Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Streamování pod radarem: Které služby se teď vyplatí sledovat


ikona
Rimsy
aerovoddafilmsiprimaivysilanimall.tvtelevize seznamvoyo
Na co všechno se dá dívat během dlouhých zavirovaných večerů? 

O novinkách i pozapomenutých hitech od Netflixu nebo HBO teď můžete všude číst spoustu materiálu – což samozřejmě platí i pro Moviezone. Kolegům, kteří jsou ve streamovacím mainstreamu zběhlejší, do zelí lézt nebudu, ale aspoň připomenu pár obvykle opomíjených zdrojů, které si zrovna v těchto dobách zaslouží pozornost.

Důležité tuzemské duo

Hned několik korona-možností nabízí distribuční společnost Aerofilms a její spřátelená kina Aero, Bio OKO, Světozor, brněnská Scala a hradecké Bio Central. Pod názvem Moje kino LIVE si můžete koupit lístky na online promítání, k němuž po zakoupení obdržíte odkaz. S ostatními diváky budete moci i živě chatovat a součástí by měly být i úvody odborníků. Jedná se tedy o zjevnou snahu o převedení kino-zážitku do domácností, což je bezesporu bohulibý nápad. Více informací sledujte ZDE.

Vedle toho je k dispozici samozřejmě i videotéka Aerovod, sdružující nejen minulé distribuční počiny Aerofilms, ale obecně náročnější a tuzemské tituly, kterých nyní můžete najít více než 300. Součástí jsou i tematické kolekce, které buď vybírají zajímavé osobnosti (třeba Mardoša z Tata Bojs či ředitelé vybraných kin), nebo představují příjemně zkomponované retrospektivy důležitých filmařů jako Aki Kaurismäki, Pedro Almodóvar nebo Woody Allen. V těchto dnech nové akvizice samozřejmě rostou o něco rychleji – podívat se tak můžete třeba i na Parazita, Staříky nebo Vlastníky. A bude to ještě lepší.

Portál dafilms.cz se zaměřuje na dokumenty, vždyť jeho mateřský projekt Doc Alliance vznikl ze spolupráce sedmi evropských dokumentárních festivalů (mezi nimiž je i tuzemská Jihlava). Výsledkem je platforma zahrnující více než 1900 filmů - povětšinou samozřejmě dokumentárního rázu, ovšem pole působnosti se zjevně rozšiřuje; v souvislosti s nedávným předáváním Českých lvů portál nabízel za několik desítek korun přehrání jakéhokoli z nominovaných filmů (tedy samozřejmě i hraných).V programových speciálech se pravidelně objevují výběry toho nejlepšího ze zahraničních festivalů, dále i retrospektivy tvůrců - momentálně zaujme hlavně kompletní dílo Víta Klusáka a pro poctivé karanténní sebemrskače jsou k dispozici i desítky hodin tvorby Karla Vachka.

Televizní žně

Dlouhodobou, přestože trochu opomíjenou možností jsou samozřejmě i videotéky spjaté s jednotlivými televizemi, ať už tradičními, či internetovými. Největší a nejpopulárnější je zřejmě iVysílání od České televize, ale probrouzdat se můžete i archivem Primy (iPrima.cz) a Novy (Voyo). Televize Seznam stále těží hlavně z historie Stream.cz a pár slušných pořadů a filmů můžete najít i na Mall.tv. Z téhle sféry stojí za zmínku třeba nedávný seriálový hit ČT Zrádci, děsivá série o hrozbách internetového věku #martyisdead nebo uvadající, ale pořád solidní Kazmova One Man Show. Pořadů je spousta, a i internetové televize mají v zásobě aspoň pár desítek filmů, takže se vyplatí archivy probrouzdat.

Obsah zdarma bez omezení

Množství filmů zdarma nabízí i řada kanálů na YouTube, ovšem vlastnictví práv je leckdy dost sporné. Leckteré kanály balancující na hraně zákona si jistě vygooglíte sami, takže jen telegraficky. Především stojí za zmínku Česká filmová klasika, už nějakou dobu běžící kanál, který se ale právě teď pořádně rozjíždí. Pod patronací Národního filmového archivu můžeme sledovat spoustu skvělých českých a československých filmů ve výborné kvalitě, takže teď už se dohánění restů nevyhnete. Mrknout můžete i na kanály Timeless Western Movies, Timeless Classic Movies (černobílé perly klasického Hollywoodu i staré Evropy), Maverick Movies (indie tvorba), Korean Classic Film (starší kusy z Jižní Koreje), TromaMovies (céčková a labužnicky odpadová produkce studia Troma).

Fajnšmekři znudění standardním obsahem se mohou ponořit do hlubokých vod sítě prostřednictvím projektu Internet Archive. Ten je provozován neziskovkou, která digitalizuje staré VHSky a sdružuje notně zaprášené obsahy, které už jinak jen tak neuvidíte. Němé grotesky, poválečné noirovky, staré filmové týdeníky, ale třeba i Hvězdné války v kazetové (ne)kvalitě – omrknout se toho dá opravdu spousta, ať už kvůli dohánění restů, nebo ponoření se do nostalgie bezvirových časů.

Smysluplných (a legálních) míst, díky nimž můžete nakoukat množství filmů, je ale určitě ještě mnohem víc - pište do diskuze vaše tipy, ať se můžeme nejen vzájemně obohatit, ale i dokázat těm největším světovým hráčům, že to není jen o nich!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace