Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Všechno, co potřebujete vědět o sólovce Black Widow


ikona
KarelR
black widowdavid harbourflorence pughmarvelrachel weiszscarlett johansson
Co všechno si pro nás Marvel přichystal tentokrát? 

Ačkoliv Marvel (v době psaní tohohle článku) ještě pořád nezrušil premiéru Black Widow, nepočítejte s tím, že by na ní došlo. Jak správně vytušili třeba tvůrci Rychle a zběsile 9, které uteklo z 21. května 2020 na 2. dubna 2021, v dubnu a v květnu budou kina po celém světě ještě pořád zavřená. Kevin Feige a spol. už nicméně vyložili na stůl všechny marketingové karty, takže se o Black Widow dá napsat skalpel plný zajímavých detailů.

Co tedy o filmu potřebujete vědět? V první řadě se sluší připomenout, že se odehrává v roční pauze mezi trojkou Kapitána Ameriky a trojkou Avengers. Jak si možná pamatujete, Kapitán Amerika se na konci Občanské války vzdal štítu a šel zachránil Hawkeye, Falcona, Ant-Mana a Scarlet Witch z podmořského vězení. Následně jsme ho pak viděli v Edinburghu na začátku Infinity War, když zachraňoval raněného Visiona, přičemž měl po svém boku nejen Falcona, ale i čerstvě blonďatou Black Widow.

Kdy jsme se v Občanské válce rozloučili s ní? Pokud máte dobrou paměť, správně si vzpomínáte na její nemocniční konverzaci s Iron Manem. Black Panther podle něj naprášil generálu Rossovi, že Widow pomohla Kapovi utéct z německého letiště - a právě tady převezme štafetu její sólový film, v němž se pokusí vyhnout Rossovi a jeho týmu, který nahání všechny “neposlušné” Avengery.

Kde se Black Widow hodlá ukrýt? Její útěk ji zavede do několika zemí, nakonec ale skončí v maďarské Budapešti. Právě tam se setká s Yelenou Belovovou (Florence Pugh), další Black Widow, která je v podstatě její ztracenou sestrou z Red Roomu. Odkud že? Možná si ještě vzpomínáte na výcvikové centrum ruských špiónů, jež se představilo ve flashbackových vizích v Avengers 2. Red Room bude hrát v sólovce Black Widow velkou roli, její útěk před Rossem se totiž promění v úplně jinou misi – v likvidaci jejího bývalého domova, který momentálně vyrábí ruské špiónky s vymytými mozky.

Ano, tím se dostáváme k ústřední zápletce filmu. Zatímco Ross ve filmu samozřejmě bude, oba jeho záběry v trailerech jsou z minulosti (William Hurt je v nich digitálně omlazený). Nejspíš tedy uvidíme, jak Black Widow poprvé naverbovali Američané a možná i přímo S.H.I.E.L.D. (snad to bude v Budapešti a dorazí i Hawkeye!). Většina děje se nicméně bude odehrávat po Občanské válce a svede Black Widow dohromady nejen s její sestrou, ale i s matkou i otcem.

Mluvíme tu o pravých rodičích? Kdepak. Další Black Widow jménem Melina (Rachel Weisz) a Alexei Shostakov aka Red Guardian (David Harbour) si na rodiče hlavní hrdinky jen kdysi hráli. Společně s Natashou a Yelenou totiž tvořili špiónskou rodinu v přestrojení, a to tak dlouho, že se zejména Alexei tohohle konceptu stále odmítá vzdát. „Ruský Kapitán Amerika“ mimochodem (jak jste si určitě všimli) dlouho seděl kdesi v sibiřském lochu. Všechno tak nasvědčuje tomu, že Natasha a Yelena jednoduše spojí síly, vysekají své bývalé rodiče z aktuálních šlamastyk a přemluví je k tomu, aby se společně postavili… Taskmasterovi!

Správně, konečně jsme se probili k záporákovi, jehož možná znáte z videoher (byl třeba v nedávném Spider-Manovi). Taskmaster je v komiksech atletický génius Anthony Masters, jenž má tak precizní zrak a paměť, že si dokáže zapamatovat a zreplikovat libovolný pohyb. Po naboostování slabší verzí „kapitánsko-amerického séra“ se proto dá na dráhu zločinu a je v podstatě nájemným žoldákem, jenž dokáže nastudovat superhrdinův bojový styl a ihned ho využít proti němu.

Ve filmu se tahle postava samozřejmě dočkala pár úprav. Zaprvé nevíme, kdo se za maskou Taskmastera skrývá (teorii, že to je Melina, do velké míry pohřbívá záběr výše). Zadruhé se pak Taskmaster bude učit superhrdinská komba i přímo z videí, takže proti Black Widow použije nejen její pohyby, ale zahraje si i na Spider-Mana, Iron Mana, Kapitána Ameriku, Hawkeye nebo Black Panthera.

Taskmaster navíc bude ovládat celý Red Room a tím pádem i špiónky s vymytými mozky. Jaký je jeho celkový plán, a zda (ne)tahá za nitky ještě někdo v pozadí, zatím není jasné. Fanoušci ale začali mluvit o ruské teroristické organizaci Leviathan, anebo o padoušském supertýmu Thunderbolts, do něhož v některých komiksech patří i Ross (nutno říct, že až po své proměně v Red Hulka).

Ve finále nás každopádně čeká „marvelácká bourneovka“, v níž se Black Widow a její bývalá ruská rodina utkají se špičkově naskillovaným (tajemným) padouchem a jeho malou armádou špiónek. Nevyhlížejte tedy globální digihrozby nebo zásadní posunutí MCU kupředu (pořád jde koneckonců o prequel, z něhož bychom mohli dál vídat především Yelenu). Scarlett Johansson se prostě jen pokusí zmlátit Taskmastera a kupu holek a my musíme doufat, že z toho za měsíc nebude vlajková loď Disney+. Nikdo totiž nedokáže reálně odhadnout, co se bude dít dál - a zda Bob Iger, jenž má na novou streamovací službu dohlížet, nenakopne bezprecedentní (a samozřejmě finančně dost nevýhodnou) distribuční revoluci.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace