Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Oscaři bojují s coronavirem: Co se změní?


ikona
Mr. Hlad
baftacoronavirusoscar
Plešouni se opozdí 

Logika je v tomhle směru krutě jednoduchá. Abyste mohli předávat filmová ocenění, potřebujete nějaké filmy. A nikdo moc neví, kolik těch filmů na konci roku budeme mít, což teď došlo i filmové akademii. Oscarová sezóna obvykle začíná někdy na podzim a podle pravidel mohou o plešouny soutěžit filmy, které měly premiéru v amerických kinech do konce roku. Pár adeptů se samozřejmě objeví i dřív a třeba takový Spike Lee a jeho Da 5 Bloods ambice mají, ale to zajímavé by se zkrátka mělo začít dít za nějakých pět nebo šest měsíců. Jenže kvůli coronaviru se odkládají letní premiéry a na podzim a na Vánoce bude kolem filmů docela plno. Navíc spousta režisérů, kteří by plešouny chtěli, tvrdne doma a nemůže točit, ani se zavřít do střižny. 

Akademie se tedy rozhodla posunout období, kdy mohou mít filmy premiéru a tím pádem i soutěžit. V nejnovějším ročníku to už nemusí být do konce prosince, ale filmaři dostanou dva měsíce navíc a postačí, když jejich dílo dorazí do kin do konce února 2021. Zároveň s tím to však pochopitelně znamená i posun samotného předávání a Oscaři se budou příští rok rozdávat až 25. dubna. To rozhodnutí dává smysl a je fér vůči tvůrcům, kteří měli na letošek velké plány, ale virus jim je překazil. Navíc si bude moci akademie vyzkoušet i nový termín a uvidí se, jestli jí nesedí víc než ten klasický, u kterého bohužel posledních pár let klesá sledovanost. Po Oscarech se následně na duben přesunulo i předávání cen BAFTA a dá se předpokládat, že podobně k celé situaci přistoupí i jinde. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace