Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rekordní řádění Pirátů


ikona
Cival
george lucasgore verbinskijerry bruckheimerjohnny deppkeira knightleymeryl streeporlando bloomowen wilsonpirates of caribbean: dead man´s chestsuperman returnstržby
 

Kapitán Jack Sparrow byl jediným mužem letošního léta, o kterém se nepochybovalo. Proč? Protože Piráty z Karibiku rádi pozorují všichni, kdo živí americké multiplexy. Rodiny s dětmi, teenageři, staří mládenci, sexbomby s mokrými tričky, občas i nějací ti intelektuálové, prostě všichni ti, co po Ostrovu hrdlořezů zavrhli pirátské velkofilmy, a pak sledovali spanilou bukanýrskou jízdu prvních Pirátů napříč pokladnami. O popularitě Bruckheimerových hrdinů na vzdouvajících se vlnách náramně svědčí 39 milionů, které Prokletí Černé perly vydělalo za svůj první víkend v roce 2003. U běžného blockbusteru by to sotva stačilo na shrábnutí dvou set milionů dolarů, první Piráti jich však hlavně díky oblibě hláškujícího Johnnyho Deppa přivítali přes tři sta a přihodili podobně nekřesťansky velkou sumu ze zbytku světa. O komerčním ohlasu druhého dílu se spory nevedly, zvlášť když osvědčený tým zůstal pospolu a kormidelník Gore Verbinski mohl hlásit předprodeje na úrovni loňské Epizody 3.

Jenže není až takovým pravidlem, aby se enormní očekávání podařilo „vykoupit“ sukcesem galaktických rozměrů. Druzí Piráti zaútočili na vetchou nadvládu Supermana monumentální silou, které odolala málokterá položka historických tabulek. Třetí nejširší nasazení (do 4133 amerických kin) rezultovalo v 55 milionů za první den, díky čemuž byl hned nadvakrát skolen dosavadní král Anakin Skywalker – Lucasova Epizoda 3 ztratila primát v rámci žebříčku nejvýdělečnějších prvních dnů i jednotlivých čtyřiadvacetihodinovek obecně. A protože se za mořem vyprodávalo jedno kino za druhým i v sobotu, logicky následoval i triumf v kolonce nej první víkendy, kde se konečně podařilo sestřelit 114 milionů prvního Spider-Mana. Výsledek? Neuvěřitelných a po všech stránkách rekordních 132 milionů dolarů! Jistě se ptáte, co nám z toho vyplývá? Inu, chleba levnější nebude. Ale pro Bruckheimera posledních 72 hodin pravděpodobně značí 380 - 420 milionů jen v Severní Americe (dvojka vydrží určitě méně než první díl) i reálné vyhlídky na 900 milionů celosvětově. Disney si zase jednou zalepí rány a převede miliony do nějakého toho propadáku typu Divočiny, trikaři z ILM si vyhradí další místo na Oscara a Johnny Depp možná neskončí jen u dalších neproměněných nominací. Příští týdny pak budou ve znamení hysterie, která nevyvrcholí dřív než v květnu 2007, kdy se pokusí přepsat tabulky Piráti na výpravě na Konec světa. Nejspíš se poleká i nějaký ten blockbuster a přesune svou premiéru o týden dopředu či dozadu, Jerry si podchytí své hvězdy na další tři díly a všichni se budou mít rádi, protože jim obnovená víra v komerční sílu hollywoodského popcornu vyhladí vrásky na duši. A já začnu pít rum.

Ovšem nebude se jen jásat. Posun v historii, který budeme pozorně sledovat i v následujících dnech, už teď pochopitelně vůbec netěší Supermana (zatím 141 milionů), který možná řádí v IMAXech, ale i tak se na povinných dvě stě milionů nehezky nadře. Devil Wears Prada je už teď obrovským hitem (za 63 M), takže uvážíme-li, že odbarvená Meryl Streep je asi posledním človíkem, jemuž by Depp a spol. měli krást diváky, zbude nám hlavně vystrašený Owen Wilson, jehož komedii You, Me and Dupree (alias My dva a křen) může pirátská hegemonie připravit o pěkných pár milionů. Než se tak stane (anebo nestane) a my se zas na týden rozloučíme s novinkami z box office, neodpustím si jednu obecnější poznámku: Ne že bych brojil proti Pirátům – užil jsem si je dvakrát v kině i párkrát na DVD – přesto mě mrzí, že série s víceméně instantním příběhem, jíž chybí mýtický a nadčasový rozměr Hvězdných válek (odhlédněme teď od kvality jednotlivých, zejména těch nových dílů), tak jednoznačně porobila veškerou svou konkurenci. Bruckheimer zjevně nenabízí víc než skotačícího Johnnyho Deppa, digitální monstra, efektní souboje, vtip a kotel politicky korektního dobrodružství pro všechny věkové skupiny. Ano, chápu, že to není málo a že nám Piráti nedovezou o nic míň než se vejde do jednoho mohutného kontejneru na popcorn: Přesto novopečený vládce světové kinematografie na můj vkus až příliš čpí sterilitou. Byť možná neskonale zábavnou, jak zjistíme už zkraje srpna i v českých kinech. Každopádně se mnou klidně hlasitě polemizujte - od čeho jiného tu máme diskuzi, že áno. :-)

Kompletní žebříček najdete zde.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (71)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace