Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

RIP: Zemřel režisér Batmanů, Volného pádu a Telefonní budky


ikona
Mr. Hlad
8 mmbatmanbatman a robinčas zabíjetcolin farrelljoel schumachernicolas cageriptelefonní budkavolný pád
Opustil nás tvůrce filmových klasik i kultovních braků 

Tak nás bohužel opustila další režisérská osobnost. A v tomhle případě taková, kterou si budeme pamatovat nejen kvůli dobrým filmům, ale i kvůli těm špatným. Joel Schumacher se do filmových dějin zapsal částečně i tím, jak moc byl nevypočitatelný. Dokázal natočit pecku, ze které se stala klasika, ale i naprostou zhovadilost a díky němu to chvíli vypadalo, že v Hollywoodu nebude comicsové adaptace nikdy nikdo brát vážně. 

Původně vystudoval módu a design a módě se chvíli i věnoval, ale pak si řekl, že film ho přeci jen zajímá víc. Ze začátku pracoval v televizi a pomáhal Woodymu Allenovi s filmy Interiéry a Spáč, k režii se pak dostal na začátku osmdesátých let. Hvězdu z něj udělal film o dospívání Eliášův oheň, upírská podívaná Ztracení chlapci nebo horor Hráči se smrtí. V devadesátých letech pak ukázal vážnější tvář, když natočil vynikající Volný pád, právnické thrillery Nebezpečný klient a Čas zabíjet nebo temný thriller 8 MM. Ovšem právě tehdy se taky začalo mluvit o tom, že čím méně peněz dostane, tím lepší filmy natočí. Vedle těhle povedených se totiž podepsal i pod Batman navždy a Batman a Robin

V následujících letech režíroval povedené kousky jako Tábor tygrů nebo Telefonní budka, ale třeba i mizernou Českou spojku, kde se vedle Anthonyho Hopkinse objevili i Petr Jákl s Markem Vašutem. Na kontě má i chválený muzikál Fantom opery a méně chválený horor 23, v němž si Jim Carrey zkusil vážnější žánr. Jeho poslední filmem se pak stal thriller Teror z roku 2011, který se vyhnul kinům, i když v něm měli hlavní role Nicole Kidman a Nicolas Cage. 

Ze Schumachera a jeho často přeplácaných a přebarvičkovaných filmů si můžeme dělat srandu, ovšem pár hodně povedených zářezů na svém kontě měl. Od loňského roku bohužel bojoval s rakovinou a právě ta se mu stala osudnou. Bylo mu osmdesát let. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (20)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace