Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Ve 103 letech nás opustila herecká ikona Kirk Douglas


ikona
do_Od
HollywoodKirk DouglasMichael DouglassmrtZlatá éra
V pokročilém věku zemřel slavný herec Kirk Douglas. 

Slavný herec a jedna z největších ikon zlaté éry Hollywoodu, Kirk Douglas, zemřel ve středu ve svém domě v Los Angeles. Bylo mu 103 let. Zprávu potvrdil jeho syn Michael Douglas.

Douglas starší přitom nebyl žádné ořezávátko. V roce 1991 přežil pád helikoptéry, v roce 1996 rozchodil infarkt, díky své odolnosti a tuhému kořínku se tak stal posledním žijícím velikánem filmové éry, která se obecně označuje jako klasický Hollywood.

Mezi jedny z jeho nejslavnějších rolí patří snímky Champion z roku (1949), Příběh tří lásek (1952), nebo Žízeň po životě (1956) – za všechny tři byl nominovaný na Oscara. Většina lidí jej však bude znát díky filmům Spartacus (1960) či Stezky slávy (1957). Douglas si taky jako první herec po skončení druhé světové války, kdy dva roky sloužil u námořnictva, založil vlastní produkční společnost a převzal tak otěže nad svou kariérou. Velkým dílem se taky zasloužil o ukončení tzv. Hollywoodské černé listiny, kam byli umísťováni filmaři, které stát podezíral z podpory komunismu.

Čestného Oscara za celoživotní přínos filmu nakonec obdržel až v roce 1996.  Kromě toho byl vyznamenán také cenou Cecila B. DeMilla, Medailí svobody od prezidenta Jamese Cartera, francouzským Řádem čestné legie nebo Zlatým medvědem z festivalu Berlinale.

---

Vytáhni v hospodě: Ještě, než se proslavil ve filmech, věnoval se Douglas sportu. Na škole byl dokonce přeborníkem v boxu a řecko-římských zápasech. Prostě frajer se vším všudy.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace