Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Autokina - Retro s přidanou hodnotou


ikona
imf
autokinale mans 66rivalovérychle a zběsiletéma
Ohrnujete nos nad malým plátnem a zvukem z autorádia? Neměli byste… 

Autokina rostou jako houby po dešti. Jakmile se v půlce března tradiční kinosály zavřely, začala celá řada podnikavců vymýšlet, jak k občanům dostat kulturu jinudy. Divadelníci a hudebníci hráli na střechách garáží ve vnitroblocích a někteří kinaři zabrali volné louky a parkoviště. Když se nad tím člověk zamyslí, postavit během několika hodin autokino vlastně není tak těžké, pokud máte potřebný prostor a povolení. Projektor, vysílač signálu skrz AM/FM vlny, trochu toho popcornu a můžete to rozjet. Díky novým technologiím se dá navíc promítat i za pološera a u českých diváků lze navíc počítat se zvědavostí, protože autokina u nás rozhodně nejsou mainstreamem. Pomůže jim k tomuhle statusu Covid-19? Pojďme si o tom povědět víc.

Předem bych rád zmínil, že autokina mám rád. Jako člověk načichlý americkou kulturou jsem samozřejmě při výpravách za velkou louži neodolal a několik jich vyzkoušel. Má to svojí atmosféru, jakkoliv asi nechcete, aby to byl váš primární způsob konzumace premiérových blockbusterů. Obraz je od vás poměrně daleko, zvuk k vám nejde z pečlivě vyladěné 7.1 soustavy, ale z reproduktorů vašeho vlastního vozu, protože ho chytáte na předem danou frekvenci svým autorádiem. Jenže během letní noci, kdy koukáte v autokině na Hříšňák a uvelebíte se s partnerkou na zadní sedačce, to může být zážitek, který na míle přečnívá nad kvalitami samotného filmu.

V některých případech zakládají autokina dočasně subjekty, jež zároveň provozují běžné kino, jindy úplní nováčkové, kterým tradiční kinaři pomáhají s dramaturgií nebo sháněním licencí. Je to opravdu různé, ale autokina přibývají i v těch dnech, kdy se kina, byť s omezeními, znovu probouzejí k životu. Proč?

Důvodem jsou jistě dobré zkušenosti těch, kdo to zkusili mezi prvními. Navíc začíná léto a autokina spolu s letními kiny mohou být velmi zajímavou alternativou k mainstreamovým multiplexům (zatím tedy Cinestaru). Většinou totiž mají o poznání zajímavější sbírku filmů. Zatímco multiplexy jedou hlavně novinky, na což teď v době distribučního vakua trochu dojedou, letní kina často promítají osvědčené hitovky let dávno minulých. Autokina jdou zatím stejnou cestou a to může být velký trumf, protože na co půjdete raději? Dieselův utrápený komiks Bloodshot nebo na posledního Tarantina. A nechtěli byste třeba za volantem odkoukat Rivaly, Rychle a zběsile nebo Le Mans? I takové tematické možnosti jsou k mání. Pojďme se schválně podívat na ta nejzajímavější autokina v ČR.

Úplně nejnověji (od 12. května) promítá autokino na Strahově, které má kapacitu 120 automobilů, což je… což je prostě hodně. V provozu bude denně od devíti a počítá se s promítáním minimálně do konce září. Startovalo se tu Temným rytířem, dále jsou v nabídce relativně aktuální kinohity, ale dojde třeba i na Dannyho parťáky. A kdo nemá auto, nemusí smutnit. Protože už je venku snesitelně, můžete využít i lehátka těsně před plátnem, samozřejmě rozestavěná dva metry od sebe. Jako zdroj zvuku poslouží přenosný bluetooth repráček. O den dřív otevíralo v Letňanech další velké autokino o kapacitě sto vozů, tentokrát pod záštitou českého zastoupení Mercedes-Benz. A tady se hrají právě zmíněné autohity jako Rychle a zběsile, Rivalové nebo Loupež po italsku. Do auta se zvuk přenáší skrz wi-fi. Kdo si nezvládne stream propojit s rádiem, ten dostane přenosný reproduktor. Mercedes-Benz Arena je trochu dražší než Strahov (400 Kč vs. 330 Kč), ale v rámci vstupného nabízí dvě porce popcornu a nealko drinky zdarma.

Pražáci mohou ještě využít Art Parking na nákladovém nádraží Žižkov nebo autokino Dlabačov na Břevnově. I tady se sází na staré hitovky (Big Lebowski, Pulp Fiction, ale třeba i Ženy v běhu, Mamma Mia nebo Bohemian Rhapsody). Autokina najdeme i v Brně, Plzni, Jihlavě, Olomouci, Karlových Varech, Sokolově, Liberci, Mladé Boleslavi nebo Příbrami (googlujte autokino a jméno nejbližšího velkého města a možná budete překvapení, co všechno se chystá). Především je však na spadnutí sezóna letních kin, jež najdeme v Praze na každé druhé louce a také ve spoustě měst a městeček. Některá jsou navíc putovní. 

Oproti letňákům může být autokino v provozu klidně celý rok. Vyplatí se to provozovatelům? To se teprve uvidí, jisté však je, že v žádné jiné sezóně nemají tyhle alternativy pod širákem lepší výchozí pozici než právě teď. Až čas ukáže, zda se jí chopily natolik dobře, aby přežily jako sezónní taškařice. Cenovky od tří do šesti stovek se mohou zdát přehnané, např. v případě Mercedes-Benz Arény se ovšem počítá s tím, že nejedete na film sami. A čtyři stovky za dvě osoby v autě komplet s občerstvením, to je cifra, s níž multiplexy nemohou soupeřit - v těch necháte víc peněz i bez jídla a pití.

Autokina zcela jistě začnou vyklízet prostor kinům letním, která nemusí bojovat s dostupností a prostorem pro vozidla, ale na pár týdnů to v Praze i v širokém okolí vypadalo na výlet po americku. Tak jestli máte řidičák a auto, zkuste ještě využít šance. Třeba se bude opakovat každoročně, třeba je to jen jednou za život. Za vyzkoušení to rozhodně stojí.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace