Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Harley Quinn selhala, DC hobluje kasovní dno


ikona
Cival
1917bad boysbirds of preydcdc comicsdolittlegentlemaniguy ritchieharley quinnhvězdné válkyjeníček a mařenkajumanjilittle womenmizerovémizerové navždyrobert downey jr.star warstržbywarner bros.
Joker zůstal nenásledován... 

Zdá se to celkem neuvěřitelné, ale jedna z nejpopulárnějších postav filmového světa posledních několika let svou první jízdu v hlavní roli neustála. Ano, za Harley Quinn se sice před třemi lety během Halloweenu převlíkla půlka Ameriky, Margot Robbie se stala ikonou a optimismem po Jokerovi a Aquamanovi oplývající studio Warner Bros. vytáhlo kvintet dalších ženských comicsových postav, které se měly etablovat na plátně... a stejně to na hit nestačilo! Právě naopak.

 

Nová comicsová týmovka Birds of Prey, která vsadila na girl power a alespoň navenek se tvářila, že v ní nejde jen o Harley Quinn, bohužel kasovně selhala a o prvním víkendu zavrávorala s pouhými 33 miliony dolarů. Jde o nejhorší start v rámci DC Extended Universe, jenž byl od svého startu zvyklý spíš na stomilionové otvíráky.

 

Velké peníze si svého času vysloužil i Sebevražedný oddíl, i když jeho kvality byly poněkud rozpačité. Spíš než na břímě předchozí DC týmovky bych ale svaloval vinu jinam - jednak na slaboučké trailery a taky na absenci silných mužských charakterů, které, ať se vám to líbí nebo ne, prostě jsou zásadními taháky pro mladé mužské publikum. A bez něj se desítky milionů vydělávají rozhodně složitěji...

Birds of Prey se tak sice můžou pochlubit velkou porcí pozitivních amerických recenzí (zatímco redakční kolegové hejtili, za mořem se eviduje rovnou 80% pozitivních textů) i nemálo vstřícnými referencemi od diváků, v showbyznysu jde ale často zejména o slovo byznys. A ten tu sakra hapruje. Birds of Prey si sice připsaly na úvod 48 mega ve zbytku světa a díky tomu přepočítávají 81 milionů celosvětově, v Americe ale tahle rozverná comicsovka nedá ani kilo a globálně zůstane daleko za svým půlmiliardovým očekáváním. Emancipace Harley Quinn nedopadla... takže šupky zpátky do vedlejších pozic. Škoda. 

 

Třetí Mizerové na stříbrné pozici tedy necivěli na Birds of Prey zdaleka z takové dálky, jak se předpokládalo. Dvanáct milionů o čtvrtém víkendu v distribuci (při poklesu o pouhých 12%) je parádní výsledek, impozantní jsou ale hlavně celkové mezisoučty. Predikce byly blíž propadáku než megahitu, přitom má threequel z producentské dílny Jerryho Bruckheimera na kontě už 166 mega z Ameriky a letí k dvěma stovkám. A ze zbytku světa už přisypal dalších 170 melounů... Tady se půjde přes čtyři stovky, což nečekal, myslím, vůbec nikdo.

Impozantní komerční výtěžnost vykazuje i britská válečná epopej 1917 (propad jen o 5%, po Super Bowlu se zkrátka lednovým hitům dařilo držet), dá se přitom předpokládat, že kdejaké silné komerční chvíle Mendesova fláku ještě ve zbytku světa přijdou. Už teď jsou na kontě skoro tři stovky milionů dolarů, s kterýmžto výsledkem by byli producenti před pár měsíci naprosto spokojení... ale zákopové martyrium půjde ještě výš.

Na čtvrté pozici se dál snaží fantasy doktor Dolittle. Jeho 158 milionů by za jiných okolností působil poměrně impozantně, Downeyho problematická produkce ale stála ještě o level víc, takže tady jde Universal jasně do mínusu. Iron Man je bez Iron Mana bohužel ztracen.

Už k třístovce z Ameriky se protlačilo Jumanji, které si pořád nedá pokoj. Na páté pozici si po skoro dvou měsících v distribuci zapisuje dalších pět mega... a už není daleko od 800 milionů celosvětově. Tohle by v Sony měli ještě jednou protočit!

Šestý flek pak obsadili Gentlemani. Jasně, nejde o úplný trhák, protože globálních šedesát mega neurve hlavu ani skromnějším účetním. Pro nás a vlastně i veškeré světové diváctvo je ale zásadní, že Guy Ritchie natočil další prvotřídní pecku. A klenotnici památných gangsterek obohatil o další lahůdku.   

 

Jediným snímkem s výrazným poklesem výnosů se stalo hororové uchopení Jeníčka a Mařenky. Osud bolestivého propadáku se v případě tohohle zajímavého pokusu tedy naplnil sakra rychle. Čerstvé tři miliony posunuly mezisoučet na jedenáct mega, a to je naprostá katastrofa.

Desítku uzavírají dvě velmi úspěšné a vytrvalé svěženky: Na nože i Malé ženy mají v Americe přes sto mega, což je pro oba tituly paráda. Na nože jsou dokonce megahitem celosvětovým...

Poslední příčku a tedy i poslední účast v TOP 10 víkendu si užívají Star Wars, jež opouští žebříčky daleko za očekáváním na 1,06 miliardě dolarů. Snad budou zítřky pro Sílu po všech stránkách příznivější... 

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se zkusí prosadit Ježek Sonic, valentýnské dolary ale bude chtít i horor Fantasy Island a romantické drama The Photograph

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (27)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace