Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Přijďte do Aera na kung-fu klasiku Železný opičák


ikona
imf
donnie yenencyklopedie akčního filmuiron monkeykino aeroyuen woo ping
Čínský Robin Hood od Yuen Woo-Pinga 

Patnáctého června, což je za necelé dva týdny, promítáme v pražském Aeru snímek Iron Monkey alias Železný opičák, což je mimochodem film, který mě před dvaceti lety donutil spustit web o hongkongských akčních filmech (HK Stars), který jsem vedl pět let... a pak taky napsat bakalářku na stejné téma, vypravit se do Hong Kongu osobně a žít skrz tenhle osobitý cíp východní kinematografie dodnes. To, že ho konečně budeme promítat, je pro mě velká osobní výhra.

Jde mimochodem o film, který má Quentin Tarantino tak moc rád, že si vydupal jeho uvedení v USA. Miramax ho sice přestříhal k nepoznání, vymazal z něj asijský humor a z analogie na Robina Hooda, maskovaného mstitele, který v čínském městečku bohatým bere, chudým dává a zkorumpované kope do zadku, udělal trochu temnější “komiksovku” oproti originálu, ve kterém je čas i na trochu romantiky a rodinných hodnot, ale vy máte štěstí, protože promítáme originál v kantonském znění s českými titulky. Železný opičák je z těch devadesátkových kung-fu rubanic na drátech dost možná nejpřístupnější. Je krátký, oproti rozvětvené sérii Tenkrát v Číně podstatně přímočařejší, a Yuen Woo-Ping na pozici režiséra si tu hezky hraje s choreografií a vizuálně se blíží právě Harkově Tenkrát v Číně. Hark ostatně film produkoval a do jisté míry ho lze považovat i za prequel, protože se tu objevuje postava mladého Wong Fei-Hunga, nejslavnějšího lidového hrdiny čínské historie, kterou si zahrál v čínském Hollywoodu každý, kdo má ruce a nohy.

Jestli je pro vás konec předchozího odstavce španělskou vesnicí, berte Železného opičáka jako ideální příležitost rozšířit si obzory. Tenhle film není žádná artovka, nýbrž akční zábava s tahem na branku a špičkovými bitkami. Jestli někdo vyloženě váhá, po promítání budeme s Jiřím Flíglem mluvit dalších pár desítek minut o hongkongských filmech začátku devadesátých let, wire-fu renesanci, lidových hrdinech, ale i Yuen Woo-Pingovi a Donniem Yenovi, který ve filmu hraje jednu z hlavních rolí.  Získáte tak cenné info a kontext, zatímco my se vypovídáme z věčné lásky ke kung-fu braku a Hong Kongu jako takovému. Bude takové zcela výjimečně a ojedinělé HK Stars Live. Je nám jasné, že tím kino nenaplníme, ale nechceme tuhle pecku promítat jen pro sebe. Tak přijďte, moc rádi vás uvidíme. Vstupenky můžete objednávat zde. Promítáme v pondělí 15. června v Aeru v rámci Encyklopedie akčního filmu a lístky kupujte tady

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace