Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Lucasfilm odhalil novou éru Star Wars. Co nabídne The High Republic?


ikona
KarelR
disneyhigh republic eralucasfilmstar wars
Konečně (s největší pravděpodobností) víme, kam se posunou filmové Star Wars. 

AKTUALIZACE: Lucasfilm oficiálně popřel zvěsti, že by se The High Republic měla v dohledné době objevit v seriálech nebo ve filmech. Hm...

---

Určitě vám neuniklo, že se Star Wars od Disneyho zuby nehty drží staré trilogie. Filmy byly buď sequely (Epizody VII-IX), nebo těsně napojené prequely (Rogue One, Solo). Seriálový Mandalorian se odehrává pět let po Epizodě VI. A co se týče loňské hry Fallen Order, ta začíná čtrnáct let před Epizodou IV (a tím pádem rok před začátkem Sola).

Ikonické filmy z přelomu 70. a 80. let se tak staly alfou a omegou celého Star Wars vesmíru 21. století. V Lucasfilmu ale dobře věděli, že nemůžou Lukea, Hana a Leiu ždímat donekonečna. A tak se v roce 2018 začaly spřádat plány na nevyhnutelnou budoucnost.

Velká autorská sešlost na Skywalker Ranchi se tři roky kryla pod názvem Project Luminous. Sem tam pochopitelně unikly nějaké střípky informací – zejména narážky na tzv. éru Vysoké republiky (The High Republic), která se nedávno zmínila třeba v komiksu s Kylo Renem. Na velké odhalení však došlo až včera, kdy se představila první vlna knih a komiksů z tohohle období.

Kdy tedy je/byla/bude The High Republic? Podle oficiálních informací se jedná o dobu 200 let před Epizodou I. Zapomeňte tak na Skywalkery, na ty opravdu nedojde. Lucasfilm nám představí zlatý věk Jediů, kteří v téhle (dosud nezmapované) době fungovali trochu jako rytíři kulatého stolu se světelnými meči.

Věhlasní ochránci galaxie se vypořádávali s menšími hrozbami na Coruscantu a zároveň bránili nebezpečné hranice Galaktické republiky. Mimo velké planety tak Jediové fungovali i jako „texas rangeři“ okrajových sektorů, kteří likvidovali šmejd z vesmíru a řešili, jaké nebezpečí číhá v zatím neprobádaných koutech galaxie.

S kým se budou mladí i staří rytíři utkávat nejčastěji? Jejich „oficiálními nepřáteli“ mají být hlavně pod helmami ukrytí banditi Nihilové, kteří jsou popisováni jako vesmírní vikingové. Celé vyprávění ale začne událostí nazvanou „Velká katastrofa“, při níž se vynoří zcela nová hrozba, která má pořádně zatřást i ostřílenými ochránci míru a spravedlnosti.

Proč čtete tolik informací o knihách a komiksech na filmovém webu? Protože se samozřejmě počítá s tím, že se The High Republic časem dostane i do her a především do filmů. Lucasfilm velkým prequelovým skokem zajistil, že se tvůrci konečně nemusí svazovat minulými a budoucími událostmi v předaleké galaxii. Zároveň se však dva roky budovalo podloží nového dění, které počítá třeba s postupně rozšiřovanou partou hlavních hrdinů.

Není tomu tak dávno, co jsem si (znovu) stěžoval na to, že je v poslední pětiletce Star Wars nedostatek světelných mečů. The High Republic by zrovna tímhle neduhem trpět neměla, protože jich na první promo plakát dorazilo hned sedm (a jedna světelná tyč navrch!). Že je to na vás moc málo a moc pozdě? Plně chápu. Star Wars ale (podle většiny lidí) trpěly právě tím, že si nikdo nesednul na zadek a nevymyslel něco, co nemusí konstantně odkazovat na filmy od Lucase.

Rozjezd „nového světa“ nicméně bude pomalý. První knihy a komiksy vyjdou letos v srpnu a zákulisní drby mluví o tom, že by v roce 2021 mohla dorazit (alespoň jedna) velká hra. Filmový debut pak hrozí nejdřív 18. prosince 2022, kdy skončí tříletá kinopauza od Star Wars a logika velí, že po ní skočíme právě do období, které se bude pomalu odhalovat na jiných platformách.

Pokud se všechny tyhle prognózy vyplní, bude The High Republic ještě o něco ambicióznější než MCU. Tam, kde se Kevin Feige rozjížděl s pěti filmy (Iron Man – Avengers), budou pánové a dámy z Lucasfilmu hlídat příběhy napříč literárním, komiksovým, herním, televizním a filmovým světem, což… se vlastně děje už teď. Jen se přitom (s výjimkou o něco méně známé The Old Republic) dosud neopustily základy, jež se vystavěly před čtyřiceti lety.

Povede dvouleté plánování k úspěchu, jenž nebude stát čistě na nostalgii? Kéž by! Svět Star Wars si totiž rozhodně zaslouží novou éru, která si z Lucasovy trilogie vezme jen atmosféru, epické měřítko a nezaměnitelně jedijský dobrodružný feeling. Nechť nás provází… no však víte.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (56)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace