Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 nejlepších skladeb Ennia Morriconeho


ikona
Spooner
Ennio MorriconeOscarOsm hroznýchSergio LeoneTenkrát na západě
Skladatel Ennio Morricone za sebou zanechal neuvěřitelnou hudební stopu. Zavzpomínejte na jeho nejvýraznější skladatelské zářezy.  

Nejen filmový svět se dnes vzpamatovává z velké ztráty. Ve věku 91 let nás na následky vážného pádu navždy opustil jeden z nejlepších, a možná i ten vůbec nejlepší, filmový skladatel všech dob Ennio Morricone. Filmová ikona měla na svém kontě hudbu k více než 500 snímkům či seriálům a člověku často ani nedocházelo, kde všude jeho geniální soundtrack slyšel. Vybrat jen deset nejlepších skladeb mi proto přijde jako prakticky nemožný úkol a už teď je mi jasné, že mi v diskuse hezky sdělíte, jaké hudební klenoty na následujících řádcích chybí. A ano, celá topka by mohla být složena pouze z dolarové trilogie a Tenkrát na Západě, jelikož se však muselo dostat i na další majstrštyky, snad absenci některých ikonických melodií ze slavných spaghetti westernů omluvíte.

Bio Ráj – Love Theme for Nata

Evropská klasika od Giuseppe Tornatoreho by byla skoro až poloviční, nebýt geniální soundtracku. Ennio Morricone doplnil film tou správnou dávkou nostalgie i duchem doby a stvořil další ze svých úchvatných děl.

Hodný, zlý a ošklivý – The Ecstasy of Gold

Tenkrát na západě má sice i pro filmové laiky ty nejpamátnější kusy, jeho snad nejpůsobivější skladbou pro mě ovšem je legendární The Ectasy of Gold. Mistrovské dílo, které jasné ukazuje, proč je celá jeho hudba k dolarové trilogii výjimečným hudebním dílem.

Hodný, zlý a ošklivý – Main Theme

Tady by se vlastně dalo napsat téměř to samé, co v odstavci výše. Hudební a filmová dokonalost.

Mise – Main Theme

Slavný snímek Rolanda Joffého je dalším příkladem toho, že měl Morricone opravdu čuch na hudbu ke skvělým a památným filmům. A dokázal jim dát doping neméně stejně silnými a památnými skladbami.

Osm hrozných – L'Ultima Diligenza Di Red Rock

Ennio už měl sice doma Oscara za celoživotní dílo, jeho jedinou proměněnou nominací se ovšem stal jeden z jeho posledních soundtracků. Ikona se zde skvělým způsobem loučí s westernovým žánrem. I když měl Oscara dostat v minulosti už tak desetkrát za ještě působivější soundtracky, i zde byla výhra zcela oprávněná.

Profesionál – Chi Mai

Legendární francouzský thriller s Jean-Paul Belmondem zase jednou ukázal, že Morricone dokáže složit hudbu k opravdu každému žánru. Nezapomenutelná a vtahující záležitost.

Tenkrát na západě – Main Theme

Když se řekne Ennio Morricone, v České republice se lidem vybaví zejména dvě melodie. A obě jsou ze stejného filmu. Hlavní skladba Tenkrát na západě je u nás samozřejmě spjatá zejména s předělávkou Věry Špinarové, originál je však stále ještě o stupeň emotivnější a působivější.

Tenkrát na západě – Man With A Harmonica

Druhá melodie, jež má prakticky celý svět i bez filmových fandů s Morriconem nejvíce spjatou, je samozřejmě legendární Man With A Harmonica. Jedna z nejvíce atmosférických westernových skladeb, z jejíž (nejen) úvodních vteřin mám vždy husí kůži. Využití harmoniky je tu na úrovni geniality.

Tenkrát v Americe – Main Theme

Poslední spolupráce s dalším velikánem, Sergiem Leonem, která jasně ukazuje, jak moc si tyto dvě legendy sedly a zůstanou spolu navždy spjaty. Stejně tak, jako je samotný snímek příkladem dokonalého filmového vyprávění, ukazuje zde Morricone všechny krásy filmové hudby.

Věc – Main Theme

Dílo, na které se v souvislosti se skladatelskou legendou možná i malinko zapomíná. Ano, Morricone složil hudbu k jednomu z nejslavnějších hororů všech dob. A stvořil neskutečně mrazivou melodii, v níž byste ho na první poslech ani nepoznali.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace