Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Které známé filmové festivaly budou kvůli koronaviru online?


ikona
Spooner
jon bernthaljudd apatowSXSWThe King of Staten IslandTribecazelený rytíř
Pandemie koronaviru nadále mění filmový průmysl. Slavné festivaly kvůli němu přichází s nečekanou alternativou. 

Aktuální situace okolo šířícího se koronaviru nezanechala ve filmovém světě rány jen v odložení filmových premiér, zavírání kin či přerušení veškerého natáčení, ale velkou daň samozřejmě zanechá také v letošní nabídce filmových festivalů. Ten nejprestižnější z nich, festival v Cannes byl prozatím odložen a spekuluje se o jeho přesunutí na konec června. Nad filmovou přehlídkou v Karlových Varech také asi krouží několik otazníků. Je pak několik dalších festivalů, u nichž už je jasné, že se kvůli šířící se nákaze neuskuteční. A právě jejich organizátoři začali v posledních dnech jednat a přišli s překvapivým řešením.

To se týká tradičního filmového festivalu SXSW v Austinu, jenž bývá na poli nezávislých filmů jednou z nejvíce sledovaných akcí, na níž se podepisují smlouvy a rozhoduje se zde o příštím osudu tamních snímků. Jenže jeho letošní ročník se startem 13. března se samozřejmě neuskutečnil a jeho hlavouni vymysleli nečekaný krok. Nabídku filmů totiž vypustí ve spolupráci s internetovým Amazonem ve Spojených státech na 10 dní online! Američtí diváci pak k tomu nemusí mít ani předplaceno Amazon Prime, bude jim stačit pouhá registrace. Což je v aktuální době plné nejistot dosti výrazný krok.

Samozřejmě zatím není jasné, jaké snímky se na Amazonu nakonec objeví a podle vedení festivalu bude záviset na tvůrcích filmů, zda budou mít zájem. Oni je zkrátka nechtějí připravit o šanci se se svou nezávislárnou či i výraznějším titulem prosadit. Na festivalu se pak měla představit např. fantasy Zelený rytíř Davida Lowery či novinka Judda Apatowa The King of Staten Island. Herec Jon Bernthal (Punisher) ale např. prohlásil, že svou filmovou novinku Small Engine Repair chce stále představit divákům v kině a streamovací nabídku nevyužije. 

Příklad SXSW pak den na to následoval známý Tribeca Film Festival, který se měl konat v polovině dubna. Jenže místo toho se i on s nabídkou filmů přesune na net, kde pak filmová porota v čele s Danny Boylem online vybere vítěze. Zkrátka a dobře, i v době zavřených kin můžou dělat filmové festivaly divákům radost. Jsem docela zvědavý, jaké další akce se vydají podobnou cestou. I když Cannes a Vary ve svém obýváku asi jen tak nečekejte.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace