Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Warneři chtějí s Tenetem poždímat kina. Proč si to můžou dovolit?


ikona
do_Od
kinakoronaviruspremiérystudioTenettržbyWarner BrosWonder Woman 1984
Studio Warner Bros. žádá od kin 63 % z celkových tržeb. A ty se musí podvolit. 

Přestože už do kin pár menších vlaštovek přistálo, tím pravým blockbusterem, který má spasit letní sezónu a nastartovat zpátky po koronavirové pandemii celý byznys, je až Tenet. Nový snímek Christophera Nolana ale podle nejnovějších zpráv nebude pro kina zas až tak výhodný kšeft, jak mnozí doufali.

Studio Warner Bros. totiž zaslalo email všem provozovatelům, že si hodlá z filmu nárokovat masivních 63 % tržeb, a to skrz celé období, které Tenet poběží na plátnech. Tohle procento je pak neobvyklé hlavně proto, že většinou si studia berou většinové podíly tržeb v prvních týdnech, a posléze svůj podíl snižují, takže už se ke konci dělí typicky půl na půl. S Tenetem ale Warneři chtějí víc a ještě permanentně.

Na jednu stranu je to logické – rozpočet filmu se pohyboval kolem 200 milionů dolarů a film musí vydělat zatraceně hodně peněz, aby se vůbec zaplatil. Což nebude v současné situaci jednoduché, protože kina musí dodržovat přísná bezpečnostní opatření (menší kapacita sálů, někde povinné roušky, žádné občerstvení atd.) a k tomu všemu ne všechna kina jsou otevřená. Film tak bude vydělávat peníze mnohem pomaleji než normálně, a proto se Warneři chtějí pojistit. Jenže na druhou stranu kinaři to taky nemají jednoduché a v tuto chvíli navíc prakticky ani nemají na výběr – odmítnout hrát Tenet a vyčkávat dalších několik týdnů na jiné filmy, u kterých klidně hrozí, že dorazí s těmi stejnými podmínkami, by byla finanční sebevražda. 

Zajímavostí je, že kromě výše zmíněných 63 % studio rovněž požaduje, aby v kinech s devíti plátny a víc (takže většina multiplexů) zůstal Tenet na tom největším plátně alespoň (!) dvanáct týdnů, a v jednosálových kinech alespoň 4 týdny – tedy až do premiéry Wonder Woman 1984. A konkurence? Mulan jde v Americe rovnou na stream a Kingsman: První mise dorazí až v půlce září. Žádný další blockbuster tak krasojízdu Tenetu nemůže ohrozit. Pokud tohle vše klapne a Covid nezačne klepat na dveře způsobem, který by zase většinu kin donutil opět k zavření, mohl by se počet nových filmů v kinech už na podzim znásobit. V říjnu jsou naplánované premiéry remaku Candymana a Smrti na Nilu a o měsíc později je Black Widow, pixarovka Duše a hlavně nová bondovka. Jestli ty filmy opravdu uvidíme, toť otázka. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace