Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: gangsterka od režiséra Podfu(c)ku Gentlemani


ikona
Mr. Hlad
charlie hunnamcolin farrellgentlemenguy ritchiehugh grantmatthew mcconaugheyprvní dojmy
Ritchie na to pořád má 

Po propadáku Král Artuš: Legenda o meči a megahitu Aladin se Guy Ritchie vrací ke kořenům a řekl si, že je na čase natočit další klasickou britskou gangsterku. V Gentelemanech se hraje o drogové impérium a jsou u toho Matthew McConaughey, Colin Farrell, Hugh Grant nebo Charlie Hunnam. Jak se nám to líbilo? 

Jak to vidí Rimsy:
Guy Ritchie neriskoval. Opět se vrací do světa londýnské galerky, kde představuje panoptikum bizarních drsňáků, kteří se v doslova vražedném tempu podvádějí, okrádají a u toho stíhají i hláškovat. Tuhle kombinaci jsme u Ritchieho viděli už několikrát a aktuální Gentlemani jsou povedeným příspěvek do subžánru cockney gangsterek – jenže nic moc navíc. Na rozdíl nekňubů ve Sbal prachy a vypadni či nesmlouvavých cikánů v Podfu(c)ku se teď téměř vůbec nepodíváme mezi spodních 10 milionů a trávíme čas s borci v naškrobených oblecích, kteří si žádný divácký soucit nezaslouží. Proto je i těžké dopracovat se k nějakým emocím, přestože téměř dvouhodinové vyprávění je samozřejmě velmi svižné a zábavné. Jako největší obohacení se proto ukazuje velmi nespolehlivý vypravěč Hugh Granta, který si s narativními očekáváními dokáže dobře pohrát. Ani té akce nakonec není přehršel, holt rozpočet byl velmi přiškrcený, o to víc se však Ritchie vyřádil s jízlivými dialogy. Stylovka to samozřejmě pořád je a na McConaugheye, Hunnama a Goldinga se skvěle dívá – přestože pro mě se jasně největším králem stal Colin Farrell, jehož postavě bych přál víc prostoru a klidně i vlastní spinoff. Prostě, pokud půjdete na novou ritchieovku, dostanete přesně to, co chcete, a odejdete se spokojenými 75 procenty – ale nic jiného či nedejbože inovativního raději nečekejte.

Jak to vidí Sam.Vimes:
Guy Ritchie natočil další gangsterku a natočil ji brilantně. Zabydlel ji zábavnými postavami ve stylových oblecích a obsadil herce, kteří si své role naplno vychutnávají. Ať už jde o Charlieho Hunnama, jenž naštěstí po konci Sons of Anarchy nezapadnul, Hugh Granta, který jako kdyby dostal režijní pokyn „hraj Al Pacina“, sympaťáka Colina Farella nebo Michelle Dockery, na jejíž postavě je krásně vidět kontrast elegance vysoké společnosti a hrubosti organizovaného zločinu. Během dvou hodin stopáže toho Ritchie stíhá odvyprávět tolik jako málokdo, nešetří režijními nápady a sype z rukávu jednu zábavnou repliku za druhou. 

Jak to vidí Mr. Hlad:
Jsem spokojený. Vlastně hodně spokojený, protože Guy Ritchie slíbil, že dodá gangsterku ve stylu Guye Ritchieho a taky ji dodal. Jediný potenciální problém s jeho novinkou tak mám v tom, že se drží vyjetých kolejí a jen minimálně se pokouší překvapit. Ale ono to vlastně vůbec nevadí, protože Ritchie tenhle žánr umí jako nikdo na světě a opět se mu povedlo natočit hodně svižnou podívanou s nečekanými zvraty a ještě nečekanějšími režijními nápady, v níž si to očividně užívají úplně všichni herci (nejvíc asi Hugh Grant a Colin Farrell). Ritchie umí pomalu budované napětí zakončené absurdní násilností, které připomene začátek Pulp Fiction, ale během momentu dovede přeřadit na své typické frenetické tempo. Dovede být vtipný a zábavný a o chvilku později jde z jeho hrdinů regulérní strach. Prostě je to ten Ritchie, jakého jsme chtěli vidět. Nic víc, nic míň. Mně to stačí. 

Recenzi čekejte velmi brzy. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace