Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Americkým kinům vládnou filmy z osmdesátek a devadesátek


ikona
imf
coronavirusempire strikes backghostbustersjurassic parkkinastar wars
Americká kina, nebo spíš to co z nich zbylo, se topí v nostalgii 

Covid-19 nám dává sodu, i když jsme odložili roušky a můžeme směle vyrazit do českých kin. Nic moc kloudného se v nich totiž nepromítá. A ta americká na tom nejsou o nic lépe, takže jakkoliv se kinovýhled trochu “zelená” na konci srpna, jsou to všechno jen předpoklady. Nejrůznější analýzy straší, že ani na Vánoce se do kin žádný hollywoodský blockbuster nepodívá a všichni si budeme muset počkat na vakcínu a definitivní uklidnění strachu z dalších vln pandemie. Ať už to dopadne jakkoliv, působí pohled na žebříčky návštěvnosti v USA poněkud surreálně, což je také důvod, proč už jsme drahných pár týdnů nenapsali Boxoffice článek. Byl by totiž jako z jiného světa. 

Posuďte sami, v půlce června kinům vládl re-release Čelistí a Jurského parku. Obojí promítané v nějakých dvou stovkách kin, většinou tedy autokin nebo multiplexů ve státech, které nebyly Covidem-19 postiženy tak, aby musely přijmout drakonická opatření. Jurský park z 230 kin vykřesal nějakých 500 tisíc dolarů. Směšná částka, která poukazuje na to, jak špatně na tom momentálně kinaři v USA jsou, zatímco online se oslavují úspěchy Netflixu a jemu podobných.

O dva týdny později skórovali v žebříčku staří dobří Krotitelé duchů, jimž se povedlo trumfnout jeden z novějších releasů, horor Relic (neplést se stejnojmenným hororem z roku 1997). Tržby z 622 kin? Opět pouze 500 tisíc dolarů. Velká bída. A jak to bylo před pouhým týdnem? 600 tisíc z šesti stovek kin přináší Darth Vader v Impérium vrací úder. Za ním se krčí Black Panther, ale v žebříčku najdeme třeba i Goonies, již zmíněné Krotitele duchů, pixarovku V hlavě nebo kultovní Gremlins. Z novějších releasů je tu snad jen Palm Springs, který se povedlo dostat zázrakem do 66 kin. Aktuální výsledky z uplynulého víkendu dorazily právě teď (proto je sem připisuji na poslední chvíli): Opět hranice 450 až 500 tisíc dolarů pro vítěze, kterým je Kráska a zvíře, následovaná Iron Manem, Bohemian Rhapsody a již zmíněnými osmdesátkovými a devadesátkovými hity.

Posledním “tučným” víkendem byl před víc než čtvrt rokem začátek března, kdy pixarovka Frčíme! odstartovala za necelých 40 milionů dolarů. Průměrně se v amerických kinech protočí kolem 900 premiér, které utrží kolem jedenácti miliard dolarů. Letos jsme na necelých 300 releasech a 1,7 miliardě. A to máme v podstatě konec července a tím i tradiční letní blockbusterové sezóny. Škody budou nedozírné. Dobře míněné rady kinařům, že by na to měli jít přesně takhle a promítat staré fláky, jsou zbytečné, protože většina těch amerických promítat nesmí, případně se do nich lidé bojí chodit (nebo na to v horším případě nemají, protože nezaměstnanost v USA raketově stoupla). 

Všechny tyhle faktory budou doznívat nikoliv týdny až měsíce, ale dlouhé roky. Takže náš pláč, že není na co chodit do kina, je nejen trochu sobecký, ale především naivní. Hollywoodu potrvá minimálně jednu, dvě sezóny, než se z tohohle otřesu vzpamatuje. A chození do kina? To čeká mimořádně nejistá budoucnost. Dominovému krachu multiplexů možná zabrání nesnadné přestavění prostor na cokoliv jiného. Filmová studia si možná uvědomí, že odbytiště pro své zboží potřebují a budou se jim snažit vyjít vstříc, ale západní bašta populární kultury má momentálně VELMI neradostné vyhlídky, takže spoléhat letos na šťastné a veselé Vánoce v objetí nových blockbusterů v komfortu oblíbeného kina, je jako pořád ještě věřit na Ježíška.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace