Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemřel režisér Alan Parker, tvůrce klasik Angel Heart, The Wall nebo Sláva


ikona
do_Od
Alan ParkerHořící MississippiPink Floyd: The WallPůlnoční expres
Režisér pecek Půlnoční expres nebo Hořící Mississippi zemřel ve věku 76 let. 

Poslední týdny se s těmi smutnými zprávami roztrhl pytel a nám teď na stůl bohužel dorazila další. Alan Parker, režisér a scenárista takových pecek jako Půlnoční expres, Pink Floyd: The Wall nebo Hořící Mississippi zemřel ve věku 76 let. Stalo se tak po dlouhé nemoci. Zprávu potvrdil Britský filmový institut.

Jeho celovečerním debutem se stal snímek Bugsy Malone z roku 1976, jméno si ale udělal teprve o dva roky později svým vězeňským dramatem Půlnoční expres, za nějž byl nominován na Oscara za režii. Po tomhle úspěchu přišly snímky Sláva, Střílejte na měsíc, floydovská The Wall nebo Angel Heart. Druhou oscarovou nominaci obdržel za film Hořící Mississippi z roku 1988, který jsme nedávno mimochodem uvedli mezi nejlepšími filmy na téma rasismus.

Režisér ještě uspěl v devadesátých letech s muzikálem Evita, později už se ale režii nevěnoval tolik, jak bychom si asi přáli. Jeho poslední snímek Život Davida Galea vznikl v roce 2003 a zahráli si v něm Kevin Spacey s Kate Winslet. Jeho filmy dohromady posbíraly 19 cen BAFTA, 10 Zlatých globů a 10 Oscarů, to vše jen potvrzuje pověst legendárního filmaře, na kterého budeme ještě dlouhé roky vzpomínat.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace