků. Jenže to se neděje.

 

Navíc je hromada (nejen amerických) kin zavřená a jsou v nich uplatňována pravidla, která dolování balíků peněz z pokladen dvakrát nepřejí (od roušek až po social distancing). Tenet má tak sice po deseti dnech v kinech na kontě 142 milionů celosvětově, což je suverénně nejlepší výsledek za poslední půlrok, ale rozklad tohoto čísla je spíš smutný.

Start v Americe za 20,2 milonů dolarů je vskutku slaboučký a ukazuje zámořský kinotrh v hodně nepěkné kondici. Tenet má sice obří výhodu v nulové konkurenci a v tom, že se nolanovky těšily vždy velké výdrži, zvlášť když byly stvořeny pro plátna IMAXů, odkud se těží dolary přeci jen dlouhodoběji. Těžko si ale představit, že by zákony americké distribuce najednou přestaly úplně fungovat a Tenet si urvalo třeba sto milionů z Ameriky. Zámořskou nápodobu "efektu 3Bobulí" (33 tisíc diváků za první víkend vs. aktuální čtvrtmilion, protože letní kina a chabí soupeři) zkrátka předpokládat nelze, ačkoliv nejspíš nebude moc na co jiného chodit.

 

Zvlášť po fiasku Nových mutantů a odklizení Mulan na PVOD se nezdá, že by v aktuální situaci šlo jakkoliv výhodně prodat velké blockbustery. Kingsmani už to zjistili a o půlrok se odsunuli, Black Widow bude nejspíš následovat a Wonder Woman s Dunou si Warneři asi nenechají prošumět éterem jako Tenet.

Nikdo by se tedy nemohl divit, když by byl Nolanův flák na dlouhou dobu posledním velým blockbusterem, klidně až do premiéry bondovky Není čas zemřít. Tu kvůli nákladné kampani (která už jednou odeběhla) a komplikovaným smlouvám s obchodními partnery asi těžko pozdrží - to by musel v Londýně koronavirus řádit jak princ Harry zamlada na večírcích - a je tedy dost pravděpodobné, že se nová bondovka stane kasovně vůbec nejůspěšnějším titulem roku. Zatím jím jsou mimochodem třetí Mizerové a je to asi to nejméně očekávané první místo kasovní historie.

 

Nezdá se přitom pravděpodobné, že by po slabém otvíráku v Číně a střídmých evropských číslech mohl Tenet pomýšlet na zdolání 424 milionů Mizerů navždy. Je to škoda, ale Nolanovi tahle situace jen těžko ublíží. Možná ho rozkmotří s Warnery, na které možná až příliš tlačil s letošním releasem, ale kolem bude stepovat celá řádka dalších nadržených studií, jež se tohohle velikášského autora ráda ujmou při vývoji dalšího projektu.

Osobně mě malinko víc zneklidňuje, že Disneyho Mulan vytěžila z limitovné distribuce, která probíhá paralelně s uvedením na placeném VOD, pouhých šest mega. A že Noví mutanti o druhém víkendu propadli o enormních 74%, což napovídá, že ani v téhle těžké době nic jako pozvolný start a trpělivé nabírání diváků fungovat nebude - zvlášť u nedokvašených komiksových blbin. Mimochodem trojka Billa a Teda prý slaví na VOD velký úspěch, její utržený milion a půl z Ameriky ale také není žádný šlágr.

 

Zatímco si tedy Netflix může mnout ruce, že láme rekordy kdejakou spatlaninou, spása kinařů je v nedohlednu. Propady celkových čísel jsou enormní (pokud se nestane zázrak, tak americký trh letos klesne o víc jak dvě třetiny!) a Tenet ukázal spíš to, že snaha tenhle trend obrátit je před vymýcením covidu víceméně sebedestruktivní.

Snad se alespoň v nějakých bodech pletu - zvlášť ty zrušené premiéry bych rád netrefil - ale aktuální výhledy k juchání prostě nevybízí. A s ohledem na extrémně rychle rostoucí čísla nakažených bohužel ani u nás... 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (88)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace