Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Animák Frčíme kasovně zklamává, koronavirus za to ale nejspíš nemůže


ikona
Cival
bad boysbirds of preyblumhousedisneyemmafantasy islandfrčímeharley quinnharrison fordhororinvisible manježek sonickoronavirusleigh whannellmizerovémizerové navždyneviditelnýonwardparamountpixarsonictržbyuniversalvolání divočiny
Má Pixar problémy? 

Pixar může být sice poměrně spokojen s pozitivním přijetím svého nového animáku Frčíme, jeho tržby ale kdovíjak oslnivé nejsou. Jako by nestačilo, že má film premiéru během vrcholící koronavirové paniky, která srazí výrazně výnosy z několika světových destinací - ani americké tržby nejsou kdovíjak úžasné.  

 

Je samozřejmě otázka, jestli za to může i strach z šířící se epidemie a setrvávání diváků u televizí (nejen Netflix se může radovat), ale i s ohledem na to, že otvírák byl pořád solidních 40 milionů dolarů, dá se spíš odtušit, že pokladny se nenaplnily tolik proto, že prostě nejde o tak zavedenou značku. A o tak sexy látku s maximálně atraktivními trailery. Pixar byl nicméně i tak zvyklý tyhle nové kousky uvádět při minimálně padesátimilionových startech, takže tenhle rozjezd bude Disney hodnotit jako zklamání (zvlášť když zohledníme inflaci).

 

Frčíme neprovází absolutní nadšení diváků a kritiků, což mě malinko překvapuje, protože jde o velmi sympatickou, poctivou a celkově hodně povedenou rodinnou fantasy. I tak by se ale animák mohl při menší konkurenci v kinech protlačit na 150 milionů z Ameriky. Když ale uvážíme náběh na výrazně nižší výnosy z některých evropských destinací a kasovní patálii v Asii, pak se spokojenosti s tržbami Disney dohrabat nemůže. A vypadá to, že Frčíme bude spolu s Hodným dinosaurem, Rebelkou nebo Životem brouka jednou z mála pixarovek, co se sequelu nedočká. Ačkoliv zrovna tady by šlo navazovat docela snadno...

Teoriím o úbytku vyděšených diváků mimochodem vůbec nenahrávají ani čísla již zaběhlých titulů. Jejich propady jsou standardní, ne-li ještě lepší. Výborně se daří už na stříbrné pozici Neviditelnému. Levný hororový thriller totiž navzdory svým brakovým základům poklesl jen o 46% a zapsal dalších 15 mega. Díky tomu se posunul v Americe na 52 melounů a přinejmenším devadesátku zdolá. A protože celosvětově jsme už teď skoro na kilu, dá se mluvit o jasném úspěchu pro Universal a zabetonování režiséra Leigh Whanella (Upgrade, SAW) v první hollywoodské lize.

 

Třetí flek má Affleck. Ben si ho těsně vybojoval se sportovním dramatem The Way Back. Osm a půl milionu je docela bída, pro Afflecka však budou velkou satisfakcí jednak pozitivní reakce na jeho výkon, ale i kupa kladných recenzí (celých 87%). Spolupráce mezi režisérem Warriora Gavinem O´Connorem a Affleckem minimálně po kvalitativní stránce funguje - na rozdíl od čtyři roky starého Zúčtování to ale k nastřádání balíku dolarovek tentokrát nestačilo.

Po měsíci v kinech už přeci jen přibržďuje Ježek Sonic. Ten musí být z asijské virové paralýzy nejvíc nešťastný, protože kdyby mohl drancovat všechna teritoria naplno, nejspíš by byl ještě výrazně výš než na aktuálních třech stovkách milionů dolarů. A Paramount by vůbec nemusel otálet s oznámením sequelu, protože tahle rodinná jízda by byla o řád výrazněji v plusu. Sonicových 140 melounů jen z Ameriky je každopádně velmi úctyhodných a výrazně pomáhá kariérám Jima Carreyho a vlastně i Jamese Marsdena.

 

Na pětce se drží další průšvih, který Disney podědil od Foxů, totiž Volání divočiny. Rodinné dobrodružství s Harrisonem Fordem se posunulo na globální stovku, ale jelikož film s digitálním psiskem stál násobně víc, radost z toho je pramalá.  

Na šesté pozici debutuje nová verze romantiky Emma. Pětimilionový výkon z patnácti stovek kin není nic zázračného, ovšem nějaké penízky do kasy přinese. Emma by to měla dotáhnout v Americe na dvacku, celosvětové součty by ale měly být výrazně vyšší. 

Mizerové 3 už sice jen dojíždí a zapisují pouhé tři miliony, před premiérou by ale asi nikdo na světě nečekal, že se budou v žebříčku držet dlouhých osm týdnů. A že celosvětově nastřádají víc jak aktuálních 415 mega, což je o stopáďo víc než legendární dvojka! Krásná práce starých pardálů.  

 

Desítku uzavírá neúspěšná comicsová týmovka Birds of Prey a dvojice hodně svérázných titulů: Jednak jackassácká variace Impractical Jokers: The Movie a celovečerní podoba anime fenoménu My Hero Academia: Heroes Rising.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se o přízeň diváků porve další křesťanská verbovačka I Still Believe, hororová nekompromisnost Lov a hlavně další (marný?) pokus Vina Diesela prosadit se v něčem jiném než v Rychle a zběsile: popcornový Bloodshot.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace